avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei de pensionare pentru handicap ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei de pensionare pentru handicap accentuat - decizie de respingere a acordarii pensiei

Revin cu o problema mai veche:

-anul nasterii mai 1956
-handicap accentuat preexistent calitatii de asigurat
-varsta actuala 54 de ani

S-a depus cerere de pensionare la limita de varsta cu reducere de 10 ani pentru handicap in temeiul articolul 47 dar a fost respinsa pe criteriul "nu sunt indeplinite conditiile privinf varsta de pensionare"

Acest articol 47 se aplica pana la urma raportandu-se la ce varsta? din momentul solictarii pensiei? sau se considera ca varsta la care ar fi iesit e 65 si atunci tb sa implineasca 55 de ani.

ce se poate face ina ceasta situatie?

(stagiul de cotizatie e complet)
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:46, 22 Noiembrie 2010
beneficiati de reducerea varstei de pensionare conform art 47 din L19/2000 calculata astfel: varsta standard de pensionare (65 de ani dupa cum ati descris)) minus 10 ani. deci 55 ani
varsta standard de pensionare la care se aplica art. 47 este cea din anexa 3, si acolo apare in functie de perioada in care este depuse cererea de pensionare...
Reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta prevazuta in anexa 3 a Legii nr. 19/2000, respectiv se are in vedere varsta la data deschiderii drepturilor de pensie.

Eroarea este a casei de pensii. Nu aveti alta solutie decat sa contestati decizia de pensie la tribunal in termen de 45 de zile de la comunicare. Actiunea este scutita de plata taxei de timbru si, pe cale de consecinta, de plata timbrului judiciar.

Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
cam cat dureaza aproximativ o astfel de contestatie?
ma gandesc dc nu este mai convenabil sa se astepte pana la anul in mai cand se vor impli si ceii 55 de ani.

multumesc
Greu de aproximat. Un an sau doi, daca cei de la pensii fac recurs. Ca timp, este mai convenabil sa depuneti o alta cerere la anul (dosarul este la casa de pensii, asa ca nu mai trebuie sa depuneti altceva). Dvs. alegeti.

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare pentru handicap mediu carlapreda carlapreda Buna ziua, Situata este urmatoarea: -data nasterii: mai 1956, barbat -varsta 54 de ani -stagiu de cotizare 34 de ani (inclus facultate) -handicap mediu ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? petea petea Sunt nascut pe 23-01-1953 Am 36 ani vechime in munca, din care 31 ani si 8 luni, in grupa a II a de munca. Cand pot iesi la pensie? Cu cat se reduce exact ... (vezi toată discuția)
Legea de mai jos nu se poate aplica pentru cumularea reducerilor ... ct66 ct66 LEGEA DE MAI JOS NU SE POATE APLICA PENTRU CUMULAREA REDUCERILOR DE LIMITA DE VARSTA ? Pensia pentru limită de vârstă Art. 60 (1) Fracțiunea de ... (vezi toată discuția)