avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei de pensionare pentru handicap ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei de pensionare pentru handicap accentuat - decizie de respingere a acordarii pensiei

Revin cu o problema mai veche:

-anul nasterii mai 1956
-handicap accentuat preexistent calitatii de asigurat
-varsta actuala 54 de ani

S-a depus cerere de pensionare la limita de varsta cu reducere de 10 ani pentru handicap in temeiul articolul 47 dar a fost respinsa pe criteriul "nu sunt indeplinite conditiile privinf varsta de pensionare"

Acest articol 47 se aplica pana la urma raportandu-se la ce varsta? din momentul solictarii pensiei? sau se considera ca varsta la care ar fi iesit e 65 si atunci tb sa implineasca 55 de ani.

ce se poate face ina ceasta situatie?

(stagiul de cotizatie e complet)
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:46, 22 Noiembrie 2010
Buna ziua,
Nu cred ca prezinta relevanta faptul ca la anul ar indeplini varsta de 55 de ani si ca cei de pensii, este posibil sa emita o decizie de acordare a pensiei cu acea data, ci faptul ca in toata aceasta perioada persoana respectiva ar fi privata de dreptul sau la o pensie.
Indiferent cat ar dura acest proces, eu cred ca este necesar sa contestati decizia de respingere, in termenul legal de 45 de zile.
Chiar daca solutionarea cauzei ar depasi data la care persoana indeplineste 55 de ani, in situatia unei sentinte favorabile se va dispune acordarea pensie pentru limita de varsta de la data la care s-a solicitat initial, adica o sa primeasca banii retroactiv.
Asa cum spunea si colega mea anterior, cererea este scutita de taxa de timbru, deci nu implica nici un cost.
Mai mult, puteti solicita instantei sa oblige casa de pensii la actualizarea sumelor cu indicele de inflatie la data efectiva a platii.
Din experienta mea in instanta, va impartasesc ca aceste cauze au fost intotdeauna admise, deci are sanse mari sa -si primeasca pensia si pentru aceasta perioada.
Succes!
Multumesc. Intrebarea este daca contestam decizia, si sa zicem termenul e unul destul de mare in la anul in mai se poate totusi face o noua cerere chiar daca sunt in proces cu "casa de pensii"?
Stiu ca este un drept, problema este ca nu exista nici un venit pana la solutionarea problemei:( si nu am vrea ca aceasta contestatie sa intarzie si mai mult acordearea pensiei
Bineinteles ca puteti solicita , din nou, in mai 2011, cand spuneti dumneavoastra ca indeplineste conditiile, acordarea pensie pentru limita de varsta.
Nu are nici o legatura contestarea in fata instantei a deciziei de respingere cu emiterea unei decizii de acordare a pensiei pentru limita de varsta incepand cu mai 2011 de catre casa de pensii.
In situatia in care sentinta favorabila ramane definitiva si irevocabila dupa mai 2011, casa de pensii va fi obligata sa emita o noua decizie de acordarea a pensie pentru limita de varsta, cu data la care trebuia sa se emita decizie, urmare cererii formulate anul acesta.
Sper ca m-am facut inteleasa!
Nu uitati sa solicitati actualizarea sumelor cu indicele de inflatie la data efectiva a platii.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare pentru handicap mediu carlapreda carlapreda Buna ziua, Situata este urmatoarea: -data nasterii: mai 1956, barbat -varsta 54 de ani -stagiu de cotizare 34 de ani (inclus facultate) -handicap mediu ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? petea petea Sunt nascut pe 23-01-1953 Am 36 ani vechime in munca, din care 31 ani si 8 luni, in grupa a II a de munca. Cand pot iesi la pensie? Cu cat se reduce exact ... (vezi toată discuția)
Legea de mai jos nu se poate aplica pentru cumularea reducerilor ... ct66 ct66 LEGEA DE MAI JOS NU SE POATE APLICA PENTRU CUMULAREA REDUCERILOR DE LIMITA DE VARSTA ? Pensia pentru limită de vârstă Art. 60 (1) Fracțiunea de ... (vezi toată discuția)