avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediul de maternitate poate fi intrerupt?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediul de maternitate poate fi intrerupt?

Sunt functionar public, asistent 1.
1. La data de 8.11.2010 am intrat in concediu prenatal. Drept urmare, conform art. 94, litera j s-a procedat la suspendarea raportului de serviciu.
In luna decembrie 2010 se fac promovari in grad profesional.( Eu indeplinesc con ditiile de promovare de mai bine de 1 an.)
As putea face cerere pentru reluarea activitatii, intrerupand concediul prenatal pentru 1 saptamana si apoi reluandu-l? Este legal?
2. Dupa expirarea celor 2 ani aferenti concediului pentru cresterea copilului, ar trebui sa astept o alta perioda pentru promovare, datorita lipsei evaluarii in ultimii 2 ani calendaristici, chiar daca am vechimea necesara aferenta promovarii?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: lani , utilizator 09:18, 5 Ianuarie 2011
Concediul prenatal este un drept al dumneavoastra, iar nu o obligatie, prin urmare il puteti intrerupe. Doar concediul de lauzie (cele 42 de zile de dupa nastere) nu-l puteti intrerupe.
Scrie asta undeva, ca sa-i pot explica si juristei? Multumesc anticipat.
Nu aveti nevoie de acordul juristului. Pur si simplu vorbiti cu medicul sa va dea concediu de sarcina pentru luna decembrie mai putin saptamana in care vreti sa mergeti la lucru.
Am zis de jurist avand in vedere faptul ca mi-a suspendat raportul de serviciu si banuiesc ca el ar trebui sa-si dea acordul pentru reluarea activitatii.
nu. raportul de serviciu se reia la cererea functionarului public.
legea nr. 188/1999
" ART. 94**)
(1) Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este numit sau ales într-o funcţie de demnitate publică, pentru perioada respectivă, cu excepţiile prevăzute la art. 34;
b) este încadrat la cabinetul unui demnitar;
c) este desemnat de către autoritatea sau instituţia publică să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale, pentru perioada respectivă;
d) desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii;
e) efectuează stagiul militar*), serviciul militar alternativ, este concentrat sau mobilizat;
f) este arestat preventiv;
g) efectuează tratament medical în străinătate, dacă funcţionarul public nu se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, precum şi pentru însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude până la gradul I inclusiv, în condiţiile legii;
h) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, pe o perioadă mai mare de o lună, în condiţiile legii;
i) carantină, în condiţiile legii;
j) concediu de maternitate, în condiţiile legii;
k) este dispărut, iar dispariţia a fost constatată prin hotărâre judecătorească irevocabilă;
l) forţa majoră;
m) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h);
n) pe perioada cercetării administrative, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, la propunerea motivată a comisiei de disciplină;
o) în alte cazuri expres prevăzute de lege.
(2) În termen de 15 zile calendaristice înainte de data încetării motivului de suspendare de drept, dar nu mai târziu de data luării la cunoştinţă de motivul încetării suspendării de drept, funcţionarul public este obligat să informeze în scris persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică despre acest fapt. Neinformarea persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică atrage încetarea de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (1) lit. f), h), i), k) şi l).
(3) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică are obligaţia să asigure, în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), condiţiile necesare reluării activităţii de către funcţionarul public. "
aceasta este procedura. :)

Alte discuții în legătură

Promovare functionar public la revenirea din concediu de maternitate buia buia As dori un sfat legat de promovarea unui functionar public in grad profesional . Ultima promovare a fost in decembrie 2009 iar in anul 2011 a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri privind legea 188/1999 brescanu_cristi brescanu_cristi Buna ziua. Am nelamuriri privind Legea 188/1999 privind functionarii publici la art. 65 [i]\"(1) Concursul sau examenul de promovare în gradul profesional ... (vezi toată discuția)
Promovarea in grad dupa concediu crestere copil 2 ani GabriellaBroscaru GabriellaBroscaru Buna ziua!!! Am nascut in aprilie 2012 si am stat in concediu crestere copil 2 ani,pana in martie 2014. Conform legii,aceasta perioada se considera si ... (vezi toată discuția)