avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Tatal meu a mostenit casa parinteasca. Acum vrea sa o vanda. Actele sunt pe numele parintilor care sunt decedati. Ce acte trebuiesc intocmite pentru a putea vinde casa si terenul intravilan. Ce taxa (impozit) din valoare se percepe de catre stat la tranzactie?Cine trebuie sa suporte aceasta taxa? Documentele de vanzare-cumparare trebuiesc platite la notar de catre vanzator sau de catre cumparator?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 23:56, 19 Noiembrie 2010
Trebuie să faceți succesiunea. Dacă succesiunea se face în termen de 2 ani de la deces nu se plătește impozitul pe venitul din transferul dreptului de proprietate. Dacă au trecut doi ani se va percepe o taxă de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală. Taxa se suportă de către moștenitor. Pentru vânzare rămâne la latitudinea dumneavoastră în ceea ce privește achitarea taxelor. Nu există o obligație legală în sarcina vânzătorului sau a cumpărătorului pentru taxa de autentificare și taxa pentru publicitatea imobiliară. Dar impozitul e datorat de vânzător și se taxează cu 3% din valoarea declarată în act. Dacă valoarea declarată e mai mică decât cea din expertiza notarială taxa se va face aplicând procentul la valoarea din expertiză.
Fara succesiune se poate vine casa si terenul intravilan? Succesiune, inseamna sa fie trecute bunurile de pe numele parintilor decedati pe numele tatalaui meu?
Cu stima
Fără succesiune nu se poate. Ca să vindeți trebuie să fiți proprietar al bunului.
Succesiunea e singura modalitate de a trece bunurile din patrimoniul unei persoane decedate în patrimoniul unei persoane în viață.
Succesiunea se face prin istanta? Tatal meu a fost unicul copil, deci singurul mostenitor.
Cu stima
Succesiunea se face prin instanță atunci când moștenitorii nu se înțeleg cu privire la dezbaterea succesiunii. Nu e cazul dumneavoastră dacă e singurul moștenitor.
Mergeți la un birou notarial. Aveți nevoie de certificatele de deces, certificatul de naștere al tatălui, actele de proprietate, certificatul de atestare fiscală pe numele defuncților, de la Primăria pe raza căreia se află situate imobilele, cartea de identitate a tatălui și doi martori cu buletinele, (două persoane care i-au cunoscut pe defuncți și care să poată să vă susțină afirmațiile cu privire la numărul moștenitorilor, etc, o să vă explice notarul). Dacă prezentați toate actele vă face și taxarea.

Alte discuții în legătură

Lamuriri succesiune lilysta lilysta Mama mea a decedat in februarie 2006,nu am facut succesiunea de fapt am dat o declaratie la notar ca renunt in favoarea tatalui meu .Mentionez ca sunt unicul ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune laur2013 laur2013 buna seara, in ce conditii pot deschide succesiune daca suntunicul fiu, insa mama meatraieste? (vezi toată discuția)
Succesiune raul89 raul89 Buna ziua. In cazul dezbaterii a doua succesiuni succesive, in cadrul aceluiasi Certificat de Mostenitor, taxele succesorale se achita pentru fiecare ... (vezi toată discuția)