avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii catre asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii catre asociatie locatari

Buna ziua. Tatal meu a fost administratorul blocului in care locuieste si are lipsa in gestiune .A platit minusul conform registrului de casa la data predarii gestiunii, insa noul administrator sustine ca are o datorie de 4 ori mai mare. Noul administrator a calculat datoria scazand suma restantelor tuturor locatarilor din total solduri neachitate la furnizorii de utilitati. Mentionez ca nu s-au facut inca calculele de catre un expert contabil. Din aceasta cauza nu vrea sa semneze adeverinta necesara pt vanzarea apartamentului tatalui meu, desi apartamentul in sine nu are datorii catre asociatie, toate utilitatile si fd de rulment fiind achitate la zi. In aceasta adeverinta este vorba de datoriile apartamentului sau se tine seama si de datoriile personale ale proprietarului, care a fost si administratorul blocului , nu doar un locatar oarecare?. Noul adm si noul presedinte sunt obligati sa semneza adeverinta in caz ca apartamentul nu are datorii la utilitati? Probabil ca ei urmaresc sa faca o plangere in instanta pt a se pune sechestru pe imobil. Daca datoria nu este inca stabilita corect de catre o persoana autorizata .....se poate pune sechestru ....si cat ar dura procedurile pana la punerea de sechestru pe imobil. As dori un raspuns f f urgent. Sunt disperata. Multumesc f mult .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:59, 21 Noiembrie 2010
Sechestru pe un apartament se pune numai in baza unei hotarari judecatoresti... prin urmare... este cale lunga pana acolo.
Legal sunt 2 aspecte distincte ,calitatea de proprietar si cea de administrator
Eventuale prejudicii financiare pot fi impuse numai in baza de hotarare definitiva a instantei de judecata
noua conducere este obligata sa elibereze adeverinta , atata timp cat nu exista nici o interdictie de vanzare ,in caz contrar va creaza grave prejudicii. Poate ati luat un avans de la promitentii cumparatori pe care il platiti dublu in cazul in care nu veti putea perfecta actele la timp.
alice1972 a scris:

.................. Probabil ca ei urmaresc sa faca o plangere in instanta pt a se pune sechestru pe imobil. Daca datoria nu este inca stabilita corect de catre o persoana autorizata .....se poate pune sechestru ....si cat ar dura procedurile pana la punerea de sechestru pe imobil. .......................

V-ati raspuns singura la intrebare. Daca noul administrator a calculat ca mai exista o suma neacoperita in balanta contabila - calcul care poate fi facut sau verificat de orice contabil, inclusiv de cenzorul asociatiei , atunci este normal ca presedintele sa nu semneze adeverinta. Nu trebuie neaparat o expertiza contabila pentru acest rezultat!
Cred ca ar trebui sa mergeti la conducerea asociatiei si impreuna cu administratorul si cu cenzorul sa vedeti despre ce suma este vorba si daca aceasta rezulta corect din calcule.
In legea 230/2007 exista o prevedere care specifica ca asociatia de proprietari poate pretinde administratorului o garantie materiala. Probabil ca la vremea angajarii n-au facut-o si isi rezerva acum dreptul de a pastra in garantie apartamentul pana la lamurirea situatiei.
Daca se va dovedi ca nu exista probleme si calculele noului administrator au fost eronate, atunci vi se va da acea adeverinta, daca se va dovedi ca totusi acea paguba exista, asociatia isi va inscrie privilegiul imobiliar, adica la vanzarea apartamentului isi va acoperi paguba facuta de tatal dv.
Cu parere de rau, trebuie sa asteptati sa se clarifice situatia!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administrator fara atestat mariana_tunsu63@yahoo.com mariana_tunsu63@yahoo.com administratorul a fost angajat fara atestat, fara studii contabile si de caserie cu acordul primariei .nu a avut fisa postului.ca sa nu platesca 3 oameni ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administrator asociatie aavmav aavmav Buna seara. Cum se procedeaza in cazul in care administratorul nu se mai poate ocupa de asociatie si doreste sa renunte la aceasta? ( mentionez ca d.na ... (vezi toată discuția)
Raspundere presedinte si administrator asociatie proprietari Draganleia Draganleia In urma unui control in gestiune, administratorul a fost gasit cu lipsa si a inceput urmarirea penala. Care este raspunderea administratorului, daca semneaza ... (vezi toată discuția)