avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare sau donatie?

in urma dezbaterii succesiunii de pe urma mamei, sotul meu a ramas cu jumatate din apartament, iar socrul cu cealalta jumatate... am vrea sa facem actele pentru ca apartamentul sa ne ramana noua dar as vrea sa stiu care e varianta mai ieftina dat fiind ca nu avem o situatie financiara prea stralucita... e mai ieftina donatia decat contractul de vanzare cumparare? ... si inca o intrebare... donatia e irevocabila sau donatorul se poate razgandi?
Cel mai recent răspuns: Teodor Dobrean , Notar 19:45, 21 Noiembrie 2010
Nu sunt de specialitate, dar cred ca mult mai sigur este contractul de vanzare-cumparare. Nu va scumpiti la tarate ca sa va ieftiniti la faina. Succes!:D
Buna seara de acum !
Consider ca trebuie sa luati in calcul si siguranta pe care v-o da incheierea unui act , nu numai costurile .... Cea mai buna solutie o consider a fi un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere , act care este mai greu de combatut (eventual) de alte persoane indreptatite ...
Contractul de donatie este prin definitie irevocabil dar cu toate ca este prin definitie irevocabil in anumite contitii poate fi revocat,supus reductiunii.Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere nu va ofera o mai mere siguranta decat contractul de donatie pt ca exista prezumtia de liberalitate in cazul contractului de intretinere facuta unui descendent.Deci este cam aceiasi situatie cu contractul de donatie numai ca costurile sunt si mai mari.Cred ca cel mai bine este un contract de vanzare cumprarare pur si simplu.Depinde si daca este singur la parinti sau ce potentiali mostenitori mai sunt.
faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
In cazul contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere facuta unui succesibil in line dreapta este prevazuta o prezumtie de liberalitate...va putea fi supusa reductiunii ca si donatia.

Alte discuții în legătură

Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? lucille21 lucille21 Buna ziua, Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere ... Rahela Fanea Rahela Fanea Bună ziua ! Soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere însă a menționat ca acesta este un bun comun și sunt trecuta și eu . La partaj ... (vezi toată discuția)