avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare sau donatie?

in urma dezbaterii succesiunii de pe urma mamei, sotul meu a ramas cu jumatate din apartament, iar socrul cu cealalta jumatate... am vrea sa facem actele pentru ca apartamentul sa ne ramana noua dar as vrea sa stiu care e varianta mai ieftina dat fiind ca nu avem o situatie financiara prea stralucita... e mai ieftina donatia decat contractul de vanzare cumparare? ... si inca o intrebare... donatia e irevocabila sau donatorul se poate razgandi?
Cel mai recent răspuns: Teodor Dobrean , Notar 19:45, 21 Noiembrie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere situatia prezentata, consider ca donatia este cea mai buna solutie.
Luand in considerare prevederile codului civil care stipuleaza ca donatia este un act esentialmente irevocabil ( cu exceptiile prevazute expres de lege), socrului ii este interzis de lege sa o faca .
Cu stima !
solutia mea nu era una ieftina; era in sensul de a consulta un avocat.
Oricum, se pare ca aveti ceva structural impotriva opiniilor celuilalt.
Revenind la subiect, solutia utilizatorului zahariamar... mi se pare mai utila.Dar, astept solutia mai in detaliu asa cum ati pretins intr-un post (cel al Craciunului), intrucat, nu este suficienta o solutie ieftina ci si una eficienta pe termen lung asa zicand.Un alt aspect important: cota socrului vanduta va apartine in devalmasie sotilor, ramanand fiul accestuia cu cota sa initiala ca bun propriu; sigur ca exista si ipoteza in care pretul vinderii sa se inscrie in ipoteza de la lit. f) C. fam.Pe de alta parte, daca se recurge la donatie, donatorul poate sa prevada ca bunul va fi unul comun, desigur tot in devalmasie in cazul sotilor; daca nu prevede astfel, bunul va fi unul propriu.In toate ipotezele, cota initiala a sotului este si ramane distincta.
P.S. astept cu nerabdare mai ales solutii ieftine
stimati colegi, este preferabil ca prin intermediul acestui forum sa dam o consultanta juridica profesionala iar diferendele de opinie sa le evitam.
permiteti-mi si mie sa imi exprim si eu parerea.
asadar, este preferata de cele mai multe ori ca si in acest caz solutia cea mai ieftina care este donatia. donatia este mai ieftina intrucat, donatia intre rude si afini pana la gradul 4 inclusiv este scutita de impozit in baza codului fiscal (legea 571 din 2003) si a normelor metodologice de aplicare a acestuia.
totodata donatia este un act esentialmente irevocabil. acest principiu are 3 exceptii mari si late privind revocarea donatiilor ( a. pentru neindeplinirea sarcinii. b. pentru ingratitudine; c. pentru nastere de copil). fiind sanse minime de revocare a donatiei se poate incheia actul sub acesta forma, iar in cazul in care sotul dvs. nu mai are si alti copii e o forma ideala.
totodata incheierea unui contract de vanzare-cumparare care este fie o donatie deghizata sau efectiv incheierea unui astfel de contract datorita elementului sinalagmatic si cu titlu oneros al acestui tip de act acest contract are o eficenta si o siguranta mai mare.
intr-adevar in acesta situatie se poate incheia si un act de partaj voluntar prin care sa se rezolve problema. totodata si acest act este scutit de impozit insa onorariul se calculeaza raportat la intreaga valoare a imobilului, astfel creste onorariul de autentifiare al actului.
adresati-va unui notar public si sunt sigur ca veti cadea de acord privind incheierea acestui act in ce forma vi se potriveste cel mai bine in situatia dvs.

cu respect,
teodor dobrean

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere ... Rahela Fanea Rahela Fanea Bună ziua ! Soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere însă a menționat ca acesta este un bun comun și sunt trecuta și eu . La partaj ... (vezi toată discuția)
Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? lucille21 lucille21 Buna ziua, Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al ... (vezi toată discuția)