avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare sau donatie?

in urma dezbaterii succesiunii de pe urma mamei, sotul meu a ramas cu jumatate din apartament, iar socrul cu cealalta jumatate... am vrea sa facem actele pentru ca apartamentul sa ne ramana noua dar as vrea sa stiu care e varianta mai ieftina dat fiind ca nu avem o situatie financiara prea stralucita... e mai ieftina donatia decat contractul de vanzare cumparare? ... si inca o intrebare... donatia e irevocabila sau donatorul se poate razgandi?
Cel mai recent răspuns: Teodor Dobrean , Notar 19:45, 21 Noiembrie 2010
Nici vanzare, nici donatie. PARTAJ.

In cazul in speta socrul si sotul sunt coproprietari asupra apartamentului. Se poate pune capat acestei stari printr-un act de imparteala (partaj, iesire din indiviziune) pentru care NU se plateste impozit.

E posibila si vanzarea de catre socrul dvs. a cotei sale parti din ap. catre dvs. sotii. Dar la vanzare se plateste si impozit.
Varianta din urma are ...haz in masura in care chiar dati bani pe ceea ce primiti.
Si daca chiar dati bani socrului, atunci nici n-ar fi rau de luat in calcul (va avantajeaza pe pt. dvs.) Deveniti si dvs. coproprietar alaturi de sotul dvs.

E mai scumpa, dar iata ca va aduce un avantaj. Ieftin si bun nu exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
referirea la partaj este una gresita; trebuie retinut ca sotia nu devine coproprietara impreuna cu sotul.Adica, daca la partaj sotului i se atribuie bunul, acest bun va fi unul propriu al acestuia , nu si al sotiei.
Am zis eu cumva ca sotia devine coproprietara prin partaj!?!
Ia mai cititi odata ce-am scris.

Ziceam (si explic acum mai in detaliu) ca e mai ieftin partajul (fiind fara impozit) dar ca vanzarea-cumpararea cotei parti a socrului, desi e mai scumpa, ii aduce un avantaj doamnei care a pus intrebarea. Pentru ca in cazul vanzarii-cumpararii cotei parti a socrului (nu in cazul partajului) devine si ea proprietar (pe 1/4 din ap.).

E treaba doamnei ce hotaraste. Are libertatea de a alege intre: ieftin si mai putin bun (pentru dansa) sau mai scump dar mai ...sanatos pentru domnia sa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
nu ati zis.doar ati afirmat.rugamintea mea este de anu veni cu indemnuri didacticiste
Poate ati uitat ca va aflati intr-un spatiu al dezbaterilor.
P.S.cata vreme ati sugerat partajul este limpede ca lumina noptii ca sotia copartajantului nu va dobandi niciun drept, ceea ce este logic, aceasta nefiind in stare de indiviziune cu ceilalti impricinati asa-zicand.Prin urmare, sugerez doamnei, intrucat dorinta a fost exprimata in sensul de a gasi o solutie in care atat Domnia Sa cat si sotul sa devina proprietari asupra constructiei sa consulte un avocat.
albynutza_86 a scris:

as vrea sa stiu care e varianta mai ieftina ...

Aceasta a fost dorinta utilizatorului.
M-ar bucura nespus daca oamenii ar cauta solutiile bune. Din nefericire, de cand scriu eu pe forum acesta tot despre cele ieftine mi-e dat sa aud.

Alte discuții în legătură

Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? lucille21 lucille21 Buna ziua, Bunica si tatal meu sunt proprietari 50-50 la un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa bunicul meu ( tatal meu fiind singurul copil al ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere ... Rahela Fanea Rahela Fanea Bună ziua ! Soacra i-a donat sotului un teren cu clauza de întreținere însă a menționat ca acesta este un bun comun și sunt trecuta și eu . La partaj ... (vezi toată discuția)