In cursul zilei de ieri, aflandu-ma in mijlocul de transport in comun linia 43 Constanta, o persoana a fost surprinsa circuland fara bilet. Aceasta a fost retinuta de catre 3 doamne controlor in spatele autobuzului. In acel moment eu ma aflam in partea din fata, insa auzind tipete am intros privirea si am constatat ca cele 3 doamne controlor abuzau de functia ocupata si proferau injurii la adresa persoanei retinute, insa cel mai grav amenintau cu bataia etc. In acel moment, m-am indreptat catre locul cu pricina si mi-am scos telefonul pentru a inregistra vocal infractiunea care tocmai se petrecea . Una dintre cele 3 controloare m-a observat si le-a adus la cunostiinta celorlalte acest fapt si in plus sa inceteze sa mai ameninte si injure pentru ca sunt inregistrate. Mie personal mi s-a ordonat sa imi opresc telefonul (proprietate persoanala) si sa il bag in buzunar.In plus am fost obligat sa ma indrept in partea din fata a autobuzului. de ce oare? Mi s-a vorbit pe un ton neadecvat si plin de injurii. Eu nu am fost de acord
Art. 226 Violarea vieţii private
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
In cauza, alin.4 lit. C imi dadea posibilitatea de a inregistra infractiunea ce se petrecea in acel moment.
Refuzand sa introduc telefonul in buzunar, am fost amenintat, mi s-a adus la cunostiinta ca voi fi lovit daca nu fac asta, am fost amenintat ca mi se va face rau daca asta vor vrea. In speta, aduc in discutie infractiunile de care sunt pasibile doamnele controlor, infractiuni prevazute si pedepsite de Codul Penal aflta in vigoare , si anume: Art. 205. Insulta, Art. 248. Abuzul in serviciu in forma calificata, Art. 250. Purtarea abuziva, Art. 193 Amenintarea si Art 189. Lipsirea de libertate. In momentul cand am vrut sa cobor din mijlocul de transport (precizez ca eram in regula cu biletul/abonamentul) mi s-a spus ca sunt retinut, ca nu am voie sa cobor. Mi s-a postat in fata , retinundu-ma in autobuz. . Pana la urma am coborat la capat de linie. Nu avea ce sa imi faca.
voi ce parere aveti? ar trebui sa fac reclamatie? sau sa stau in banca mea.
ma bucur ca mai exista si oameni ca dmv.faceti reclamatie,pentru ca daca stam in banca noastra,ne lasam condusi si manipulati de sistem.nu vom schimba nimic niciodata,stand asa.
este clar un abuz,si din pacate,de multe ori se termina cu o bataie.nu am vazut un caz singular.
care sunt mai excat articolele de lege in care se inacdreaza faptele controlorilor in cauza?
ps: adica am exagerat in cele mentionate de mine? eu cred ca nu
Ar putea fi si ce ati spus dvs, dar ca infractiune , ma tem ca nu va misca nimeni un deget pt insulta , sau abuz in serviciu .
Eu as merge pe art 189 alin 2 C. pen. mi se pare cel mai grav aspect din cele relatate de dvs.
Art.189 cod penal prevede infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal (9):
"Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
In cazul in care fapta este savarsita prin simularea de calitati oficiale, prin rapire, de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna sau daca in schimbul eliberarii se cere un folos material sau orice alt avantaj, precum si in cazul in care victima este minora sau este supusa unor suferinte ori sanatatea sau viata ii este pusa in pericol, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 an
Teoretic faptele mentionate intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni,dar ,la noianul de fapte antisociale din mementul de fata ,autoritatile ,mult mai comod dispun prev art 10 lit b*Cod pr penala
Aveti dreptul sa sesizati oficial conducerea RATC si daca apreciati ca se justifica ,
puteti promova si plangere la parchet