Buna ziua!
Sunt institutor.Trei scoli o sa fie comasate incepand cu 1.09.2011.Automat din 12 posturi de invatator/institutor raman cel mult 8.Eu sunt in concediu pentru studii.Directorul unitatii mi a transmis sa mi pregatesc dosarul de restrangere,sa mi fac autoevaluarea,etc.In astfel de situatii toti institutorii isi pregatesc dosarul si pe baza punctajului se decide cine ramane si cine nu.Intrebarea mea este urmatoarea
Restrangerea de activitate poate fi considerata concediere?Daca da,atunci am citit in contractul colectiv de munca faptul ca,persoanele aflate in concediu de formare profesionala nu pot fi concediate,au catedra rezervata.art.73 lit j
Astept raspunsul dumneavoastra.Multumesc.:sorry:
Art.73 lit.j din CCM la nivel de ramura de invatamant interzice concedierea salariatilor pe durata rezervării catedrei/postului didactic.
Restrangerea activitatii este un motiv de concediere ...
Numai ca ministerul nu tine seama de contractul colectiv de munca,de codul muncii sau legea sindicatelor....
3) Cadrele didactice titulare care se încadrează în prevederile art. 101 şi art. 106 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare nu intră în restrângere de activitate, decât la solicitarea şi cu acordul persoanelor în cauză, conform art. 13 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.
...iar daca ai curiozitatea sa citesti Statutul..vezi ca nu pot fi disponibilizati prin restrangere se activitate:cei alesi in Parlament,Guvern ,administratia centrala,primar,prefect, personal trimis in strainatate si liderii de sindicat care au catedra rezervata...De ce nu se respecta legea sindicatelor sau CCM?...Cum sa se anuleze,sau sa se modifice Legea Sindicatelor ,Codul Muncii sau CCM printr un ordin de ministru care se numeste metodologia miscarii personalului didactic e un mare mister...exista macar o speta la ICCJ pe acest subiect?
Multumesc pentru raspuns,dar tot nu mi este clar,trebuie sa mi intocmesc dosarul pentru restrangere de activitate,alaturi de ceilalti sau nu?Se poate face referire la aceasta lege?
Nu inteleg,cum sa nu se tina cont de contractul colectiv de munca?
In urma concursului de dosar 100% eu imi pierd locul de munca,sunt cea mai tanara cu cele mai putine puncte.
Daca intrati in restrangere de activitate, veti fi transferata/detasata in interesul invatamantului (daca nu exista post vacant pentru transfer in aceasta sesiune de miscare a personalului didactic, cu obligatia isj de a va solutiona transferul , prioritar, in urmatoarea sesiune). Trebuie sa va faceti dosarul, pentru a fi supus analizei, la fel ca ale celorlati colegi, pentru ca trebuie dovedita situatia dv. Personal nu mi se pare deloc ok aceasta prevedere legala, de protejare a unor categorii de personal didactic in situatia restrangerii de activitate. Evident, nu conteaza parerea mea.
In ceea ce priveste efectele restrangerii de activitate, daca nu se poate solutiona, atunci opereaza concedierea. N-am auzit pana acum de nesolutionarea unei restrangeri de activitate din vina isj, ci doar din cauza refuzului cadrului didactic vizat.