avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Are dreptul la somaj tehnic?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Are dreptul la somaj tehnic?

Firma sotului nu mai are sa ii dea de munca. Functioneaza inca. Sotul are dreptul la somaj tehnic? Cum sa procedeze?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 21 Noiembrie 2010
Intreruperea temporara a activitatii o decide angajatorul .. in acest caz, va emite o deciziei de suspendare a c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.d C.mun.
Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Deci patronul plateste din banii lui somajul tehnic? Atunci se explica de ce imi tine sotul in concediu fara plata. Ce ar putea sotul sa faca sa il obtina caci depinde observ in foarte mare parte de patron.
Da, se plateste din fondul de salarii acea indemnizatie pentru somajul tehnic ... ca sa-l obtina trebuie sa vorbeasca cu angajatorul ... insa nimeni nu-l poate obliga pe angajator sa-l trimita in *somaj tehnic* ...posibil doar o sesizare la ITM, prin care sa se mentioneze ca este trimis in CFP de catre angajator fara acordul sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul tehnic PUFACONT PUFACONT Ajutor! Patronul vrea sa dea o parte din angajați în șomaj tehnic. Nu ma nici cea mai mica idee despre acest șomaj. Poate cineva sa ma ajute? ... (vezi toată discuția)
Zi fara plata, concediu, recuperare sau 75 la suta? vivi23ro vivi23ro sotul meu lucreaza program de 8 ore ca si electronist, a fost anuntat ca miine nu o sa fie curent la lucru si deci sa nu vina nimeni la lucru, li s a spus sa ... (vezi toată discuția)