Buna ziua, am citit subiecte asemanatoare pe forum dar cum cazul urmator e usor diferit, mi-am permis sa deschid un subiect nou.
O verisoara m-a rugat sa ii postez cazul pentru a afla mai multe informatii.
Peste o luna se intoarce din concediul de crestere a copilului de 2 ani. Are contractul la o filiala a unui mare lant de magazine alimentare.
In momentul intrarii in concediu, deci in urma cu 2 ani era singura pe post, practic nu mai exista alta angajata pe functia ce o detinea ea. Intre timp firma a mai facut angajari pe postul ei, sunt 3 angajate cu aceeasi pozitie si nu o inlocuitoare cu contract pe timp determinat. Probabil s-a marit numarul de locuri pe acel post.
Avand exemple de reintoarecere in firma cu alte mame ce au revenit dupa 2 ani si care au revenit pe functie dar a doua zi le-au pus pe alte functii inferioare ca valoare si salarizare, veriosoara mea se intreaba daca va reveni la munca si va pati si ea la fel ce poate face? Adica sa revina si sa o puna sa faca altceva si nu acelasi lucru pe care-l facea inainte de a intra in concediul de cresterea al copilului.
Cat este de corect si legal sa intri in acest concediu de 2 ani si la intoarcere sa observi ca postul tau este ocupat nu de un inlocuitor pe functia ta si caruia sa-i inceteze contractul pe acea functie/pozitie odata cu revenirea ta, ci sa observi ca sunt 3 persoane care fac acelasi lucru iar pentru tine care erai titular, nu se mai gaseste loc pe functia respectiva punandu-te sa faci altceva decat ceea ce faceai tu inainte de a intra in concediu?
Am inteles ca timp de 6 luni nu te poate da afara dar are voie angajatorul sa faca ceea ce a mai facut deja in firma si anume sa angajeze pe altcineva in locul tau si la revenire sa nu te repuna pe functia ta ci pe alta? Banuiesc ca sunt portite de scapare... ca altfel nu faceau lucrul acesta. Ma gandesc ca in ziua cand revi la lucru te repun pe functia ta dupa care a doua zi iti schimba incadrarea si te pun pe alta pozitie/functie. Au voie totusi legal, sa faca asa ceva? Si daca nu, atunci ea ar dori sa afle care ii sunt caile de a ataca asemenea decizii si bineinteles sansele lor de reusita?!
In numele ei va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Nimeni nu iti poate schimba functia, sau incadrarea decat printr-un act aditional care trebuie semnat atat de angajator cat si de angajat. Cand angajatorul nu te vrea intr-o anume functie e cu atat mai greu sa ii fortezi sa te mentina in functia pe care tu ti-o doresti, cu cat firma este mai mare. Pot aparea tot felul de litigii de munca dar angajatul poate aplica foarte greu deviza: "Daca voi nu ma vreti eu va vreau". Totul este ca persoana care se intoarce din concediul de doi ani sa faca fata functiei. Daca firma s-a dezvoltat si fisa postului s-a dezvoltat. Cu alte cuvinte atributiile s-ar putea sa fie altele. Daca face fata situatiei nu vad de ce ar trebui eliminata din sistem. Succes verisoarei!
1. Din Legea 202/2002:
Art.10...
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.
2. Nu putea sa angajeze pe postul ei mai multe persoane. Inseamna ca s-au infiintat mai multe posturi cu aceeasi functie.
3. Salariata face cerere de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
4. CIM nu poate fi modificat (fuctie, salariu, loc de munca etc.) decat prin act aditional semnat de ambele parti.
5. Timp de 6 luni de la reluarea activitatii nu poate fi concediata pe motiv de necorespundere profesionala (cele 6 luni sunt pentru readaptare pe post) dar poate fi concediata pentru alte motive legale.
6. Daca angajatorul a desfiintat postul ei atunci ii poate oferi alt post dar nu este obligata sa-l accepte daca nu ii convine.
7. In aceasta situatie poate fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si poate beneficia de indemnizatie de somaj.
8. Daca primeste decizia de concediere si considera ca s-a procedat ilegal o poate contesta la Tribunalul din judetul unde are domiciliul in termen de 30 de zile de la comunicare. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe.
Am sa ii transmit cele mentionate de d-voastra pentru a sta mai linistita iar daca mai are intrebari atunci le voi posta aici.... Era ingrijorata si deoarece unele din colege i-ar fi spus ca toate cele 3 angajate de firma in perioada aceasta de 2 ani, nu doresc sa paraseasca functia. La revenirea verisoarei... cu ea ar fi 4 angajate pe aceeasi pozitie/functie iar pe vremea cand lucra (acum 2 ani) ea facea singura toata treaba firmei, treaba pe care acum ar trebui sa o faca 4 angajate ceea ce e mult.... si cineva trebuie sa plece de pe post. Se teme sa nu fie tocmai ea aceea...
Din pacate, toate colegele ei o intreaba insistent... ca si cum ar sti ceva... ''Pe ce post te reintorci?'' la care ea le spune ca tot pe postul ei iar colegii ei se mira si ii spun ca nu stiu daca o sa fie sau nu asa.... In firma respectiva asa cum v-am mai spus s-a intamplat frecvent ca o angajata venita din concediul de crestere a copilului sa se reintoarca si sa fie pusa pe o alta functie, de obicei inferioara si ca salarizare dar si ca valoare.
Ba chiar 2 colege i-au si spus ca Directoarea ar fi discutat cu unele angajate ca la revenirea verisoarei ea va fi mutata pe alt post.
Este legal asa ceva?.... cand ea are calificare pe postul respectiv si isi face meseria cu placere avand si rezultate evidentiate in perioada cand activa, deci inainte de a intra in concediul de 2 ani...
Ce poate face ea pentru a se lupta pentru dreptul ei de a munci tot pe acelasi post, ocupat intre timp asa cum spuneam... de alti 3 angajati care nu stie daca sunt pe termen delimitat sau nelimitat pe acea functie? ITM-ul i-a spus verisoarei ca atat timp cat postul exista si nu e scos din schema firmei, firma respectiva trebuie sa o reprimeasca pe acelasi post. Cum deja sunt precedente in firma, verisoara nu mai doarme noptile gandindu-se ca va fi repartizata pe o functie inferioara, mai prost platita sau chiar mai rau... in a doua zi dupa ce va reangajata pe alt post, dupa concediul de 2 ani, va fi data afara... Se poate ajunge in romania pana acolo? Angajatii, mamele nu sunt nicicum protejate? Ce vina are ca si-a parasit postul legal, pentru a da nastere unui copil?!
1. Raman valabile cele spuse de mine in postarea anterioara.
2. Nu stiu de ce colegele o intreaba pe ea pe ce post vine. Ea are un post prevazut in CIM.
3. Verisoara dvs. sa procedeze asa cum am spus eu.
4. Daca se intampla ceva neplacut pentru ea ne contactati atunci, tot pe acest post si vedem despre ce este vorba.