din luna mai 2010 sunt divortat si am un baietel de 8 ani care a ramas cu fosta sotie in localitatea unde am trait pina pe data de 19.10.2010 in Romania. Eu am gasit pe data de 01.11.2010 loc de munca cu contract pe un an in Germania, si cistig
1.650 € lunar. Va rog sa-mi raspunde-ti cit trebuie lunar sa-i platesc fiului meu Pensia Alimentara?, in ce cont sa-i virez daca fosta sotie nu vrea sa-i primeasca, cum pot dovedi ca mi-am facut datoria de tata fata de fiul meu?
Fosta sotie, vrea neaparat sa-i schimbe si numele copilului meu in lipsa mea, insa eu nu vreau, nici daca as fi prezent. Este fiul meu si nu accept sa se numeasca altfel. Va rog sa-mi spune-ti daca ea poate face acest lucru in lipsa mea si fara acordul meu, semnatura mea.
Va multumesc si astept raspuns urgent, doar de la cineva care se cunoaste perfect cu Legea in Romania. Va rog raspuns cu § si Articol daca se poate.
In sentinta de divort ar trebui sa fie specificat cuantumul minim pe care trebuie sa platiti sotiei pensie de intretinere minor. Incercati sa trimiteti acesti bani prin mandat postal, indiferent daca suma trtimisa este mai mare decat cea fixata de judecator. Numele nu il poate schimba fara acordul Dvs si fara o actiune in instanta unde veti fi chemat. Ar trebui sa incercati sa aveti o discutie cu ea pt a sti exact ce doreste si pe cea cale vrea sa obtina ceea ce isi doreste. Va asteptam cu detalii. Mult succes!
Conform legii cuantumul pensiei stabilite de instanta pentru un copil,poate fi pana la 1/4 din veniturile nette realizate pe ultimele sase luni, de cel care presteaza obligatia de intretinere.
Cu respect v-aș sfătui să îi trimiteți prin mandat poștal numai suma la care ați fost obligat prin sentință, nu sunteți obligat să plătiți mai mult până fosta soție nu solicită prin instanță majorarea pensiei de întreținere. Dacă totuși doriți să fiți un tată corect, diferența până la 1/4 din venituri o puteți pune într-un cont pe numele copilului, bani la care să aibă acces la vârsta de 18 ani copilul, nu mama.
În ce privește schimbarea numelui situațiile în care se poate face aceasta le găsiți pe larg în OG 41/2003, atenție la art. 7 alin 2:
Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinți, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte
este pus sub interdicție ori este declarat judecătorește dispărut sau decăzut din drepturile părintești.
Deci fără acordul dvs nu se poate.
Sunteti obligat sa achitati minorului doar pensia stabilita de instanta prin hotarare judecatoreasca . In cazul in care nu s-a stabilit inca , in lisa dovezilor , sotia dvs. nu poate solicita decat 1/4 din valoarea salariului minim pe economia nationala din Romania . Va avertizez ca, in cazul in care veti depune la dosar ctualul contract se va stabili o pense la 1/4 din valoarea actuala a contractului iar in viitor , daca nu veti mai castiga acesti bani ,ori veti ramane fara serviciu ,sunteti obligat sa-i platiti in continuare pana ce veti solicta instantei sa reduca cuantumul pensiei la veniturile noi.Procesul e lung in Romania si costisitor daca locuiti in Germania .
Va multumesc pentru sfat, nici macar nu stiam ca in sentinta de divort s-a stabilit dupa vechiul salar, plata pensiei alimentare. Acum stiu ce am de facut, dar un singur lucru nu-mi este clar: eu am in Germania un contract de munca pe un an, fosta sotie poate sa ma declare la o anumita Institutie din RO ca eu am disparut, ca nu ma interesez de copil. Cum pot dovedi Organelor in Drept, faptul ca eu ma interesez de copil, in afara de faptul ca-i trimit lunar banii pt. pensie alimentara? Trebuie sa fac aici un Document cu Apostila? daca da unde sa-l trimit? Exista la TG. Mures Organizatia Protectia Copilului?, are aceasta Organizatie ceva cu cazul meu? va rog sa-mi raspunde-ti daca stiti. Va multumesc inca odata frumos, cu respect
Georg Aldea
Divort - adulter
iony32
buna ziua am o intrebare pt cei care au mai fost in situati de acest fel .sotia ma inselat si vreau sa divortez dar as vrea sa stiu cine plateste pensia ... (vezi toată discuția)