avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

de cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud

Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare.

In speta, hot data in apel, fiind definitiva, a putut fi investita cu formula executorie.
Pe cale de consecinta termenul de prescriptie a exec silite cuge de la hot pron in apel si nu de la data la care hot a devenit irevocabila in recurs, corect ?

Cel mai recent răspuns: teodora_felicia , utilizator 12:00, 13 Februarie 2011
dumitru2000 a scris:

eu consider ca hot a devenit executorie dupa pronuntarea instantei apel, ptr. ca hot instantei de apel era definitiva si deci susceptibila de executare silita.
De altfel, chiar dvs. ati argumentat mai sus in sensul ca hot data in apel e susceptibila de executare silita iar termenul curge de la data pron hot din apel.
In concluzie ?


In concluzie, ambele variante scrise de mine sunt valabile, pentru ca:
1. in prima ipoteza, era vorba despre o hotarare data in apel care este pusa in executare.
2. in a doua, este vorba de hotararea data in recurs si care este pusa in executare. Chiar dvs ati facut aceasta precizare, citez :
- se pronunta o dec in apel, pierzatorul face recurs, castigatoul nu o pune in executare silit
- trec mai mult de trei ani pana cand se ponunta instanta de recurs
- instanta de recurs respinge recursul pierzatorului
Chiar daca poate parea ciudat si lipsit de logica, nu de putine ori mi-a fost dat sa spun: "logica juridica contrazice doar logica nu si adevarul".

Elis, concluzia ta e adevarata, in sensul ca uneori cea care se pune in executare este decizia din recurs (hotararea irevocabila ce a statuat asupra fondului) DAR in exemplul dat mai sus recursul a fost respins, ceea ce insemna ca a ramas irevocabila decizia data in apel (sau la prima instanta, depinde de cauza) si acesta din urma, devenita definitiva SI irevocabila, este cea care se pune in executare.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2008
romascanu, moderator

Buna ziua! Exista o hotarare definitiva si irevocabila din anul 1997 care anuleaza partial un titlu de proprietate si obliga comisia locala la reconstituirea dreptului in favoarea altcuiva pe acel amplasament. Comisia nu o poate pune in aplicare pana nu se preda titlul in original pentru a se opera in el anularea. Paratul a refuzat predarea acestuia, astfel ca in 2011 am introdus o cerere de chemare in judecata prin care instanta sa dispuna radierea de la cotor in cazul refuzului predarii, astfel incat ulterior sa il pot pune in posesie pe celalalt si sa i se elibereze titlu(adica sa punem in executare cele dispuse prin hotararea din 1997). Paratul invoca tardivitatea punerii in executare pe motiv ca au trecut deja 14 ani de cand e def si irevoc prima hotarare. E tardiva cererea mea de radiere de la cotor? Trebuie sa ma raportez la termenul in care pot cere executarea silita (10 ani, fiind vorba despre un imobil) sau este vorba despre alt termen de prescriptie? Multumesc frumos!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie -pronuntare vs comunicare dumitru2000 dumitru2000 apreciati ca termenul de prescritie de 3 ani - curge de la data pronuntarii hotararii executorii sau de la data comunicarii ? multumesc (vezi toată discuția)
Prescriere executare hotarare definitiva niccu niccu Buna seara, Exista o hotarare definitiva si irevocabila a instantei de recurs pentru plata drepturilor salariale. Hotararea de fond stipuleaza plata indexata ... (vezi toată discuția)
S-a prescris sau nu? adrianaardelean adrianaardelean buna ziua va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc vis-a-vis de implinirea termenului de prescriptie povestea e foarte lunga am sa incerc sa o redau succint. e ... (vezi toată discuția)