[ link extern ]
aici va faceti rezervarea dureaza 2 saptamani
diferenta intre Fundatie si ASOCIATIE :
O.N.G.-urile sunt organizatii din sfera societatii civile, care isi propun gasirea unor solutii pentru problemele societatii, dezvoltarea notiunii de solidaritate colectiva si determinarea asumarii de responsabilitati de catre cetateni si implicarea lor in viata societatii. Ceea ce le deosebeste de celelalte structuri asociative este caracterul non-profit al acestora, axat pe beneficiul public si nu pe cel privat.
O.N.G.-urile cunosc variate forme organizationale de la mici initiative locale, spre grupuri mai active, precum asociatiile sau fundatiile. Toate aceste forme organizationale au unele directii comune, caracteristica principala a acestora fiind faptul ca ele sunt independente fata de stat.
Principiile organizatiilor neguvernamentale
Organizatiile neguvernamentale trebuie sa indeplineasca si anumite criterii, printre care: sa functioneze ca entitate structurata; sa fie de natura privata - sunt institutional separate de autoritatile publice; sa respecte criteriul nondistributiei profitului - pot genera venituri, respectiv obtine profit din activitatile lor, dar acestea nu pot fi distribuite membrilor sau organelor de conducere, ci sunt folosite doar pentru atingerea obiectivelor declarate; sa se auto-guverneze; sa fie voluntare - se bazeaza, in general, pe activitati voluntare in actiunile pe care le desfasoara (fapt care nu exclude posibilitatea angajarii de personal) sau in procesul de conducere; sa fie de interes public - servesc unor scopuri de interes public sau contribuie la binele public.
Vreau sa infiintez un ONG. Ce trebuie sa stiu?
Pentru infiintarea unui ONG sunt necesare cel putin 3 persoane fizice sau/si juridice, in cazul asociatiilor, sau cel putin una, in cazul fundatiilor. Pentru a infiinta o asociatie e nevoie de un patrimoniu initial mic ( un salariu minim brut pe economie), pe cand pentru o fundatie e nevoie de un patrimoniu initial mult mai mare (de cel putin 100 x salariul minim brut pe economie), cu exceptia cazului fundatiilor al caror scop exclusiv este efectuarea operatiunilor de colectare de fonduri care sa fie puse la dispozitia altor asociatii sau fundatii. In acest situatie, patrimoniul initial poate avea o valoare totala de cel putin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
Asociatii caritabile vs. fundatii
Asociatiile se deosebesc de fundatii si din punct de vedere al obiectivelor urmarite. Asociatiile se pot constitui in vederea realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, nepatrimonial, al membrilor lor. Fundatiile nu se pot constitui niciodata in interesul, fie el si nepatrimonial al fondatorilor lor. Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, bine determinat, licit si sa fie de interes general sau comunitar.
Federatia este alcatuita din cel putin doua asociatii sau fundatii. Asociatiile sau fundatiile care constituie o federatie isi pastreaza insa propria personalitate juridica, inclusiv propriul patrimoniu.
1. Pentru infiintarea unei organizatii aveţi nevoie de următoarele acte:
* Act constitutiv redactat conform legislaţiei specifice
* Statut redactat conform legislaţiei specifice
* Dovadă de disponibilitate a denumirii obţinută de la Ministerul Justiţiei
* Dovadă patrimoniu
* Dovadă spaţiu
2. Cu aceste documente vă prezentaţi la:
Judecătoria Cluj
Calea Dorobanţilor nr. 2
Program cu publicul: L-V între 8 şi 12.
3. Încheierea judecătorească de înfiinţare va fi eliberată în termen de 3 zile. Se ridică de la aceeaşi adresă în zilele de Luni între orele 10 şi 12.
4. Legislaţia care reglementează înfiinţarea de ONG:
Ordonanta nr. 26 / 2000 cu privire la asociatii si fundatii
Legea 246 / 2005 pentru completarea si modificarea O 26/ 2000
Anexă: Constituire ASOCIAŢIE vs. FUNDAŢIE
Asociaţia este constituită la initiaţiva a minimum 3 persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, comunitar sau, după caz, în interesul lor personal dar nepatrimonial.
Patrimoniul necesar pentru infiintarea unei asociatii este cel un salar minim brut pe economie la data infiintarii (440 lei - 2007 si 500 lei din 2008), si poate fi costituti atat in bani cat si in natura
Fundaţia este constituită de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, comunitar.
Patrimoniul iniţial pentru infiinţarea fundaţiei trebuie să includă bunuri în natură sau în numerar, a căror valoare totală să fie de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei, cu exceptia cazului fundaţiilor al căror scop exclusiv este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, caz in care patrimoniul initial poate avea o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie.
Paşi :
1. Redactarea actului constitutiv. Actul de constituire cuprinde :
Asociatie
* datele de identificare ale asociaţilor : nume sau denumirea (dacă sunt persoane juridice),
* domiciliul sau sediul asociaţilor
* exprimarea voinţei de asociere şi a scopului propus
* denumirea asociaţiei
* sediul asociaţiei
* durata de funcţionare a asociaţiei (pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului sau pe termen nedeterminat)
* patrimoniul initial – în bani sau în natură, în valoare de cel puţin un salar minim brut pe economie, la data constituirii
* componenţa nominală a organelor de conducere, administrare şi control ale asociaţiei
* persoana sau persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice
* semnăturile asociaţilor
Fundatie
* datele de identificare ale fondatorului/ fondatorilor: nume/ denumire şi domiciliul/ sediul fondatorilor
* scopul fundaţiei
* denumirea fundaţiei
* durata de funcţionare
* patrimoniul iniţial - în natură sau în numerar, în valoare totală de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii
* componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare si control ale fundaţiei
* persoana/persoanele împuternicite să desfaşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice
* semnăturile fondatorului/ fondatorilor
2. Redactarea statutului asociatiei. Statutul dv. va trebui să includă :
Asociatie
* toate informaţiile cuprinse în actul de constituire
* explicitarea scopului şi obiectivelor asociaţiei
* modul de dobândire şi pierdere a calităţii de membru
* drepturile şi obligaţiile asociaţilor
* categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei (adică proveninenţa resurselor pe care le va folosi asociaţia pentru a îşi desfăşura activităţile)
* atribuţiile organelor de administrare şi control ale asociaţiei
* destinaţia bunurilor în cazul dizolvării asociaţiei
Fundatie
* toate informaţiile cuprinse în actul de constituire
* explicitarea scopului şi obiectivelor asociaţiei
* categoriile de resurse patrimoniale ale fundaţiei (adica proveninenţa resurselor pe care le va folosi fundaţia pentru a îşi desfăşura activităţile)
* atribuţiile organelor de conducere, administrare, control
* procedura de desemnare şi de modificare a componentei organelor de conducere, administrare şi control pe parcursul existenţei fundaţiei
* destinaţia bunurilor în cazul dizolvării
*
3. Obţinerea dovezii de disponibilitate a denumirii. Aveţi nevoie de :
* un formular specific (anexat)
* dovada achitării unei taxe de 5 lei (se achită la trezorerie, Piaţa A. Iancu nr. 19, la casierie)
Trimiteţi sau depuneţi formularul si chitanta (dupa ce aţi facut o copie) la
Ministerul justitiei, Directia de relatii cu publicul si cooperare cu ONG
Str. Apollodor nr. 17, Sectorul 5, Bucuresti
Dacă alegeţi să trimiteţi formularul prin poştă, vă recomandăm să trimiteţi cu confirmare de primire şi să specificaţi pe formular că doriţi răspunsul prin poştă.
4. Autentificarea actului constitutiv şi a statutului la notar public. In această etapă veţi avea nevoie de :
* actul de constituire
* statutul
* dovada sediului
* o taxă - variabila de la notar la notar
* dovada de disponibilitate a denumirii
Vă recomandăm să autentificaţi 9 copii, pentru că Judecătoria va reţine o mare parte (6) şi e bine să aveţi mai multe originale.
5. Inscrierea in Registrul asociaţiilor si fundaţiilor, la Judecatoria in a carei circumscripţie îşi are asociaţia / fundaţia sediul. In aceasta etapa vei avea nevoie de :
* actul de constituire autentificat
* statutul autentificat
* actele doveditoare ale sediului
* actele doveditoare ale patrimoniului inţial
* taxa de timbru de 19 lei si timbru judiciar de 0,3 lei
Programul registraturii Judecatoriei Cluj este de la 9-12 in fiecare zi
Termen de solutionare – în general 3 zile de la depunerea documentelor, dar programul de eliberări este doar Marţi între 10 şi 12.
Resurse utile: puteţi apela la serviciile unor organizaţii al căror scop este să contribuie la dezvoltarea organizatiilor non profit cum sunt:
Centras – Centrul de asistenţă pentru organizaţii neguvernamentale, Bucuresti, www.centras.ro, Bucuresti, telefon: 0212114815, 021 2115160 email: office@centras.ro
FDSC (Fundatia pentru dezvoltarea societatii civile). (serviciu juridic gratuit, instruire, informare): www.fdsc.ro, Bucuresti, tel: 021 3110177 sau fax: 0213100180. email: fdsc@fdsc.ro
Documente
* Cerere pentru obtinerea disponibilitatii de nume
* Ordonanta 26/2000 privind asociatiile si fundatiile
* Legea 246/2005 pentru aprobarea ordonantei 26