Buna ziua,
De curand am avut un accident de circulatie (eu nevinovat) in urma caruia masina mea a fost avariata extrem de mult, spatele este distrus complet: usi, aripi, luneta, porbagaj, roata indoita, punte, prag, stalp, o persoana daca s-ar fi aflat pe locurile din spate nu scapa sigur..am avut acolo doua animalute de plus pe care le-am gasit pe asfalt departe - au fost aruncate prin geamul spart..in fine. De la asiguratorul vinovatului pot sa primesc doar dauna totala in jur de 2.500 de euro (conform coeficientilor de uzura CSA), dar masina mea valoreaza pe piata second-hand de la 4.500 in sus.
Am proces verbal de la politie (pt ca am fost aruncat in alta masina deci au fost implicate 3 auto), dovada de reparatie, dosarul deschis la asigurator, trebuie doar sa completez declaratia prin care accept dauna totala si nu mai am nicio pretentie de la asigurat si asigurator, pe care o am acasa, dar nu prea ma lasa inima sa o semnez.
Intrebarea mea este cum pot sa castig mai mult totusi astfel incat sa-mi revin la starea materiala dinainte de accident, adica sa pot sa-mi iau o masina la fel macar.
Avand in vedere ca am avut noroc si m-a ajutat si centura de siguranta sa scap fara nicio zgarietura (doar o febra musculara foarte puternica la spate, gat, zona cervicala si doua negrituri pe mana de la usa..pentru care oricum nu mi-am mai facut certificat medico legal, am doar ceva hartii de la spital de la urgente unde scrie ca sunt ok si o reteta pentru ceva medicamente de relaxare a muschilor...si ar mai fi frica pe care o am acum cand merg cu masina - eram inainte foarte calm si cand eram sofer si cand eram pasager.. acum am devenit genul care nu mai are incredere in sofer si este atent in toate partile si se crizeaza la fiecare chestie minora din trafic), ce sanse am sa castig daune materiale si/sau morale daca voi chema in judecata pe vinovat?
Dupa ce am citit mai multe hotarari judecatoresti am descoperit ca vinovatul poate fi obligat la plata de daune morale si materiale in temeiul art. 998-999 si urmatoarele Cod Civil, pe care i le va deconta raspunzatorul civil adica firma de asigurari in baza legii asigurarilor 136/95.
Avand in vedere ca eu nu am avut nevoie de ingrijiri medicale, nu pot dovedi alte traume de orice fel, suma propusa de asigurator este corect calculata, ce daune pot sa cer in instanta sau cum pot sa cer daune? Daca vand epava la dezmembrari (m-am interesat) primesc 1000 euro, deci voi avea 3500 euro. este evident ca nu pot sa-mi iau alta masina mai trebuie sa pun de la mine cel putin 1000 de euro... cu toate ca eu am cumparat-o acum doi ani cu 5200 tot second hand. Este evident ca paguba nu este acoperita in totalitate, dar csa-ul si legiuitorul apara pe vinovat si pe asigurator. Eu cum pot sa imi apar dreptul de a primi tot ce mi se cuvine inapoi? plus mers pe jos prin frig acum, sarbatori fara masina, deplasari din orasul in care sunt la master in cel natal in care nu mia pot sa-mi car toate lucrurile in porbagaj.
Am scris deja un roman si poate nu sunt toate detaliile interesante....
Cer si eu sfaturi, spete relevante, orice m-ar putea ajuta sa-mi revin la starea pe care as fi avut-o daca un delincvent (recunoscut de politistul ce a intocmit pv din "alte combinatii") nu ar fi trecut cu viteza cu masina mare de teren pe o straduta ingusta si ar fi incetinit totusi cand are intersectie in fata fara vizibilitate si cu semn mare de cedeaza trecerea..era seara totusi lumina de la farurile mele ar fi putut-o observa...
Iar m-am intins cu vorba.. va multumesc daca ati ajuns sa cititi pana aici si va doresc toate cele bune! Sper sa imi dati ceva vesti bune!!!
Cel mai recent răspuns:
mirel-d , utilizator
19:31, 1 Decembrie 2010