avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract cu Regia de distribuire a energiei electrice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract cu Regia de distribuire a energiei electrice

Buna.As avea o problema la care sper sa-mi oferiti niste opinii juridice.Pe terenul meu sint citiva stilip de distibuire e energiei electrice care apartin e-on.Ce fel de contrcat as putea inchieia cu e-on avind in vedere ca imi foloseste terenul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 2 Martie 2008
Terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuţie existente la intrarea în vigoare a legii energiei electrice sunt şi rămân în proprietatea publică a statului (art.41alin.4 din Legea nr.13/2007). Legea nr.13/2007 nu precizeaza nici care este marimea suprafatei ce ramine si este în proprietatea publică a statului.


In practica, asemenea cazuri s-au finalizat intre parti astfel (precizez ca nu e ceva constant) :
- Electrica sau Renel au mutat stalpii respectivi pe un teren proprietate publica;
- terenul respectiv a fost concesionat societatii proprietar al retelei de distributie pe o anumita perioada de timp.

De acord cu dumneavoastra, nu si cu prevederile Legii 13/2007. Ce spuneti de prevederile art. 44(3) si (6) din Constitutie?
Citez:
,, (3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire."
,,(6) Despagubirile prevazute in alineatele (3) si (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie."
Desi in Lege se precizeaza ca s-a adoptat cu respectarea art. 75 si 76 din Constitutie nu se spune nimic de incalcarea articolelor mentionate.
In conditiile in care potrivit legii acele terenuri sunt şi rămân în proprietatea publică a statului si sunt revendicate in temeiul acelei legi, atunci trebuie initiata procedura exproprierii pentru o cauza de utilitate publica.
Apoi, eu am spus ce am intalnit in practica cu privire la aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu electrica Raluca_B Raluca_B Buna ziua, Ma numesc Raluca Bokor si as dori sa ma ajutati sa gasesc un raspuns la o problema ff importanta pentru mine. Parintii mei au pe un teren - ... (vezi toată discuția)
Stalp de electricitate in curte ContSters79307 ContSters79307 Tatal meu are pe terenul proprietate un stalp de electricitate ( la cca 1m de gard) si ar vrea sa nu aiba acces cei de la Electrica in curtea lui , pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate este sau nu garantat in romania? leontzu leontzu Pe terenul familiei mele a fost montat in mod abuziv in anul 1988 un racord de termoficare, care furnizeaza energie termica pentru un anumit nr de apartamente. ... (vezi toată discuția)