Pe terenul familiei mele a fost montat in mod abuziv in anul 1988 un racord de termoficare, care furnizeaza energie termica pentru un anumit nr de apartamente. In anul 2005 am actionat in judecata operatorul de energie termica pentru mutarea conductei intrucat este amplasat la o distanta de 60 de cm de casa. In prima faza am pierdut , apoi in apel am castigat in sensul ca s-a casat sentinta si s-a trimis spre rejudecare. La rejudecare am castigat, pentru ca in apel sa pierdem in baza minunatei Legi 13/2007, unde la art. 41 al. 4 se spune ca " terenurile pe care se situeaza retele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in PROPRIETATEA PUBLICA A STATULUI ". Cu alte cuvinte degeaba e curtea noastra, degeaba proiectul initial a fost in cu totul alt loc, statul face ce-l taie capul pe terenul nostru si ATENTIE FARA niciun fel de despagubiri pt lipsa de folosinta. Ni s-au evocat si Deciziile CC nr. 71/2007 si 203/2005 , unde se vede clar respectul CC fata de proprietate.
Va rog sa-mi dati idei de actiune impotriva statului. Oricum mai avem recursul la Curtea de Apel!
Dacă racordul aflat pe terenul dumneavoastră este unul de termoficare, atunci invocarea unor prevederi din Legea energiei electrice nr.13/2007 nu are niciun temei - legea făcînd referire în articolul menţionat la reţele de distribuţie a energiei electrice, nu la reţele de energie termică.
Apoi, în opinia mea, art.41 al legii trebuie interpretat în sensul că terenurile proprietate de stat sunt şi rămîn în proprietatea publică a statului. Altfel, ar însemna că prin Legea 13 se naţionalizează toate terenurile private pe care sunt amplasate asemenea reţele, ceea ce contravine Constituţiei, care stabileşte cadrul exproprierii pentru utilitate publică - numai prin lege şi cu o justă şi prealabilă despăgubire.
Apoi, invocarea Deciziei nr.71/2007 a Curţii Constituţionale este şi ea forţată, acea decizie făcînd referire la constituţionalitatea prevederilor privind dreptul de servitute care grevează terenurile pe care sunt amplasate reţele electrice, subliniind că acest drept de servitute nu echivalează cu o expropriere, proprietarii terenurilor păstrînd toate atributele dreptului de proprietate - adică atît folosinţa, cît şi dispoziţia.
Cele expuse mai sus nu se constituie într-o pledoarie în favoarea cererii dumneavoastră şi nu oferă argumente în sprijinul acelei cereri, ci subliniază doar că normele legale invocate de instanţă (dacă situaţia este corect relatată) nu au nicio legătură cu speţa.
Asa consider si eu, iar cele relatate sunt preluate din comunicarea Tribunalului judetean catre noi. Multumesc!
Judecatoarea in speta a mai batut moneda pe faptul ca racordul este de utilitate publica, dar nu a existat niciun document oficial care sa sustina acest lucru.