avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

Buna , suntem 2 surori , sora mea mai mare este stabilita in Franta de 8 ani casatorita fara copii, eu sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii. In toti acesti 10 ani eu si sotul meu am pus la punct apartamentul parintilor deoarece am locuit in el iar parinti au plecat la tara. Dupa un an de la casatorie tata a vandut apartamentul mamei sale si a adus-o sa locuiasca cu noi, batrana are 80 de ani. sora mea suna numai la pasti si la craciun, desi are o situarie multumitoare. noi am investit o groaza de bani in apartamentul parintilor stam si cu o batrana cu tulburari de comportament pe fond psihic documente medicale nu am pentru ca mi-a fost jena sa cer . Problema e ca am ramas cu trei batrani pe cap , dupa parinti alergam de cate ori e nevoie sa ii ducem la medic sa le ducem vcele necesare traiului ba mai mult sotul le ajuta la gospodarie , ce mai suntem ca niste sclavi. Problema este ca tata este destul de bolnav cu inima si am incercat sa il fac sa inteleaga ca nu e corect ca noi care i-am ajutat de 10 ani indiferent la ce ora au sunat chiar si noaptea , avand si doi copi, investind si bani in apartament sa avem si grija de toti 3 sa raman cu jumatate. a iesit un adevarat scandal , m-a acuzat ca vreau avere sau ca doresc sa moara etc. A uitat sau putin nu mai recunoaste tot ce am facut eu si sotul meu pentru ei timp de 10 ani , timp in care sora mea si-a vazut de viata ei cum a putut mai bine fara sa o interesese ca sunt batrani si bolnavi. Poate imi dati un sfat, nu stiu daca mai am ce sa fac in afara de faptul sa plec si eu unde oi vedea cu ochii si sa ii las balta ca mi-au mancat sufletul pentru nimic , Am stat in acesta situatie pentyru ca am fost prea sufletista si nu m-a lasat constiinta sa plec dar e prea mult si am doi copii de crescut.Cu stima Minodora Faje
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 14:04, 23 Noiembrie 2010
daca acest imob a fost vandut bunicii dvs, at ea este proprietarul si pe cale de consecinta vorbiti cu aceasta sa v-il vanda. in cazul in care bunica decedeaza at proprietar va deveni tatal dvs si abia apoi dupa decesul acestuia veti putea mosteni imob in concurs cu mama dvs si sora.
Sfaturi putem da, numai sa spuneti pentru ce.
Ce anume vreti sa obtineti sau sa aflati?

p.s. Mostenirea unui parinte decedat nu are la baza principiul ... contributivitatii, nici pe cel al ingrijirii batranilor, nici pe cel al imbunatatirilor la apartament, nici ""cine i-a iubit mai tare pe defuncti".
Are la baza un sigur lucru: calitatea de copil al defunctului.

Eventuale imbunatatiri aduse de dvs. la bunurile parintilor / bunicilor nu reprezinta bunuri ale parintilor/bunicilor, ci ale dvs. (convertindu-se intr-o datorie pe care parintii/bunicii o au fata de dvs., reprezentand contravaloarea imbunatatirilor care nu mai pot fi "desfacute").
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
smeagull, utilizator
stimata doamna, aceasta este o problema delicata. In felul cum ati prezentat problema va pot spune ca prin acte intre vii atata timp cat tatal dvs. nu este de acord fie sa incheie cu dvs. un contract de intretinere, fie o donatie, fie un contract de vanzare-cumparare cu clauze de intretinere sau in ultima instanta macar un testament nici nu poate fi vorba sa va transmita dreptul de proprietate, tatal dvs. fiind coproprietar in devalmasie impreuna cu mama dvs. este nevoie de acordul sau.
Veti putea dezbate procedura succesorala abia dupa ce tatal dvs. va deceda, dvs. revenindu-va 3/8 parte din partea tatalui, iar mama dupa decesul sau va va putea face un contract de intretinere daca aceasta ar fi de acord ca cota ei de 1/2 +1/8 parte ce ii revine si de la tatal dvs. sa va revine dvs. In acest caz sorei dvs ii va reveni o cota mica de 3/16 parte din toate bunurile parintilor.
Cu respect,
Teodor Dobrean
@ domnule Dobrean,
minodorafaje a scris:

tata a vandut apartamentul mamei sale

Apartamentul este deci al bunicii initiatoarei, cu ea trebuie "clarificata" situatia.
Juridic, acordul tatalui la vanzare/intretinere/donatie a apartamentului catre d-na Minodora este irelevant.
Fireste ca tatal este mostenitor al bunicii, si, daca bunica va dona, se poate ridica problema liberalitatilor excesive... Dar asta dupa doantie, si dupa decesul bunicii.
Fireste si ca tatal are influenta asupra bunicii careia i-a vandut apartamentul (moral vorbind), si va putea emotional sa impiedice orice act de dispozitie al batranei.
Tot fireste: la o eventuala instrainare ar fi nevoie de certificat medico-legal ca bunica are discernamant.
Un contract de intretinere intre bunica si Minidora ar fi minunat, numai sa vrea bunica.

Doamna Minodora, spuneti-ne totusi ce doriti de la noi. Sfaturi pentru ce? Vreti sa stiti daca il puteti convinge pe tatal dvs.? (habar n-am, dar nici nu vad de ce v-ati chinui) Vreti sa stiti cum o puteti convinge pe bunica sa va dea apartamentul? (caci pe ea trebuie sa o convingeti sa va dea apartamentul, acum, cat traieste, contra intretinerii) Vreti sa stiti ce vi se poate intampla daca va luati lumea in cap? Sau vreti sa aflati ce se intampla daca ii (scuzati de expresie) ... lasati in voia sortii pe cei trei batrani?

Juridic, dezvelite de latura emotionala, lucrurile sunt simple:
- dvs. locuiti in casa bunicii, ca tolerati. Juridic, suntei un fel de chiriasi scutiti de plata chiriei.
- nu aveti niciun drept asupra acestei case (am o banuiala ca, daca bunicii i se nazare, maine va poate scoate in strada - nu sunteti protejati de niciun act, si poate vinde casa unui camatar)
- imbunatatirile aduse la casa va dau cel mult dreptul sa le luati de acolo, sau sa fiti despagubita in bani de proprietar (bunica sau mostenitorii ei). Fireste, trebuie dovedit (cu acte martori etc.) ca dvs. ati facut acele imbunatatiri, nu proprietarii.
- sora dvs. va mosteni bunurile dupa parinti (nu dupa bunica), in egala masura cu dvs., indiferent de faptul ca si-a neglijat complet parintii aflati in nevoie.
- pe bunica dvs. o vor mostenii copii ei.
- copii au obligatia de intretinere a perintilor in nevoie (un fel de pesnie alimentara ... pe invers). TOTI copii !(inclusiv sora dvs. fata de parintii dvs., inclusiv parintele dvs. fata de bunica dvs.).
"Nevoie" este o chestie care se defineste de la caz la caz, si include: hrana, medicamente, curatenie, ingrijiri, pe care parintele nu le mai poate face singur.
Daca insa copilul nu il intretine pe parintele sau, acel copil nu pierde dreptul la mostenire, ci poate fi doar obligat la plata de pensie de intretinere prin instanta.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
cum imi decad tatal din drepturile parintesti? Miss_Bastet Miss_Bastet Buna ziua, Am 26 de ani. mama mea a decedat de mai bine de 10 ani, eu fiind inca minora atunci. Parintii mei au divortat inainte sa ma nasc eu si tatal nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri imobile FlorinG81 FlorinG81 Bună seara! Vă rog frumos să mă ajutați cu un răspuns în ceea ce privește problema de mai jos. În 2014 mama mea a decedat, cu doi ani înainte ... (vezi toată discuția)