avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Procura generala, cu apostila sau nu?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Procura generala, cu apostila sau nu?

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti daca procura generala intocmita de un cetatean roman in Germania pentru un cetatean roman din Romania, pentru a-l reprezenta in relatiile cu institutiile statului roman, cu bancile si in justitie, trebuie si cu apostila sau doar legalizata la notar?
Exista vreo forma standard, acceptata aici?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 00:53, 1 Decembrie 2010
Procura trebuie semnata in fata unui notar si trebuie si apostilata. Nu exista o forma standard, dar formularea trebuie sa fie foarte clara, de preferat sa se enumere toate entitatile in relatiile cu care veti fi reprezentat de persoana imputernicita, sa se precizeze clar limitele. Exista insa si unele situatii pentru care trebuie facuta imputernicire speciala, daca veti da mai multe detalii voi completa raspunsul.
Multumesc. Este vorba de reprezentare la orice entitate de stat care o are in evidenta pe persoana plecata: cunoasteti f bine ca nu exista comunicare intre acestea, inclusiv la ultimul loc de munca; apoi la banci unde, la un moment dat, trebuie reziliat contractul de credit sau orice alt cont curent neutilizat. Si orice alta situatie ce trebuie rezolvata de persoana respectiva, nu in ultimul rand, va intreb daca, in cazul in care trebuie sa o reprezint in procesul de divort din tara, la care nu se va prezenta, am nevoie de procura speciala sau se poate include in procura generala?
Procurile generale se referă la acte de administrare. Dacă e vorba despre reprezentare pentru acte de dispoziție, reprezentare în instanțe sau în relațiile cu băncile vorbim de mandate speciale deci nu merg puse toate la grămadă. Vă recomand în cazul în care doriți să faceți astfel de procuri, la birouri notariale în alte state, să solicitați modele de la un birou notarial din România pentru a fi sigură că formularea pe care o faceți este corectă și cuprinde toate datele. Dacă mergeți direct la Ambasadă sau Consulat nu este nevoie ei știu cum trebuie formulate astfel încât să vă puteți folosi de ele în România și nu trebuiesc nici apostilate. E mai simplu dar ceva mai scump.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu recunosc notarii români procurile întocmite și apostilate într-o țară ue? bogdan.bobolea bogdan.bobolea Buna ziua, Niste cetateni straini vor sa doneze niste imobile (apartamente, case si terenurile aferente) unei institutii a statului roman. Au redactat ... (vezi toată discuția)
Certificat de celibat pentru casatorie in elvetia odri odri buna .am o intrebare pentru a face o casatorie in Elvetia.am nevoie de Certificat de celibat din Bucurest.la moment nu am posibilitate sa merg in RO.pot sa ... (vezi toată discuția)
Act notarial intocmit in strainatate (procura reprezentare succesiune si incasare despagubiri) DanGheorghe DanGheorghe Bunàziua , as avea o intebare , Am avut nevoie de o imputernicire fàcutà mamei mele ca sà mà reprezinte in un caz de succesiune si incasare ... (vezi toată discuția)