avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general despre factura cu discount
Discuție deschisă în Contabilitate în general

despre factura cu discount

Buna dimineata tuturor!
Ce parere aveti despre urmatoarea situatie, cum este corect a se inregistra?
In apr, mai iul 2010 am luat marfa de la o societate mai exact o SC care vinde seminte si ingrasaminte altor SC cu profil agricol urmand ca la recoltare sa ne cumpere tot ei produsele prin compensare. La final ei ne-au intocmit o factura pe care scrie discount pentru samanta...., pentru erbicidul..., ingrasamantul....cu semnul (-) care are o val. destul de mare.
Cum se inregistreaza corect aceasta factura dupa noile reglementari?

Multe multumiri si o zi buna !
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 18:55, 24 Noiembrie 2010
Daca discountul este in aceiasi factura, atunci inregistrati direct valoarea finala a facturii. Daca discountul este facturat pe o factura separata si este specificat in contractul cu furnizorul atunci in contabilizati pe 609 care are functiune inversa.

cont utilizat 609 “ Reduceri comerciale primite”

- cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerile comerciale acordate de catre furnizor si inscrise pe factura , note credite, etc distinct, primite ulterior livrarilor comerciale, indiferent de perioada la care se refera

- reducerile comerciale acordate de furnizor ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor

- reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

■rabaturile- se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vinzare
■remizele- se primesc in cazul vinzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential
■risturnele- sint reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate
Este o factura, alta decat cele prin care s-au achizionat materiale in primavara, pe care scrie la denumire prod.sau servicii - discount seminte -4.530 tva -860.7
discount erbicid - 2452 tva -465.92
deci e reducere de pret la facturi cu 19%.

Deci e factura emisa ullterior numai cu discount dar... nu vad in contract chestia asta cu toate ca patronul stia din primavara de aceasta reducere.
Prin urmare cred ca e asa cum am banuie si eu - 609.
Multumiri!
da asa cred si eu, pe 609

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 767? denisa2011 denisa2011 buna seara, am o factura de discount de la un furnizor, trec 767 cu minus?? (vezi toată discuția)
Inregistrare factura cu discount zaira_simona zaira_simona Lucrez la o firma care comercializeaza ciment.Plata se face in avans,iar in momentul primirii marfurilor pe factura este inclus un discount pt plata in ... (vezi toată discuția)
Reduceri comerciala sanducatanas sanducatanas Sunt SRL si primesc marfa de la diferiti furnizori.La sfarsitul lunii primesc facturi de reducei comerciale.Com.in ce cont le inregistrez? Multumesc. (vezi toată discuția)