Buna dimineata tuturor!
Ce parere aveti despre urmatoarea situatie, cum este corect a se inregistra?
In apr, mai iul 2010 am luat marfa de la o societate mai exact o SC care vinde seminte si ingrasaminte altor SC cu profil agricol urmand ca la recoltare sa ne cumpere tot ei produsele prin compensare. La final ei ne-au intocmit o factura pe care scrie discount pentru samanta...., pentru erbicidul..., ingrasamantul....cu semnul (-) care are o val. destul de mare.
Cum se inregistreaza corect aceasta factura dupa noile reglementari?
Daca discountul este in aceiasi factura, atunci inregistrati direct valoarea finala a facturii. Daca discountul este facturat pe o factura separata si este specificat in contractul cu furnizorul atunci in contabilizati pe 609 care are functiune inversa.
cont utilizat 609 “ Reduceri comerciale primite”
- cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerile comerciale acordate de catre furnizor si inscrise pe factura , note credite, etc distinct, primite ulterior livrarilor comerciale, indiferent de perioada la care se refera
- reducerile comerciale acordate de furnizor ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor
- reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
■rabaturile- se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vinzare
■remizele- se primesc in cazul vinzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential
■risturnele- sint reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate
Este o factura, alta decat cele prin care s-au achizionat materiale in primavara, pe care scrie la denumire prod.sau servicii - discount seminte -4.530 tva -860.7
discount erbicid - 2452 tva -465.92
deci e reducere de pret la facturi cu 19%.
Deci e factura emisa ullterior numai cu discount dar... nu vad in contract chestia asta cu toate ca patronul stia din primavara de aceasta reducere.
Prin urmare cred ca e asa cum am banuie si eu - 609.
Multumiri!