avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Stabilirea unei persoane fizice (cetatenie romana) ca ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Stabilirea unei persoane fizice (cetatenie romana) ca independent in Belgia - pasi de urmat?

Buna ziua,

As apreacia foarte mult daca cineva mi-ar putea da un raspuns avizat cu privire la urmatoarea problema: sunt o persoana fizica (cetatenie romana), stabilita actualmente in Belgia (in proces de a obtine rezidenta). As dori sa ma stabilesc - profesional vorbind - ca si independent.

Cum trebuie procedat pentru a-mi deschide in Romania o firma si a avea activitate (contracte de colaborare) in Belgia?

M-ar interesa aspectul juridic: ar trebui sa infiintez un PFA? Sau altceva?

Cam care ar fi taxele care se platesc...si in general legislatia cu care ar trebui sa ma pun la punct?

Daca cineva are timpul si dispozitia de a descrie pasii de urmat, i-as ramane profund recunoscatoare.

Va multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 12:02, 28 Noiembrie 2010
Vrei firma in Romania si activitate in Belgia? De ce nu-ti faci firma acolo? Cred ca te complici. Oricum taxele tot acolo le vei plati deoarece acolo iti desfasori activitatea.

Exact: vreau firma stabilita juridic si fiscal in Romania si cu activitate in Belgia.

Am inteles ca se poate...dar poate am informatii gresite.

Daca as stabili-o in Belgia, m-ar usca autoritatile de bani. Aici se iau taxe & impozite 50% din cat castigi.

Ba mai mult, daca indraznesti sa castigi mai mult de un anumit plafon, iti iau taxe & impozite si pana la 60%...
Impozitele si taxele din Romania sunt mai mari pentru veniturile/castigurile realizate!
Impozit 16%
Pensie, somaj, sanatate vreo 35%
Si apoi amenzile, spaga si altele cat incape si chiar mai mult.
Iar in Ro multe cheltuieli nu sunt deductibile de loc sau numai partial. De exemplu cheltuielile cu o masina, in Ro sunt partial/total nedeductibile. In Belgia insa poti deduce fie simplu cu chitantele aferente (fara a sari peste cal), sau cu o suma paushala, adica sa zicem 0,35 Euro pe kilometru. Masina nici nu trebuie anuntata pe PFA, poate fi masina proprie, inmatriculata in Belgia. Informeaza-te exact acolo pentru a sti metoda aplicata in Belgia.
Deci in Ro vei avea un castig mai mare pentru ca nu poti deduce cheltuieli. Si platesti impozitul si taxele aferente.
Din toate punctele de vedere este de preferat inmatricularea doar acolo.
Daca as stabili-o in Belgia, m-ar usca autoritatile de bani.
Da, taxele sunt mult mai mari ca in Romania.

Am inteles ca se poate...dar poate am informatii gresite.
Se poate evident dar platind aceleasi taxe ca acolo. Deci e mai mare bataie de cap, mai bine iti deschizi direct acolo. Daca platesti taxele in Ro ptr o activitate prestata in Belgia atunci e evaziuni fiscala.

Ai putea sa-ti faci firma din Ro pe numele altcuiva(mama, tata, ...) si acea persoana sa semneze contractul cu Clientul(obligatoriu ea, nu tu). Dar daca ai facut acest lucru ca sa maschezi adevaratul prop/admin al firmei(adica tu) atunci e evaziune fiscala.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
vladonne, utilizator
Inainte de a se folosi asemenea cuvinte pompoase, “evaziune fiscala” sau altele, ar fi bine sa se mediteze.
O PJ/PF are dreptul si libertatea de a desfasura o activitate comerciala in mai multe tari din UE. A te folosi de facilitatile legale diferite existente in tari diferite, nu constituie evaziune fiscala.

Pentru desfasurarea activitatii in Belgia ca si PFA mai trebuie sa stiti ca impozitarea are loc acolo unde persoana fizica domiciliaza, respectiv isi petrece timpul in mod obisnuit, nu neaparat unde isi desfasoara activitatea. Peste 183 de zile de locuit intr-o tara atrage dupa sine obligatia impozitarii in tara respectiva. Deci nu are importanta unde realizati veniturile sau castigurile, impozitarea finala se face in tara in care locuiesti cel putin 6 luni pe an.

Si in cazul in care in Romania este infiintata o societate de capital (SRL, SA) dupa ce aceasta este impozitata in Romania, plus toate taxele si amenzile platite care partial nu sunt deductibile, veti plati si in Belgia difrenta pana la valoarea impozarii venitului total din Belgia. Daca acolo este mai mic decat in Romania atunci insa nu veti primi nimic inapoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitare dubla impozitare belgia al0207ex al0207ex Buna ziua, Sunt reprezentantul unui ONG,inregistrat in Romania, detasat in Belgia.Venitul il am exclusiv in Romania,unde platesc toate taxele ,impozitele. ... (vezi toată discuția)
Infintare firma bulgaria. AlexandruMat AlexandruMat Buna ziua tuturor.Doresc sa infiintez o firma pe teritoriul Bulgariei.Imi poate da cineva niste detalii,niste pasi pe care trebuie sa-i urez?? Va rog tare ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa guest31ro guest31ro Buna ziua, M-ar interesa si pe mine cateva detalii legat de PFA, sper sa ma poata ajuta cineva. As vrea sa stiu daca mai exista limita pentru cifra de ... (vezi toată discuția)