Nu. Se poate plati/incasa numerar maxim 5000 lei, o singura data, pentru o factura a carei valoare totala depaseste 5000 lei. Valoarea restanta se plateste/incaseaza prin banca.
H.G. nr. 2185/2004, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, publicata in M.O. nr. 1224 din 20/12/2004
L.C.
Raspunsul contabilului este ca in calitate de PFA,II,SRL, etc putem incasa pe chitanta numerar fara nici un plafon doar de la persoane fizice (ex. nea Marin din blocul vecin) dar de la persoana juridica la persoana juridica trebuie respectate reglementarile legii mentionate mai sus chiar daca suntem PFA.
Ca persoana fizica (PFA) - desigur. Este si firesc.
Actul normativ la care se face referire (HG 2185/2004) vorbeste numai de platile persoanelor juridice CATRE persoane juridice. Nu se specifica - si nici nu trebuia sa se specifice, deoarece nu acesta este sensul actului normativ - nivelul incasarilor permise persoanelor fizice. De altfel, persoanele fizice (chiar si cele inregistrate ca PFA) nu sunt obligate sa aiba cont in banca. In aceste conditii este imposibil de realizat conditia legala privind nefragmentarea platilor.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.