Buna seara , pe data de 30.06.2010 mi-au fost emise de catre Porsche Leasing ultimele facturi dintr-un contract de leasing cu termen scadent 15 zile calendaristice ; am achitat aceste fact integral pe data de 06.07.2010 iar ulterior am primit CI si toate actele necesare inmatricularii .
Acum 2 zile am fost contactata de catre Porsche Leasing telefonic prin care am fost anuntata ca mai sunt datoare catre societatea respectiva diferenta de Tva de la 19 la 24 % pt ultimele facturi ale contractului . Cand am spus ca mi se pare un abuz deoarece la data emiterii facturilor cota de Tva in Romania era de 19 % si doar dupa 01.07.2010 s--a trecut la noua cota de 24 % si asta doar la fact emise dupa data de 01.07.2010 am primit amenintari cu judecata .
Doresc sa stiu daca ceea ce mi se pretinde are o baza legala sau este doar un abuz caci in acest caz ii voi actiona in justitie .
Va respect si va multumesc frumos .
Conform modificarilor aduse Codului Fiscal, incepand din luna iulie 2010 noua cota de TVA aplicabila de catre operatorii economici a fost majorata de la 19% la 24%.
Potrivit regulilor generale, cota este cea aplicabila la momentul livrarii bunurilor/prestarii serviciilor facturate. In cazul avansurilor platite inainte de 30 iunie 2010 aferente achizitiilor de bunuri si de serviciii executate dupa 1 iulie 2010, se va proceda la regularizarea TVA-ului in momentul emiterii facturii definitive.
Prin exceptie de la regula generala, in cazul ratelor de leasing se va aplica cota de TVA valabila la momentul scadentei acestora, si nu la momentul facturarii lor.
Astfel, pana la 30 iunie s-a platit TVA 19%, iar dupa 1 iulie s-a anulat factura de avans (cu TVA 19%), fiind emisa factura finala cu TVA 24%.
Daca societatea de leasing a emis o factura de rata de leasing catre client inainte de data scadenta trecuta in contract, aceasta a fost considerata o factura in avans. Prin urmare, societatea de leasing a trebuit sa recurga la regularizare, potrivit prevederilor art. 140, alin. 4, din Codul Fiscal, si sa recalculeze TVA aferent conform noii cote in vigoare la momentul scadentei.
In consecinta, daca factura Dvs. a fost emisa in iunie dar ea a fost scadenta in luna iulie, atunci cota de TVA aferenta este de 24%.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Leasing
jonyyo
Sunt fericitul titular al unui contract de leasing.(multumesc)
In luna oct 2010 isi dau ei sema sa imi factureze o diferenta de tva de la 19 la 24 de procente ... (vezi toată discuția)