avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna seara!

am o situatie in familie pe care as dori sa o expun aici in speranta ca primesc niste lamiriri. concret, un unchi a decedat, s-a facut succesiunea, iar bunicii mele i-au revenit niste bani, pe care ea i i-a dat unei matusi, care i-a pus la o banca, pe numele ei (al matusii). acum celelalte rude (printre care un nepot, avocat) sustin ca acei bani se vor imparti la toti, dupa ce va deceda bunica. mi se pare ciudat, din moment ce bunica a dat banii matusei, iar cand ea va trece in nefiinta nu va figura nicaieri ca fiind posesoarea sumei respective. exista vreo lege de care nu stiu si care prevede ca banii pe care bunica i-a mostenit de la fiul ei si pe care i-a dat fiicei sale, trebuie luati inapoi de la fiica si impartiti la mostenitorii bunicii? sau vreo situatie speciala care poate fi invocata? se poate spune ca bunica in varsta de 96 de ani nu avea ''toata tigla pe casa'' si prin urmare nu a luat o decizie constienta de ceea ce face? intreb si eu, ca matusa e un pic tulburata, ca ea are grija de bunica iar ceilalti vin doar la luat.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Misbahavin , utilizator 19:44, 8 Decembrie 2010
Misbahavin a scris:

se poate spune ca bunica in varsta de 96 de ani nu avea ''toata tigla pe casa'' si prin urmare nu a luat o decizie constienta de ceea ce face?


:D Mi-a scapat topicul acesta, altminteri v-as fi raspuns mai demult macar pentru expresia asta faina.

Rezerva este o parte a mostenirii. Dar nu este o parte din ceea ce mortul lasa efectiv. Ci este o parte din ceea ce ar fi lasat daca...n-ar fi dat pe de-a moaca (daca n-ar fi facut liberalitati = donatii, testamente).

Vedeti dvs...daca defunctul si-ar fi cheltuit in timpul vietii banii la carciuma din coltu' satului ...nu-l intreba nimeni de sanatate pentru ca l-a ingrasat pe carciumar. (bine ca a fost risipitor si n-a avut ce sa lase)

Dar daca a strans ceva avere si a inceput s-o imparta pe de-a moaca (donatie) atunci legea, intr-u proteajarea plozilor rezervatari, zice asa: "Liberalitatile ...nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste a treia parte daca lasa doi copii; peste a patra parte daca lasa trei sau mai multi copii".

Deci rezerva este 1/2 (daca lasa un descendent), 2/3 (daca lasa doi) sau 3/4 (daca lasa mai multi descendenti) din mostenirea pe care ar fi lasat-o daca nu dadea pe gratis.

Socoteala se face asa: (1) vedem ce s-a lasat efectiv (2) scadem datoriile si (3) adunam valoare donatiilor. = ce ar fi lasat daca ...
Aplicand fractiile de mai sus la acest ce ar fi lasat daca ...aflam daca s-a incalcat sau nu s-a incalcat rezerva.

Daca nu s-a incalcat rezerva atunci nu ne mai intereseaza ce s-a dat. Se imparte restul.
Daca s-a incalcat rezerva se poate ...reduce ce s-a dat pna la limita in care nu se incalca rezerva. (= reductiunea liberalitatilor excesive).

Problema in speta este si mai complicata, caci donatiile mai sunt si ...raportabile. Dar cred ca ati obosit deja.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
romascanu, moderator
pana aici am inteles, dupa ce am recitit de cateva ori :)) . puteti continua ideea, daca mai sunt informatii folositoare :)

in cazul de fata, matusa nu trebuie sa primeasca mai mult de un sfert... si probabil a primit mai mult. oricum, e discutabil, la mijloc fiind si terenuri, care nu stiu cum ar putea fi evaluate in conditiile pietei actuale, fiind si la tara.

acum vine intrebarea: bunica nu poate face act de donatie pe tot ce are pentru matusa care o ingrijeste? ar fi ca si cum ar plati un serviciu. si asa e atacabil? mi-e teama ca raspunsul va fi ''da''.

pe de alta parte, ''plozii rezervatari'' trebuie sa dovedeasca faptul ca matusa a primit banii, nu? asa mi s-ar parea normal. matusa are banii la banca. daca ii scoate si ii tine ''la saltea'', nu le mai poate lua nimeni urma si ea poate spune ca i-a dat inapoi, dupa ce a aflat de ce zice legea. e asta o portita sau mai sunt si alte posibilitati?

va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat!
Art. 1.091. (3) Nu se va ţine seama în stabilirea rezervei de darurile obişnuite, de
donaţiile remuneratorii ....

ce inseamna donatii remuneratorii? se pot invoca in situatia in care matusa o ingrijeste pe bunica? eu inteleg din acest termen ca bunica poate plati matusa pentru faptul ca o ingrijeste, interpretez corect sau inseamna altceva?

caci in acest caz, bunica poate semna in fiecare luna ca-i da bani matusii ca donatie remuneratorie si cu asta se poate acoperi toata suma.
@Misbahavin

Vad ca va plac raspunsurile d-nei avocat Romascanu, de le sariti pe ale mele:) nu-i nimic, si mie imi plac!

Am scris mai sus ca practica ne omoara, in sensul ca e greu de demonstrat ce a facut bunica cu banii, exista doar dovada ca au existat.

In alta ordine de idei, se poate face contract de intretinere pt bunurile bunicii cu matusa, este intr-adevar inatacabil.

Donatii remuneratorii inseamna daruri in bani, de ex. bunica ii da nepotului bani de cizme de Mos Nicolae. Sa nu semneze bunica nimic, eu cred ca daca lasa lucrurile asa si face contract de intretinere pe bunurile imobile e perfect.
Succes!
va multumesc pentru raspuns! :)

caut o solutie cat mai sigura, pentru ca una din persoanele din ''tabara adversa'' e avocat si a promis ca se va ''ocupa personal'' ca acei bani sa fie impartiti cu toata lumea :(

Alte discuții în legătură

Ce bunuri intra in succesiune hidalgo hidalgo Buna seara, As dori sa stiu daca bunurile donate de catre de cujus in timpul vietii prin varsare pe registru agricol la un beneficiar care face parte din ... (vezi toată discuția)
Succesiunea intre doi frati . alexy4 alexy4 Buna ziua, am si eu o intrebare : cum se poate dovedi ca in timpul vietii bunica mea a vandut mai mult imobile iar toti banii au mers la fratele tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)