avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recalculare alcolemie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recalculare alcolemie

am si eu o intrebare daca sunt sanse ca la o recalculare a alcoolemiei sa imi iasa mai mica si sa imi pot recupera permisul.
si daca este cineva care a trecut prin asa ceva daca imi poate spune cat costa o recalculare?
agentul are dreptul sa imi retina cartea de identitate ca sa fie sigur ca ii platesc analizele de sange???
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:06, 25 Noiembrie 2010
Nici chiar politia nu are dreptul sa va retina CI. In ce priveste recalcularea alcoolemiei este mai intotdeauna in defavoarea celui care o solicita, deoarece daca la alcoolemia masurata cu etilotestul este sigur cam 50% din masuratoarea reiesita in proba biologica.
In functie de intervalul de timp in care vi s-au luat cele doua probe biologice,dar si de a doua valoare constata,de ce ati mancat sau declaratii ca ati mancat in intervalul pana la luarea probelor biologice,de instrumentalul folosit si de modul in care a fost folosit,exista aceasta posibilitate,dar ea este destul de redusa.
Puteti reclama faptul ca agentul v-a retinut in mod abuziv cartea de identitate,atat la conducerea politiei din care face parte,dar mai ales la IGPR Directia de Politie Rutiera,daca si puteti dovedi aceasta actiune a politistului.

Aveti mai jos o parte dintre prevederile acestui ordin:

ORDIN Nr. 376 din 10 aprilie 2006

pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie

Prevederile prezentului ordin se aplică în cazul conducătorilor de autovehicule cu şi fără atestat profesional, precum şi conducătorilor de tramvaie.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE

privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie

ART. 1

(1) Prelevarea sângelui necesar determinării alcoolemiei ori a probelor biologice în vederea stabilirii stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se face în cadrul oricărei unităţi sanitare cu atribuţii în acordarea ASISTENŢEI MEDICALE DE URGENŢÃ sau, acolo unde există posibilitatea, în instituţiile de MEDICINÃ LEGALÃ, de la toate persoanele aduse de către autorităţile abilitate de lege în acest scop.

(2) Prelevarea probelor biologice poate fi făcută şi LA SOLICITAREA PERSOANELOR FIZICE, numai la nivelul instituţiilor medico-legale, valoarea probatorie a rezultatelor urmând a fi stabilită în conformitate cu legea.

ART. 2

(1) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti desemnează unităţile sanitare care efectuează prelevări de probe biologice în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie.

(2) Lista unităţilor sanitare prevăzute la alin. (1), precum şi orice modificare ulterioară a acesteia se comunică inspectoratelor judeţene de poliţie, care o distribuie unităţilor de poliţie subordonate.

ART. 3

(1) PRELEVAREA PROBELOR BIOLOGICE şi efectuarea examenului clinic în vederea stabilirii intoxicaţiei etilice şi a stării de influenţă a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducătorilor de autovehicule şi tramvaie CONSTITUIE URGENŢÃ MEDICALÃ şi nu poate fi refuzată de nici o unitate sanitară care are această atribuţie.

(2) Personalul medical care asigură prestaţia prevăzută la alin. (1) este reprezentat de medicii şi asistenţii medicali cu aviz de liberă practică.

ART. 4

REFUZUL, precum şi neîndeplinirea întocmai a procedurilor de prelevare prevăzute în prezentele norme atrage, după caz, RÃSPUNDEREA CONTRAVENŢIONALÃ, ADMINISTRATIVÃ SAU CIVILÃ a personalului medical implicat, cu excepţia situaţiilor în care prin prelevare se pune în pericol iminent viaţa conducătorului auto devenit victimă.

ART. 5

(1) Prelevarea probelor biologice se face numai pe baza DOCUMENTELOR DE IDENTITATE: carte de identitate, paşaport sau permis de conducere, în conformitate cu drepturile pacientului.

(2) Dacă persoana adusă pentru prelevare nu deţine nici un act de identitate, poliţistul va prezenta medicului FIªA DACTILOSCOPICÃ ÎNTOCMITÃ ÎN PREALABIL, care se anexează la buletinul de examinare clinică şi la procesul-verbal de prelevare.

(3) Amprentarea persoanei se poate face de către poliţist şi la sediul instituţiei medico-legale sau al unităţii sanitare la care urmează să se efectueze prelevarea.

ART. 6

Procedurile de prelevare a produselor biologice sunt următoarele:

a) pentru determinarea alcoolemiei se prelevează 2 (două) probe de sânge din venă la interval de o oră între prelevări, fiecare probă conţinând 10 ml sânge;

b) în situaţia în care nu se pot preleva 10 ml de sânge, se menţionează la rubrica “observaţii” a buletinului de examinare clinică, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, cu precizarea motivului;

c) prelevarea sângelui se face cu seringi de unică folosinţă, până la înlocuirea acestei metode cu trusa standard de prelevare special destinată acestui scop, a cărei componenţă este prevăzută în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;

d) prima prelevare se efectuează de preferinţă într-un interval de timp de până la 30 de minute de la producerea evenimentului care a determinat solicitarea prelevării de sânge;

e) pentru determinarea produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare se prelevează o singură probă de sânge şi în mod obligatoriu 50 – 100 ml urină.

................................................................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice ( accident grav) adya76 adya76 In urma unui accident soldat cu 2 victime, soferilor ajunsi la spital in stare grava li se recolteaza probe biologice. In urma acestui test se urmareste doar ... (vezi toată discuția)
Stabilirea imbibatiei de alcool in sange gigi_ilie2004 gigi_ilie2004 Buna seara! Cineva (sofer auto) a lovit usor masina politiei stationata (aripa si usa infundate). In urma testarii alcoolemiei soferului cu etilotestul a ... (vezi toată discuția)
Recalcularea alcoolemiei pyl pyl Buna ziua.Am si eu o intrebare ca am tot intrebat multa lume si nu am primit nici un raspuns concret.In luna iulie 2013 am fost oprit in trafic de politie m-au ... (vezi toată discuția)