avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... exista vreo exceptie de la reglementarea europeana in ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

exista vreo exceptie de la reglementarea europeana in cazul urmator?

in cazul in care o lege nationala nu corespunde reglementarilor comunitare, dar care nu este nici abrogat prin nici un act normativ .
Lege prin care erau stabilite unele drepturi sub o alta forma decit le reglementeaza dreptul comunitar. Regulamentul CE 1857/2006 reglementeaza drepturi pentru acelasi cauze dar printr o alta procedura si sub alt cuantum.
Pentru anul 2010 nu s-au elaborat inca acte normative care sa puna in aplicarea prevederilor Regulamentului European si Tratatul de aderare.
Asi vrea sa stiu daca exista exceptii de la principiul prioritatii dreptului comunitar european.
sper sa fi fost cit de cit explicita. nu am vrut sa folosesc nume si alte aspecte.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 13 Decembrie 2010
Pentru anul 2010 nu s-au elaborat inca acte normative care sa puna in aplicarea prevederilor Regulamentului European si Tratatul de aderare.


"Regulamentul are aplicabilitate generală. El este obligatoriu în toate elementele sale şi este direct aplicabil în toate statele membre.”
Dificultăţile de aplicare nu permit unui stat membru să se sustragă de la executarea regulamentului. Regulamentul este direct aplicabil în toatre statele membre. De aceea nu este necesar ca regulamentul să facă obiectul nici unei măsuri de transpunere şi se impune ordinii juridice naţionale încă din momentul intrării sale în vigoare. Orice formă de transpunere este interzisă deoarece ar pune sub semnul îndoielii originea obligaţiilor prevăzute în regulament, precum şi data intrării în vigoare. Aplicabilitatea directă implică faptul că regulamentul creează imediat drepturi şi obligaţii pe care particularii le pot valorifica atât în relaţie cu autorităţile naţionale (efect direct vertical) cât şi în raport cu alţi particulari (efect direct orizontal).

Nu cred sa existe nicio exceptie in ceea ce priveste aplicarea cu prioritate (principiul suprematiei dreptului comunitar,principiu ce intervine atunci cand acesta intra in contradictie/conflict cu vreo prevedere din dreptul national. ) a legislatiei nationale,(de ex.Cauza C-6/64 Costa v.E.N.E.L)

[ link extern ]
Art.20 alin.2 din Constitutie prevede ca, dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna vs. concediu medical dijmarescu dijmarescu Buna ziua, De curând, deşi, se pare problema e ceva mai veche, am aflat că, în ciuda faptului că pe perioada concediului medical (incapacitate ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala - directiva europeana netranspusa in legislatia din romania. crispi crispi Buna ziua. Exista o prevedere legala care sa ma oblige sa folosesc ca baza intr-un document o directiva europeana care nu a fost transpusa in legislatia din ... (vezi toată discuția)
Recunoastere permis de conducere ionutt ionutt Buna ziua! Un permis de conducere emis in Spania pentru un cetatean roman este valabil pentru a circula pe drumurile din Romania? Dar in Uniunea ... (vezi toată discuția)