avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revizuire admisibila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revizuire admisibila

este admisibila o cerere de revizuire a unei decizii prin care s-a solutionat recursul?
situatia este urmatoarea:
- chiriasii unui imobil cumpara acest imobil de la stat, apar mostenitori ai fostului proprietar care deschid actiune in revendicare. acestia castiga in prima instanta, se face apel care este respins, se face recurs care este respins. apoi se gasesc documente vechi care atesta faptul ca bunica mostenitorilor daduse statului imobilul pentru cauza de utilitate publica si primise despagubiri pentru acest imobil, deci i-a fost platit. prin urmare nu aveau dreptul sa revendice acest imobil. problema este : se poate face cerere de revizuire impotriva deciziei prin care a fost solutionat recursul in defavoarea revizuentului, el fiind cel care a facut si recursul.
sau mai exact ce ar trebui inteles din exprimarea legiuitorului "revizuire unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul"
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:26, 28 Noiembrie 2010
Mootivele care trebuiesc avute in vedere pentru formularea unei cereri de revizie sunt reglementate de disp.art.322 c.pr.civ,astfel:

Art. 322
Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
1. daca dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire;
2. daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;
3. daca obiectul pricinii nu se afla in fiinta;
4. daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii ori daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza;
5. daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;
6. daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela nu au fost aparati deloc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;
7. daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Inalta Curte de Casatie si Justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;
8. daca partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa.
9. daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare irevocabila roxana_p18 roxana_p18 Va rog sa imi spuneti daca se mai poate face ceva impotriva unei sentinte irevocabile a Tribunalului (vezi toată discuția)
conditiile unei revizuirii officemvp officemvp As dori sa-mi spune-ti daca un tert cu legitim interes,poate sa solicita instantei revizuirea unei hotararii def.si irev. in baza art.322 pdt . 8 C.proc.civ., ... (vezi toată discuția)
Doua sentinte ( obiect: actiune in constatare)ramase definitive si irevocabile pentru aceeiasi suprafata de teren. Marius Raducan Marius Raducan Am si eu o mare nelamurire. Am o speta foarte dificila, respectiv 2 sentinte de actiuni in constatare ramase definitive si irevocabile ( prima sentinta din ... (vezi toată discuția)