In cazul unei familii fara copii, in urma decedarii unuia dintre soti ce anume se imparte si cum? Sa luam ca exemplu un apartament de 100.000€ ce a fost bun comun al sotilor iar din partea sotul decedat se prezinta la mostenire 2 parinti, bunici, frati si nepoti (din partea fratilor). Cat ii revine fiecaruia? Dar in cazul in care fratii sau nepotii sau parintii sau bunicii nu vor nimic din acel apartament cum se imparte succesiunea?
Daca emitem ipoteze ,haudeti sa presupunem ca nici unul din eventualii mostenitori ai sotul decedat nu accepta succesiune,in aceasta situatie toata mostenirea revine sotului supravietuitor.
Daca totusi mostenitorii cu vocatie la mostenirea defunctului sot accepta mostenirea in termenul prev de art.700 cod civil- 6luni de la data decesului ,se va imparti cota de 1/2 din bunurile ramase la decesul acestuia.Din cota de 1/2 sotul in viata mai dobandeste 1/4 iar diferenta de 3/4 din 1/2 corespunzatoare cotei de 3/8 din bun revine mostenitorilor,sotul supravietuitor dobandind cota de 5/8 din intregul bun la final.
daca apartamentul e comun, jumatate se prezuma a fi a sotiei. din cealalta jumatate,sotia ia 1/3, restul de 2/3 se imparte intre parintii sotului si frati