avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune - in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune - in instanta

Mostenirea nu se poate dezbate la notar, deoarece exista divergente intre parti.

In situatie avem: 1 bunic decedat, 1 bunica: sotie supravietuitoare. (casatoriti legal)
Se doreste dezbaterea succesiunii sotului decedat.
Mostenitori: 1 fiica (are grija de bunica dar nu locuiesc impreuna permanent), 1 fiu (domiciliaza in Spania, tin legatura rar), 1 fiu decedat (in alt oras, nu se tine legatura cu rudele in viata: sotia + fiica lor) - pentru fiul decedat vine la mostenire fiica lui (nepoata bunicului)?
Bunica (sotia supravietuitoare) are posibilitatea de a cere certificat de unic mostenitor, avand in vedere ca ea are actele casei+teren, ea a locuit acolo toti anii si ea a platit impozitele/taxele? Are vocatie la mostenire?
Daca in termen de 1 an de la data decesului bunicului, nu s-a dezbatut mostenirea (Acceptare/renuntare) influenteaza cu ceva procesul in instanta?
Conf. art. 193 C.P.C. este necesara parcurgerea procedurii prealabile la notar, prin urmare bunica trebuie sa obtina de la notar Incheierea, care va fi depusa la dosarul instantei, nu?
In cadrul cererii adresate instantei de judecata, este necesar sa solicite citarea fiului in viata + nepoatei (fiica fiului decedat) prin afisare la usa instantei?
De asemenea, tot bunica trebuie sa solicite desemnarea unui curator?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
,
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 12:02, 18 August 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce am invatat cand am facut succesiunea dupa tata (si cred ca am invatat bine):

Ce inseamna ca bunica are actele? Sunt pe numele ei sau doar ca sunt in posesia ei?

Daca sunt pe numele ei, atunci:
- Daca sunt ale ei personale (dobandite inainte de casatorie sau dobandite prin donatie, mostenire, etc.), atunci nu se pune problema succesiunii. Pt. ca proprietatile nu au apartinut bunicului niciodata. Sunt ale bunicii de drept.
- Daca sunt obtinute printr-un act de vanzare-cumparare, in timpul castoriei, atunci ele sunt 1/2 ale ei si 1/2 ale sotului decedat. Jumatatea ei ramane a ei, iar pentru jumatate sotului se dezbate succesiunea.

Daca doar le are in posesie, dar sunt pe numele sotului atunci, acest lucru nu ii ofera niciun drept asupra proprietatilor. Nici plata taxelor si impozitelor. Se va dezbate succesiunea.

Daca proprietatile nu apartin in totalitate bunicii, se va dezbate succesiunea pt. partea care a apartinut bunicului si ...

1) Bunica poate obtine certificat de unic mostenitor doar daca toti ceilalti posibil mostenitori renunta la mostenire. Ceea ce nu stiu este insa ce se intampla daca toti cei enumerati de dvs. + sotia supravietuitoare a fiului decedat renunta. Oare le ia locul mostenitorii lor (eventualii nepoti) sau alte rude ale bunicului (frati, surori, matusi), si este necesar sa renunte si acestia la mostenire, sau automat, bunica devine unica mostenitoare. Oricum, banuiesc ca nu e cazul sa ne gandim asa departe, nu? Banuiesc ca ceilalti nu doresc sa renunte, iar in acest caz, bunica are dreptul doar la parte ei (care ramnea a ei ) + 1/4 din partea sotului ei.

2) Toti mostenitorii trebuie citati (inclusiv sotia fiului decedat, daca este sotie supravietuitoare - adica daca nu erau divortati la momentul decesului fiului).

3) Nu am fost in instanta, deci in aceasta privinta nu stiu sa va spun care e procedura...
Actele sunt in posesia ei. Terenul si casa sunt pe numele amandurora, bunuri comune dobandite in timpul casatoriei.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci se dezbate succesiunea. Am uitat in raspunsul de mai sus sa iau in calcul un eventual testament. Deci, in lipsa unui testament, doamna are dreptul la:
- partea ei (care este a ei - la notar se va face partajul bunurilor intre ea si sotul decedat) - adica 1/2 din proprietati
- plus 1/4 din jumatatea sotului - in urma dezbaterii succesiunii.
Deci, in total va ramane 1/2 + 1/4 x 1/2 = 5/8 din tot.

Succesiunea se va dezbate doar pentru jumatatea de proprietate care apartinea bunicului.

Restul de 3/4 din jumatatea bunicului (adica 3/8 din total) se imparte intre copiii decedatului. Partea care revine fiului decedat o va mosteni nepotul (Rectific ce am spus mai sus: daca fiul a murit inaintea bunicului, sotia fiului decedat nu mai are drept de mostenire, aveti dreptate. Deci doar nepotul bunicului il va mosteni pe bunic.)
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
andravenache, utilizator
Nu exista un testament lasat.
Declaratia de renuntare la mostenire facuta in fata Consulatului (pt. fiul din Spania), daca este trimisa in tara, este valabila?
Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu asta (declaratii la Consulat) nu am avut de a face. Din experienta, e posibil sa nu primiti alte raspunsuri in afara de ale mele, de aceea m-am gandit sa va scriu totusi sa va sugerez sa cautati raspunsul la intrebarea cu Consulatul - poate a mai pus-o cineva pe forum si i s-a raspuns. Iar daca nu o gasiti, puteti formula cred o alta intrebare.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti, ca in cazul in care doar un singur fiu renunta, partea de mostenire a bunicii nu se modifica. Se modifica doar cotele celorlalti mostenitori. Cu alte cuvinte legea spune ca:
- sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din bunurile sotului decedat
- copiii (oricati ar fi) mostenesc 3/4 din bunuri. Cei 3/4 se impart in mod egal la numarul de copii. Astfel, daca e un singur copil, el va mosteni 3/4, daca sunt 2 copii, fiecare va mosteni 3/8, daca sunt 3 copii, fiecare va mosteni 3/12 (adica 1/4) si asa mai departe. Daca unul din copii renunta la mostenire, cele 3/4 parti se impart la copiii ramasi. Sotia nu primeste nimic in plus.

Daca toti copii, renunta la mostenire, nu stiu exact care va fi rezultatul, dar este posibil sa se procedeze ca si cum nu ar fi avut copii sau nepoti si atunci ... bunica va imparti mostenirea cu urmatorii in linie (parinti, frati, nepoti de frati, etc.) Deci e posibil sa nu o ajute faptul ca renunta copiii la mostenire (chiar daca toti renunta). Ba chiar, s-ar putea sa apara complicatii nedorite.

Mi-am amintit ca gasisem un site unde se poate afla cine cat mosteneste. Am reusit sa il gasesc din nou. Aveti link aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
andravenache, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire danielbotezatu danielbotezatu Buna, Am o intrebare legata de dezbaterea mostenirii. Bunicii au avut doi baieti, fiecare cu cate 5 copiii. Au murit in ordinea asta: bunica, unchiul si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Succesiune - de unde sa incep? Langa Geta Langa Geta Va rog sa-mi dati un sfat legat de urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat la 1 nov 2009. La o verificare a actelor care s-au aflat in posesia sa am ... (vezi toată discuția)