Cu asta (declaratii la Consulat) nu am avut de a face. Din experienta, e posibil sa nu primiti alte raspunsuri in afara de ale mele, de aceea m-am gandit sa va scriu totusi sa va sugerez sa cautati raspunsul la intrebarea cu Consulatul - poate a mai pus-o cineva pe forum si i s-a raspuns. Iar daca nu o gasiti, puteti formula cred o alta intrebare.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti, ca in cazul in care doar un singur fiu renunta, partea de mostenire a bunicii nu se modifica. Se modifica doar cotele celorlalti mostenitori. Cu alte cuvinte legea spune ca:
- sotia supravietuitoare mosteneste 1/4 din bunurile sotului decedat
- copiii (oricati ar fi) mostenesc 3/4 din bunuri. Cei 3/4 se impart in mod egal la numarul de copii. Astfel, daca e un singur copil, el va mosteni 3/4, daca sunt 2 copii, fiecare va mosteni 3/8, daca sunt 3 copii, fiecare va mosteni 3/12 (adica 1/4) si asa mai departe. Daca unul din copii renunta la mostenire, cele 3/4 parti se impart la copiii ramasi. Sotia nu primeste nimic in plus.
Daca toti copii, renunta la mostenire, nu stiu exact care va fi rezultatul, dar este posibil sa se procedeze ca si cum nu ar fi avut copii sau nepoti si atunci ... bunica va imparti mostenirea cu urmatorii in linie (parinti, frati, nepoti de frati, etc.) Deci e posibil sa nu o ajute faptul ca renunta copiii la mostenire (chiar daca toti renunta). Ba chiar, s-ar putea sa apara complicatii nedorite.
Mi-am amintit ca gasisem un site unde se poate afla cine cat mosteneste. Am reusit sa il gasesc din nou. Aveti link aici:
[ link extern ]