Pe data de 21.11.2010, nasul meu si copilul lui au suferit un grav accident de circulatie in Mamaia. A fost lovit de o masina inmatriculata in Bulgaria (din fericire cu RCA valabil). Ca sa va dati seama de ce s-a intamplat voi cita din Anexa 2 primita de la Politie: "P.V. a condus autoturismul marca Peugeot (nr. BG) pe bd. Mamaia din statiune, dinspre Navodari catre C-ta, pe banda 3, ajungand in dreptul Aqua Magic, datorita vitezei excesive pierde controlul directiei, acroseaza in partea stg spate autoturismul Dacia Logan, cu nr....., condus regulamentar de S.M., in aceeasi directie pe banda 2, dupa care patrunde pe sensul opus de mers unde intra in coliziune cu autoturismul Toyota, cu nr...., condus de T.S., din sens opus si cu autoturismul Renault, cu nr....., condus de G.M. pe banda 1 pe sensul de mers C-ta spre Navodari".
Soferului vinovat i-a fost stabilita alcoolemia din sange la 2g%0.
In urma accidentului nasul meu a suferit o fractura deschisa la mana si 3 coaste rupte, iar baietelul lui a suferit o ruptura de splina si ficat, rinichi si stomac strivite plus o faractura de femur.
Masina noastra avea casco si o vom faca prin regres.
Intrebarile mele sunt:
1. Vor putea fi despagubite victimele pe RCA-ul celui vinovat daca acesta avea o alcoolemie asa de mare?
2. Care ar fi pasi de parcurs in continuare?
3. Care este suma pe care o putem cere avand in vedere ca celui mic i-a fost scoasa splina si i-a fost terminata cariera sportiva?
4. Ce sa facem pentru a scapa de un nenorocit de pe strazi care nu este la prima fapta?
Urmeaza sa asteptati finalizarea cercetarilor,pronuntarea medicilor
Ce varsta are copilul?
Instanta de judecata ,suverana in solutionare va dispoune in baza probelor administrate si a apararilor pe care intelegeti sa le faceti,solutie legala
1) Toate daunele materiale si morale vor fi platite de asiguratorul RCA al vinovatului, in limitele legale. In privinta daunelor materiale limita de despagubire este stabilita de ordinul CSA
2) Fiind vorba de un proces penal (sau va fi daca dosarul nu a ajuns in instanta) trebuie sa va constituiti parte civila
3) In privinta cuantumului daunelor morale practica instantelor nu este unitara
4)Pentru ca pe viitor sa nu se mai intample asemenea fapte noi nu avem ce face. Dar guvernantii pot face ceva. Sanctiuni mult mai aspre. Citeam cu ceva timp in urma ca in Belgia (daca retin bine tara) pentru o alcoolemie de 1,5 mg/l in sange amenda este de 11000 euro (aproximativ pretul unui autoturism mediu) si suspendarea dreptului de a conduce timp de 5 (cinci) ani. La asemenea sanctiuni de gandesti de doua ori daca te urci beat la volan.
Sa inteleg ca:
1. Trebuie contactat corespondentul din Romania a asiguratorului Bulgar, acesta ne va despagubi chiar daca soferul vinovat era beat?
2. Dosarul nu a ajuns inca in instanta, avand in vedere ca a trecut doar o saptamana, nu cred ca au incheiat cercetarea! Trebuie sa facem si noi vreo plangere, cand trebuie sa ne constituim parte civila in proces? Scuze daca pun intrebari stupide, dar la acest capitol suntem in ceata!
O alta intrebare este legata de medicina legala:
Cand trebuie sa mergem acolo si ce acte ne sunt necesare? Avand in vedere ca ambii nu se pot inca deplasa, cum procedam?
In speta dvs. valabilitatea si confirmarea politei se face de catre asiguratorul bulgar emitent al politei carte verde asadar este prematur sa afirmati ca asigurarea este valabila. Gestionarul daunelor pe carte verde petrecute pe teritoriul Romaniei este BAAR care la sesizarea dvs. va indica asiguratorul roman corespondent al emitentului bulgar care va instrumenta dosarul de dauna. Referitor la faptul ca soferul vinovat avea alcoolemie de 2%, legea aplicabila este clara in sensul ca asiguratorul este obligat sa acorde despagubiri si in aceste situatii.
Pentru a fi atrasa raspunderea penala a faptuitorului este necesara plingerea vatamatilor iar infractinea pentru care se va efectua cercetarea penala va fi determinata de nr. de ingrijiri medicale si de urmarile suferite. Constituirea o puteti face odata cu plingerea depusa iar cuantumul il puteti preciza ulterior chiar si in fata instantei de judecata. IML elibereaza certificatele medico legale in raport de actele medicale eliberate de catre unitatile medicale care au acordat ingrijire medicala vatamatilor. De principiu in 30 de zile de la eveniment persoana vatamata se prezinta la IML sau ulterior numai cu adresa la la Politia care efectueaza cercetari.
Ne pare rau pentru cele intamplate. Situatia descrisa de catre dumneavoastra este complexa. Sunt anumite aspecte ce vor trebui clarificate.
Autovehiculele inmatriculate in Bulgaria, de cele mai multe ori, sunt conduse de cetatenii romani in baza unor procuri. Autovehiculul este inmatriculat pe numele unei persoane fizice sau juridice din tara vecina.
In momentul de fata, numai asiguratorul RCA (grajdanska otgovornost – in limba bulgara) va putea confirma valabilitatea politei prin intermediul corespondentului.
In Romania, Asirom este corespondent pentru Bulstrad, iar Avus International este corespondent pentru restul asiguratorilor bulgari.
AVUS INTERNAŢIONAL
Adresa:
Bd. Unirii, nr.2, bl. 8 A ,sc. 1, et.4, ap. 19+20, sect.4, cod 040104, Bucureşti, România
In 2010 in Bulgaria, limitele superioare pentru daune materiale si daune nepatrimoniale din vatamari corporale sau deces sunt:
a) pentru fiecare eveniment cu o singura victima - 1 000 000 BGN;
b) pentru fiecare eveniment cu doua sau mai multe persoane ranite - 5 000 000 BGN;
c) pentru pagubele materiale - 1 000 000 de BGN pentru fiecare eveniment.
Cursul de schimb este stabilit prin lege 1 EURO = 1,95583 BGN.
Insa, datorita faptului ca atat Romania cat si Bulgaria sunt semnatarea ale Acordului Multilateral, incepand cu 1 august 2007, politele emise in Bulgaria sunt valabile si in Romania, fara a fi necesara Cartea Verde.
Romania si Bulgaria sunt singurele tari din spatiul economic european care au limita superioara la politele RCA. Desi limitele bulgaresti sunt apropiate de cele romanesti, despagubirile se vor acorda in conformitate cu legislatia romaneasca in vigoare, fiind luat in considerare cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia romaneasca si cel prevazut in contractul de asigurare.
La alcoolemia respectiva, dupa ce va plati despagubirea, asiguratorul bulgar se poate indrepta impotriva soferului roman vinovat pentru a recupera sumele platite.
Prioritar pentru victime este sa se insanatoseasca. Nu va faceti griji pentru raportul medico-legal. El va fi intocmit in baza actelor medicale de catre Serviciul medico – legal judetean, situat pe Bulevardul Mamaia la nr 81.
In ceea ce priveste dosarul de dauna pentru vatamarea corporala, in el vor fi urmarite, dupa caz, trei aspecte:
- cheltuieli efectuate si probate cu documente fiscale: medicamente, tratamente, transport, recuperare etc, atat pentru nasul dumneavoastra cat si pentru fiul domniei sale;
- diferenta dintre veniturile nete si indemnizatia primita de la bugetul asigurarilor sociale de stat;
- daune morale pentru ambele victime.
Foarte important este sa pastrati toate bonurile, chitantele si facturile pentru cheltuielile facute in vederea insanatosirii domniilor lor.