avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... insulta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

insulta

Buna ziua,
As avea nevoie de o parere avizata, un sfat in legatura cu urmatoarea intamplare:
Am un vecin cu care ma judec de ceva ani pe un teren. Suntem de mult in instanta, pe unde am fost am castigat dar nu este ceva definitiv. Deci suntem "prieteni buni".

Mereu cauta sa ma provoace, a inaltat o stiva de craci chiar sub fereastra mea (dar la el in gradina, fix langa gard) care este la nici 1m de gard. Nu i-am raspuns la provocari dar azi de dimineata frustrat probabil ca nu-l bag in seama a aruncat bolovani direct sub fereastra in repetate randuri. Sunt si eu om, si am cedat.
Am deschis freastra si in timpul "discutiei" i-am adresat cuvinte precum:

"ba; ce ai, esti nebun; nebunule; Mamaliga in san (acesta este porecla unui fost vecin cu aceleasi apucaturi, fara sa fie rude); te faci de ras; de ce arunci cu pietre? , si cam atat"

Problema e ca eu cred ca m-a inregistrat, de mult tot incearca sa inteprinda ceva in acest sens. Si alta problema este ca e prieten cu parchetul si politia de la mine avand rude in politie. Si de obicei nu-i e greu sa gaseasca martori mincinosi.

Stiu, sunt multi de "cred". Totusi va rog sa-mi dati un raspuns. Ce risc ? Pot scapa ? Am fost provocat, ma aparam dar nu pot dovedi asta. Impacarea este exclusa avand in vedere cu cine am de-a face ... Vreau sa evit o amenda.
A, si inca ceva. Are multe plangeri impotriva mea, in niciuna nu am fost acuzat si nu s-a ajuns in instanta. Si nu am primit nici macar o amenda indiferent de fel pana acum, deci sunt curat. Nu am avut probleme cu altcineva. E important pentru mine sa nu primesc o amenda penala.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: matei_alex , utilizator 19:23, 27 Noiembrie 2010
puteti sa-l denuntati politiei .
RIL admis. Normele de incriminare a insultei si calomniei nu sunt in vigoare
În şedinţa din data de 18 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin decizia nr. 8 a admis recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al PÎCCJ şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la consecinţele deciziei CCR nr. 62/2007 (publicata in M. Of. nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activităţii dispoziţiilor articolelor 205, 206 şi 207 din Codul penal, Instanţa Supremă statuând că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.

Va multumesc pentru raspuns. Este foarte la obiect. Insa este foarte tehnic, si eu nu am nici cea mai vaga idee despre drept. "Inteleg" ca s-au abrogat aceste articole in 2006, apoi a fost declarata neconstitutionala abrogarea (in 2007). Apoi ca este in afara legii 'declaratia neconstitutionalitatii' in 2010.
Ca sa fiu sigur, va rog spuneti-mi direct daca insulta este in acest moment o infractiune.
Altfel mi se poate intreprinde ceva pe cale civila?
Denean a scris:

puteti sa-l denuntati politiei .

Nu stiu ce anume sa denunt. Eu am si acum o filmare in care facea semne obscene inspre familia mea, inclusiv mama (acum doi ani), am facut atunci o plangere, am depus un CD cu filmarea (video si sunet), insa prietenii sai procurorii l-au facut scapat pe motiv ca "Nu sunt probe la dosar". Cum am spus, de cand are pile in politie, este foarte dornic sa demonstreze asta.
Puteti denunta procurorul care a instrumentat cazul pentru favorizarea infractorului

Alte discuții în legătură

Insulta, calomnia titimarina titimarina Va salut, din nou am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei. Pentru aceasta, am mai multe ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)
Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)