Va salut, din nou
am citit sute de mesaje pe acest forum. Am intrebat chiar, cum se procedeaza in cazul insultei si calomniei.
Pentru aceasta, am mai multe intrebari:
1. daca insulta si calomnia au fost, scoase din codul penal, dar normele de aplicare au fost declarate neconstitutionale, nu inseamna ca art 205, 206 s-su intors in codul penal?
Am vazut ca inocenta(saru-mana), publica mereu textul cu neconstitutionalitatea dar, pentru Dumnezeu,
2. cum trebuie sa procedeze un cetatean care doreste sa faca o plangere pe 205, 206? La parchet, la politie, la instanta?
3. poate merge direct la instant? Daca da, ce fel de actiune deschide- penala sau civila.
4 Care ar fi pasii de urmat?
Intentia mea este de a face o plangere penala, sau civila- nu conteazal, impotriva a doua persoane care m-au acuzat de abuz. Nu doresc, in fond, nimic de la ele, numai sa recunoasca adevarul.
Multumesc pentru raspuns
In functie de valorile afectate prin activitatea persoanei respective se poate promova actiune civila in pretentii pentru repararea prejudiciului cauzat ,conf.art.998-1000 c.civ.
Conditia este ca respectiva persoana sa poada dovedi prejudiciul si cuantumul acestuia,prin probatoriile administrate.
La acest moment cele 2 norme de incriminare prevazute de codul penal nu sunt in vigoare
In acest sens a fost admis urmatorul recurs in interesul legii:.
RIL admis.Normele de incriminare a insultei si a calomniei nu sunt in vigoare.
În şedinţa din data de 18 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin decizia nr. 8 a admis recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al PÎCCJ şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la consecinţele deciziei CCR nr. 62/2007 (publicata in M. Of. nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activităţii dispoziţiilor articolelor 205, 206 şi 207 din Codul penal, Instanţa Supremă statuând că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.
Prin urmare va puteti adresa instantei de judecata doar pe calea actiunii civile.
Angajati avocat.
In conformitate cu decizia nr 8 /18X2010 ,IVCCJ a admis cererea promovata de procurorul general al PICCJ,in sensul ca normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art 205 si 206 Cod penal,precum si art 207 Cod penal privind proba veritatii,abrogate prin disp art 1 pct 56 din L nr 278/2006,dispozitii declarate neconstitutionale prin decizia Curtii Condstitutionale nr 62/18.I.2007,nu sunt in vigoare
In baza probeleor contactati persoana specializata care poate preciza eventual actiunea necesara
numai pe cale civila. insa trebuie sa administrati probe concludente si fara dubiu, deci cu alte cuvinte trebuie, in cazul in care faceti actiune, sa aveti martori credibili precum si alte probe, depinde de caz, nu spuneti exact cum si in ce imprejurari s-a produs fapta.