avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită URGENT Executare silita credit nevoie personale
Discuție deschisă în Executare silită

URGENT Executare silita credit nevoie personale

Buna ziua,

Am un credit ptr nevoie personale de acum 4 ani,din care am platit 5-6 rate,si apoi din cauza ca am fost concediat nu am mai avut de unde sa platesc. In date de 19.10.2010 am primit o somatie de plata de la Biroul Executorului Judecatoresc in care se precizeaza ca trebuie sa platesc suma care am imprumutat-o in 2006 adica 4120 ron si 716 ron cheltuieli executare,si ca imi aduc la cunostinta ca sa infintat propriere asupra conturilor de disponibilitate la terti (Banci).
Apoi in date de 27.11.2010 mi-a venit acasa o instintare care imi aduce la cunostinta faptul ca sa infintat propriere asupra drepturilor salariale la tertul proprit: Frima la care lucrez.
Ce nu mi-i se pare mie normal e faptul ca:
Nu am habar de nici un proces care sa se termine cu executare silita,in aceasta somatie nu scrie nimic de o decizie judecatoreasca care sa dea dreptul la executare silita.
Daca nu ma insel treb urmati anumiti pasi ptr a se ajunge la executare silita. Daca da care sunt acestia si ce as putea sa fac sa opresc aceasta propriere. Am inteles ca pot sa Contestatie sau sa cer Suspendarea Executarii silite.
Cum pot afla daca a fost un proces si daca aceasta executare silita este indreptatita?
Daca chiar a fost un proces si eu nu am fost informat sau citat,si executarea silita si proprierea sunt legale care sunt urmatorii pasi care ar trebui sa ii urmez?
Am inteles ca se poate face propriere doar la un anumit procent din veniturile salariale,mai ales ca eu am si o rata de 870 lunar.
Ce pot face ca sa nu imi opreasca tot salariul? Tinand cont ca dintr-un venit de 1500-1700 ron treb sa platesc 870 rata,400 chirie,250 facturi+intretinere.
Am mare nevoie de ajutor in acest caz.

Va multumesc celor care vor sa ma ajute.
Cel mai recent răspuns: lucian_cris , utilizator 16:11, 28 Noiembrie 2010
Buna ziua !
Ideal era sa va puteti angaja un avocat care sa va sfatuiasca raportat la documentele existente ... In atare conditii nu stiu daca e posibil , astfel ca va voi indruma in raport de cele precizate de dvs. in post .
1. Cititi cu atentie contractul de credit incheiat cu unitatea bancara , ma refer la repercursiunile neachitarii la termen a ratelor aferente creditului ...
2.Este imposibil sa nu cunoasteti faptul existentei/inexistentei unei actiuni judecatoresti avand ca obiect executare silita , in aceasta situatie fiind obligatorie citarea dvs. ..
3. In situatia dvs. se vor urmari silit bunurile proprietate detinute , precum si veniturile dvs. ( cel mult 1/2 venitul net lunar) , in limita sumelor pe care le aveti de achitat - rate + dobanzi + cheltuieli executare ..
1. Ar trebui sa contactati un avocat, pentru a lua masurile si a intreprinde actiunile optime. Mai intai ar trebui verificata prescriptia dreptului de a cere executarea silita (3 ani de la data cand se naste dreptul de a cere executarea / art.405 C.pr.civ.);
2. In alta ordine de idei, impotriva executarii silite precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati, iar in situatia in care nu s-a utilizat procedura prevazuta de art. 281 C.pr.civ. (este si cazul dvs.) se poate face contestatie si cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu (art.399 C.pr.civ.);
3. Actionati imediat, contestind actele de executare, inclusiv cu invocarea prescriptiei dreptului la actiune al bancii (dupa ce faceti verificarea termenelor scurse); ....si revin la sfatul cu avocatul!:)
Din pacate nu mai am contractul de credit incheiat cu banca,dar luni am sa ma duc sa cer o copie.
Precizes ca nu am nici un bun pe numele meu si singurul bun de care ar putea sa se apropie este este salariul.
Nu cred ca am inteles prea bine cat pot sa imi retina de aceea apelez la amabilitate dvs sa imi explicati ca la "prosti"
Sa spunem teoretic ca eu am un venit net de 1500 pe luna. Prin propriere poate sa imi ia max 50% din salariu adica 750 ron. Eu daca aduc dovada ca am rata in valoare de 870 ron m-ar ajuta cu ceva ca sa imi ia mai putin?
Este o idee buna sa ma duc sa vb cu executorul si sa ii explic siuatiat? Tinand cont ca nu imi permit sfatul unui avocat?
Si ma gand in cazul in care m-as duce sa vb cu executorul,el va trage in directia lui si fara un avocat de partea mea m-ar "aburi". Vreau doar sa ma duc pregatit ptr o discutie cu executorul ca sa nu poata sa ma "abureasca",si sa ii arat concret prin legi si articole ca nu poate sa imi ia mai mult decat pot sa ii dau.
Va rog sa imi scuzati dezordinea din ideei dar in acest moment sunt cam panicat.
Daca este cineva care ar vrea sa ma ajute pot sa atasez actele care mi-au venit acasa (somatia si instintarea de propriere)
ok,am inteles care sunt prevederile art. 281 C.pr.civ,unde pot face aceasta contestatie si care este procedura care trebuie urmata.
Daca voi face aceasta contestatie ce se va intampla ce proprierea facuta de catre executor?
Sunt dispus sa urmez toti pasi si toate caile de atac ptr a putea stopa aceasta propriere.
Daca ar putea cineva sa imi scrie pas cu pas ce ar trebui si cum ar trebui sa fac as fi foarte recunoscator.
Primul lucru care am sa il fac luni este sa ma duc sa cer copie dupa contractul de creditare,apoi sa fac contestatie conform art. 281 C.pr.civ.
Cum/unde pot verifica prescriptia dreptului de a cere executarea silita?
As fi dispus sa cer indrumarea unui avocat in Ploiesti dar nu dispun de foarte multi banii.
in cazul dvs.contractul de credit este titlu executoriu.De atfel acesta trebuie sa fie mentionat in toate actele primite de la executor(somatie,instiintarea infiintarii popririi).
Termenul de prescriptie este de trei ani si curge de la data achitarii de catre dvs. a ultimei rate din imprumut( daca nu sunt si alte acte care sa intrerupa cursul prescriptiei).
Poprirea se instituie pentru 1/3 din veniturile salariale.Rata pe care o aveti in prezent de 870 lei nu este luata in considerare si va trebui sa o achitati dupa retinerea a 1/3 din venituri.Din veniturile salariale se poate retine 1/2 doar daca sunt infiintate doua sau mai multe popriri de catre organele de executare silita.
Din pacate acesta suma va trebui sa o achitati iar la contestatie la executare si solicitarea suspendarii executarii silite va sugerez sa apelati doar daca aveti motive temeinice altfel veti pierde cu riscul acumularii de noi datorii(onorariu avocat,cautiune de 10%,cheltuieli de judecata).

Alte discuții în legătură

Executare silita florinirolf florinirolf buna seara sunt nou aici si nu pre stiu cum merge treaba fratele meu a facut un credit in 2007 in franci elvetieni a plecat in strainatate si a venit anul ... (vezi toată discuția)
Executare silita? OnofrasRoxana OnofrasRoxana Buna ziua! De la inceput va spun ca nu ma pricep deloc la probleme juridice..Am facut un credit de consum in 2007 de 4000 ron pe 5 ani,am fost intrebata daca ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)