avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA

PFA,cu norma de venit si neplatitor de TVA: ce registre contabile trebuie sa detina?Precizez ca desfasoara activitate de comert in piata ( legume-fructe)....Ca astia de la finante doar amendeaza dar de lamurit nu lamuresc oamenii......!!!???Vin in piete si atunci sa te tii amenzi....
Va multumeste anticipat cel ce m-a rugat sa pun intrebarea pe forum...:">
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:24, 27 Noiembrie 2010
PFA este obligata sa intocmeasca si sa utilize registrul - jurnal de incasari si plati, registrul - inventar si registrul unic de control.
tot la administratia financiara vi se arata ce registre trebuie sa cumparati .Luati legatura cu inspectorul dvs. de strada ,cel cu care va trebui sa tineti legatura in continuare .
@lucian_ : haideti sa argumentam cu texte din legislatie afirmatiile pe care le facem si incep eu prima :

Parerea mea este ca pfa cu impozitare la norma de venit nu este obligata sa detina si completeze registru jurnal si registru inventar .

Argumentele mele sunt :
1.Codul fiscal
ART. 49
Stabilirea venitului net anual din activităţi independente pe baza normelor de venit
8) Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă pentru activitatea respectivă.

ORDIN nr. 2861 din 9 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii
(3)Persoanele care obţin venituri din activităţi independente şi sunt obligate, potrivit legii, să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă aplică prevederile prezentului ordin.

Despre registrul unic de control :
LEGE nr. 252 din 10 iunie 2003 privind registrul unic de control
Art. 1
(1)Contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, autorizate potrivit legii, au obligaţia să ţină registrul unic de control.
(2)Celelalte categorii de contribuabili pot ţine registrul unic de control, în funcţie de opţiunea acestora.

Despre pfa exista doua opinii : unii sustin ca nu are personalitate juridica, altii ca are personalitate juridica .
Personal nu sunt convinsa de nici una din aceste opinii prin urmare , in temeiul alin 2 de mai sus as recomanda totusi registrul unic de control si la pfa .

Apoi, intrebarea viza aspectul registrelor contabile .Datorita obiectului de activitate ( comert ) va trebui ca pfa sa aiba toate documente necesare desfasurarii activitatii .
Acestea sunt :
- facturile de achizitie ale marfii , avize de marfa , documente de plata
- note de intrare receptie
- fise de magazie , daca e cazul
- bonuri de consum, daca e cazul

Pentru ca pot exista in realitate mai multe aspecte decat cele cateva pe care le pot eu imagina, recomand citirea omef 1040 - contabilitate in partida simpla si pentru modul de completare al documentelor omef 3512 .

Important este de precizat ca este nevoie de casa de marcat.

La fel de important este de precizat ca PFA la norma de venit au obligatia sa tina si evidenta in scop tva, si din aceasta evidenta , doar pe aceea a veniturilor (pentru ca de fapt intereseaza atingerea plafonului de venituri de la care se pierde facilitatea de neplatitor de tva ) pe jurnalele de vanzari ,conform omef 2217/2006

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit,neplatitor de tva,ce registre imi trebuie??? suciugeorgeta suciugeorgeta Mi-am facut un Pfa cod 9602,servicii de cosmetica,am optat pentru norma de venit,neplatitor de tva , ce registre trebuie sa completez?? Am luat si casa de ... (vezi toată discuția)
Completare registru inventar ana suciu ana suciu Sunt invatatoare (Meditator) si nu stiu ce trebuie sa complectezi in Registrul Inventar? Eu emit chitanta pentru suma incasata o trec in Registrul-jurnal de ... (vezi toată discuția)
Dupa infiintare pfa ce acte sunt necesare si la ce institutie imi exprim optiunea pentru p.f.a. norma de venit sau in sistem real? cris_geany cris_geany dupa infiintarea de pfa coafor ce acte trebuie sa mai am,in vederea unui control de la OPC,garda financiara ,... ... (vezi toată discuția)