Art. 144, alin. 3 din statut justifica varianta "a".
Art. 144, alin. 1 din statut reda varianta "C", insa fara referire la teza din intrebare (actiuni infractionale constatate ulterior).
Deci eu as tinde spre varianta "a", mai ales in cazul in care e o singura varianta de raspuns.
Intr-adevar este o singura varianta de raspuns :) si baremul a considerat corecta varianta a), dar in opinia mea #-o:
aceasta varianta este neconforma cu dispozitiile legale in vigoare, intrucat, in ipoteza in care avocatul luand la cunostinta de actiunile si scopurile clientului, care se dovedesc ulterior a fi infractionale, nu numai ca este indreptatit, dar in mod legal, este obligat sa renunte la un asemenea contract de asistenta juridica, in caz contrar, angajandu-se raspunderea penala a avocatului. Normele de drept penal sunt norme imperative, care impun faptul ca, nu se poate deroga de la continutul lor si avand in vedere caracterul general si impersonal al normelor juridice, avocatul nu s-ar putea prevala de profesia sa mentinand un asemenea contract, stiind ca clientul sau intreprinde actiuni infractionale, nefiind oligat sa renunte la acest acesta. Daca avocatul ar continua derularea contractului de asistenta juridica, acesta ar putea fi cercetat pentru infractiunea de complicitate sau tainure in legatura cu actiunile infractionale ale clientului sau. Avocatul este obligat sa respecte legea si sa consilieze clientul in vederea rezolvarii raporturilor juridice deduse de catre client, numai prin mijloace legale, neputand sa ia parte la actiuni infractionale.
Daca varianta a) ar fi singura varianta corecta, interpretam ca avocatul are la indemana o norma dispozitiva potrivit statutului, respectiv „ este indreptatit” si nu „obligat” sa renunte la asistarea sau reprezentarea clientului. Intr-adevar, este indreptatit sa intreprinda o asemenea actiune, insa din punct de vedere penal este obligat sa denunte acest contract de asistenta juridica, intrucat : „nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii”.
De asemenea, aspectele pe care le sustin sunt in stransa sunt reliefate si de catre principiile generale ale exercitarii profesiei de avocat, iar primul este principiul egalitatii, care impune avocatului sa actioneze numai in baza dispozitiilor legale, si sa isi pastreze demnitatea profesionala conform principiului autonomiei de descentralizarii. :(
Modul de interpretare e just.
Doar ca intrebarea se refera la statut si la un caz dat .... iar statutul, in reglementarea sa spune "Un avocat este îndreptăţit să se retragă imediat şi să renunţe la asistarea şi reprezentarea clientului, în cazul în care, acţiunile şi scopurile clientului, deşi aparent legale la începutul asistenţei şi/ sau reprezentării, se dovedesc pe parcursul acesteia ca fiind infracţionale".