avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme asociatie proprietari

1.Locuiesc intr-un bloc la care incalzirea se face cu agent termic de la RADET. In urma cu aproape 2 ani mai multi locatari ne-am racordat la reteaua de gaze naturale a orasului obtinand acordul vecinilor de a monta in scara blocului instalatiile aferente. Problemele incep abia dupa : o parte avem centrale de apartament pe gaze, o parte se incalzesc de la RADET. De catre cine se suporta cheltuieli aferente intretinerii conductelor de apa calda si caldura daca noi ne-am debransat de la aceasta retea (atentie cu acordul vecinilor) si avem instalatie separata?
Eu am citit HG400/2003 si nicaieri nu gasesc un articol care sa prevada si situatii in care exista 2 modalitati de distributie a agentului termic in acelasi bloc si modul de repartizare al cheltuielilor aferente. Se poate hotari prin Statutul Asociatiei modul de plata privind intretinerea instalatiilor in cazul in care intr-un bloc exista mai multe tipuri de centrale? sau exista alta modalitate?

2. In acelasi bloc fostul administrator si presedintele blocului pe care eu nu-i cunosc pt ca sunt un locatar mai nou, in urma cu cca. 4 ani au delapidat o suma de bani considerabila la vremea respectiva (aproximativ 100 milioane lei vechi) si nu s-a luat nici o masura.
Astazi in Adunarea Generala a Asociatiei s-a pus problema sa ii actionam in instanta. Este prea tarziu, exista o lege in care se spune ca aceste fapte se prescriu dupa o anumita perioada de timp?

MA POATEAJUTA CINEVA CU UN RASPUNS?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:45, 13 Septembrie 2008
1.Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporţional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
HG nr.400/2003 este abrogata. In prezent sunt in vigoare Legea nr.230/2007 si HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicata în Monitorul Oficial, partea I nr. 43 din 18/01/2008

2. Termenul de prescriptie este de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.

3. Numai postati aceeasi intrebare in mai multe locuri.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
In ceea ce priveste caldura radianta, aceasta este stabilita pin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Publicede Gospodarire Comunala nr. 255/2006 privin modificarea Ordinului nr. 233/2004, ssi se aplica si celor ce detin centrala :((:((, numai ca aplicarea lui se face la latitudinea Comitetului executiv al asociatie si a AGAs
Si daca conductele de caldura nu mai trec pe la mine prin apartament mai exista notiunea de "caldura radianta"?
Mai exista vreo obligatie a mea fata de Asociatia de Proprietari cu privire la intretinerea conductelor de caldura?

:help: i cadrul asociatiei de locatari in care locuiesc ere sediul un cabinet medical. Daca ma poate ajuta cineva , cum poate plati acest cabinet medical caldura , blocul fiind contorizat dar fara repartitoare de caldura in apartamente . Intreband administratorul de ce cabinetul medical are pe lista de cheltuieli caldura -0 am primit raspuns ca el plateste separat radetului . Este posibil ca acest cabinet medical sa primeasca cal;dura contorizata de ceasul asociatiei si sa plateasca altundeva decat asociatiei?:-/
Nu este corect. Conform legii, asociatia trebuie sa incheie o conventie anuala prin care se precizeaza contributia proprietarului spatiului respectiv la cheltuielile asociatiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi inregistrate distinct si care sunt determinate de activitatea desfasurata. Daca se refuza incheierea acestei conventii, comitetul executiv poate stabili, in baza constatarilor vizule, suma pe care cabinetul medical va trebui sa o plateasca ca si cheltuieli de asociatie.

HG 1588 / 2007, Art. 37 alin. 5
(5) In situatia in care, la notificarea scrisa din partea asociatiei de proprietari, proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu refuza incheierea conventiei, sunt aplicabile criteriile stabilite si adoptate in acest sens de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari prin decizie scrisa si in baza constatarilor vizuale cu privire la activitatea desfasurata din punct de vedere al numarului de persoane angajate si al numarului de clienti.

Alte discuții în legătură

Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala elena covaci elena covaci Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)