avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inlocuirea unei coloane de apa calda pe verticala

Cheltuiala cu inlocuirea unei coloane comune de apa calda pe verticala dintr-un imobil se repartizeaza conform cotei indivize si trebuie sa plateasca si cei care si-au pus centrale termice de apartament si s-au debransat de la RADET?
As dori sa imi spuneti care este articolul de lege care ii obliga si pe acesti proprietari sa plateasca pentru ca sunt unii care refuza sa participe la aceasta cheltuiala.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 12:51, 6 Decembrie 2011
Va aflati intr-o posibila eroare;ce are coloana de apa calda cu RADET-ul care este responsabil cu furnizarea si asigurarea agentului termic ??
Avand in vedere ca tronsonul de instalatie precizati ca reprezinta coloana comuna de apa calda ,costuri reparatie inlocuire urmeaza sa fie repartizat tuturor proprietarilor in temeiul disp art 32 (3) din HG nr 1588/2007
Nu aveti sanse sa gasiti un asemenea articol de lege.Din moment cea acea conducta deserveste numai o parte dintre proprietari, ea este comuna numai pentru acesti proprietari.
Mi se pare si logic.
In concluzie, proprietarii debransati nu pot fi obligati sa contribuie la repararea acestei conducte.
@bogeanua
Exista articol de lege in HG 1588/2007, art 44.

In lege insa nu se fac exceptii de la plata niciunor cheltuieli pe niciun fel de criteriu.
Numai AG a proprietarilor poate hotari daca ii scutesc pe unii de plata acestor reparatii. Altfel nu.
Articolul citat mai sus are urmatorul continut:



Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.



Citind textul, nu am gasit nicaieri faptul ca @bogeanua s-ar insela.

Sa recapitulam: reparatia se face la o coloana comuna de apa calda. In apartamentele unde s-au instalat centrale proprii aceasta teava nu are racord. De ce ar fi proprietarii acestor apartamente coproprietari la aceasta conducta daca, in urma acordului dat de asociatia de proprietari, ei nu mai sunt racordati decat la conducta de apa rece?
Art.44 povesteste despre ce presupune proprietatea comuna.
Dar putem citi si articolele urmatoare unde ne putem lamuri. :)

Alte discuții în legătură

Parti comune centrala termice stancuaurelian stancuaurelian As de prop aproba montarea unei instalati de gaz (coloana)care alimenteaza ap care au centrala au platito numai cei care au centrala itrebare daca apar ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna coloana scurgere menajera sebaman sebaman As dori sa stiu cine plateste in urmatorul caz si care ar fi prevederea legala. Sunt presedinte la o a asociatie si am avut urmatoarea problema: la subsol s-a ... (vezi toată discuția)
Centrala termica proprie - platesc cheltuieli parti comune? cocos44 cocos44 Buna seara! Am centrala proprie de apartament; la subsolul blocului s-au efectuat lucrari de inlocuire(schimbare) a conductelor de apa calda,care pe mine nu ... (vezi toată discuția)