avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... parti comune centrala termice
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

parti comune centrala termice

As de prop aproba montarea unei instalati de gaz (coloana)care alimenteaza ap care au centrala au platito numai cei care au centrala itrebare daca apar defectiuni sau trebui inlocuita platesc toti proprietari sau numai cei care o folosesc atunci pun si a doua intrebare tevile de caldura si de apa calda (sistemul centralizat radet)care nu le folosesc cei cu centrala de ce trebui sa le plateascac daca nu le folosesc
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Acesta este motivul pentru care cei cu centrala platesc si partile comune, tevile de apa calda si rece, coloana veche de gaz, scurgerile, sunt parti comune de care au beneficiat toti proprietarii, pana sa se debranseze pentru imbunatatirea confortului.
Iar coloana de gaz trasa doar de unii proprietari, aceasta nu face parte din partea comuna daca nu este trasa de asociatie pentru toti proprietarii, platesc intretinerea ei doar cei care o folosesc.
Si cu art 654 pt 2 cod civil cum stam cheltuielile legate de partile comune folosite exlusiv de catre uniidintre coproprietari cad in sarcina acestora din urma ce lege obliga la plata ce nu folosesti
Codul Civil
Art.654
Cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune
(1)In lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrare, fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari cad in sarcina acestora din urma.


Dv. aveti o cota-parte indiviza in proprietatea comuna, inclusiv la coloanele de caldura si apa calda, cota-parte pe care ati dobandit-o o data cu proprietatea principala (apartamentul). Nu puteti renunta la ea decat o data cu instrainarea apartamentului. Platiti reparatii pentru aceasta cota-parte de proprietate si nu pentru folosinta ei.

Punctul 2 se refera la ceea ce se adauga ulterior ca proprietate comuna pentru mai multi proprietari, dar nu pentru toti, cum ar fi noua coloana de gaze pe care o folosesc in exclusivitate numai cei cu CT. Atunci cand s-au conectat la ea, au platit, devin si proprietari cu cota-parte la acea coloana.
Cum ati ajuns la acesta concluzie unde scrie in lege ca pt 2 'se refera la cei care si au montat centrala ulterior probabil sunteti racordat la sist centralizat nici o lege nu te poate obliga sa platesti ce nu folosesti
nici o lege nu te poate obliga sa platesti ce nu folosesti


Mai cititi odata HG 1588/2007 Art. 32 (3), in care OBLIGA proprietarii sa plateasca partile comune, chiar daca da foc apartamentului, daca il lasa in paragina, daca abandoneaza apartamentul.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Alte discuții în legătură

Daca am ct mai trebuie sa platesc reparatia la tevile pe care nu le mai folosesc? gheo11 gheo11 Buna ziua Un locatar care are montata centrala termica in apartament si s-a debransat de la radetsi gaze cu acordul asociatiei , trebuie sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Centrala termica de apartament danuca_dana danuca_dana Buna seara! Ma numesc Dana. Locuiesc intr-un bloc de apartamente la etajul 2. In planseul dintre etaje, respectiv etajul2 si etajul 1, s-a spart teava de apa ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie costin1983 costin1983 Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si ... (vezi toată discuția)