avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dat in judecata de vecinul de la III
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dat in judecata de vecinul de la III

Buna seara.
Va retin cu problema mea: stau la etajul 4 si am fost actionat in judecata de vecinul de la III, deoarece se infiltreaza apa de pe terasa blocului. Mentionez ca problemele sunt pe peretele comun cu vecinul de langa mine, care sta la et. 4. Din 4 vecini care stam la et. 4, 3 apartamente am izolat, problemele fiind pe peretele comun cu cel care nu si-a izolat si bineinteles pe casa scarii. Problemele pe casa scarii sunt foarte complexe: infiltratiile au ajuns la instalatia electrica, fiind oricand pericolul unui scurt circuit .
Revenind la problema mea: in anul 2004 am achizitionat apartamentul in care locuiesc in prezent. In anul 2005 am facut izolatia doar eu, nu am avut probleme pana in 2007, cand vecinul meu de perete a dat tot pietrisul de pe partea sa de apartament jos de pe bloc. Din acel an datorita conditiilor climaterice cartonul de pe bloc s-a degradat in fiecare an, ajungand sa fie adevarate gauri in izolatie. A inceput sa fie infiltratii din ce in ce mai multe, ajungand pana la etajul 3.
Intrebare: pe ce baza (art. din legea asociatiei de proprietari) ma da in judecata cel de la 3?
Terasa blocului nu este bun comun, si deci in consecinta trebui sa fie reparat de toti proprietarii?
Care este rolul ASOCIATIEI?
Daca el ma da pe mine in judecata, eu pe cine trag la raspundere?
Am prezentat in mare problema, daca se va gasi un binevoitor sa ma ajute cu sfaturi, cum sa procedez, ce sa fac, voi pune si actiunea pe care a formulat-o impotriva mea.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
ciucuadrian, utilizator
Problema dv. este reglementata de Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii, legi care reglementeaza felul in care asociatia de proprietari trebuie sa administreze proprietatea comuna a proprietarilor.
Terasa face parte din proprietatea comuna si reparatia ei se face de catre asociatia de proprietari, se face unitar si legal prin selectare de oferte, incheiere de contract, si apoi garantii luate de la firma care executa lucrarea. Ulterior se ocupa de buna administrare a acesteia in sensul de a limita accesul pe terasa, aceasta nu este o suprafata circulabila.
Iata numai 2 articole care ne vorbesc despre proprietatea comuna, dar daca veti citi cele doua acte normative veti avea o imagine generala a problemei. Textul lor il gasiti in primul topic al sectiunii nostre Documentatie specifica asociatiilor de proprietari
HG 1588/2007
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Va multumesc pentru raspunsul prompt, insa eu vreau ceva la obiect: ce trebuie sa fac eu si daca el are vreo sansa de castig, avand in vedere ca eu nu i-am facut rau intentionat si din vina mea, eu fiind primul care a izolat terasa blocului pe scara respectiva?
Ce valoare are o actiune netimbrata (nu a timbrat inca actiunea)?
Ce valoare are timbrul, avand in vedere ca el cere daune de 800 RON?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ciucuadrian, utilizator
Aveti asociatie de proprietari in bloc? El trebuia sa dea in judecata asociatia, nu pe dv. pentru ca el nu poate dovedi ca dv. l-ati inundat. Parerea mea este ca nu are nicio sansa, dar e de asteptat si alte raspunsuri.
Eu v-am dat o idee de cum va puteti apara dv. in caz ca ajungeti la proces.

Legea 230/2007 reglementeaza acest aspect al reparatiilor si al raspunderii pentru efectuarea acestei lucrari.
Pe de alta parte intre dv. si vecin nu exista nicio intelegere, niciun contract pe care sa-l fi incalcat dv.
Tocmai asta era si intrebarea mea: de ce pe mine m-a dat in judecata?
Merge la intimidare sau la plesneala?
Asociatia de proprietari, prin administrator si presedinte, pot fi trasi la raspundere si sanctionati?
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
Ultima modificare: Marți, 30 Noiembrie 2010
ciucuadrian, utilizator
Faceti o sesizare scrisa in 2 exemplare catre presedintele asociatiei. Reclamati faptul ca se infiltreaza apa din terasa si povestiti ceea ce ati facut pana acum. Solicitati ca asociatia sa execute lucrarile de reparatie a terasei.
cand o sa primiti citatie de la Judecatorie, va prezentati si cu acesta sesizare cu numar de inregistrare la asociatie. Poate mai aveti si documente, factura, chitanta de cand ati facut reparatia. Puteti sa solicitati presedintelui sa va reprezinte in instanta conform legii 230/2007, atunci cand o sa primiti citatia.
Toate reparatiile teraselor se fac prin intermediul asociatiei si la plata acestora trebuie sa contribuie proprietarii conform cotei indivize de proprietate.
Obligatia, sarcina fiecarui proprietar este sa anunte, sa sesizeze, sa solicite conducerii asociatiei sa se efectuieze reparatiile si nu sa faca fiecare reparatia terasei.

Alte discuții în legătură

cataleia cataleia Am si eu o problema, de 2 ani terasa blocului ma inunda. Am sesizat aceasta problema asociatiei de propietatri (presedintelui de bloc ) dar nu se ia nici o ... (vezi toată discuția)
Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)