Firma A cheama in judecata firma B in cadrul unei somatii de plata. Se emit citatiile si se constata lipsa de procedura cu parataB. I se pune in vedere reclamantului A sa faca demersuri sa indice sediul lui B. La termenul urmator se aduce de la ORC un certificat din care rezulta ca B are acelasi sediu cu cel indicat in petit. Judecatorul dispune efectuarea citarii prin publicitate( desi in mod normal ar trebui prin afisare si doar optional prin presa sau MO). Se efectueaza, si la termenul viitor se trece la judecata si la pronuntarea hotararii. Cind sa se comunice hotarirea, se intoarce recipisa de comunicare cu dovada ca la adresa indicata paratul exista si, mai si semneaza de primire.
Din pacate paratul vine la mine la vreo doua luni dupa ce primeste hotarirea cu somatia de plata, deci nu mai am nicio sansa de atacare a acesteia.
Imi ramine doar sa ma leg de citare, in sensul ca art. 93 din cprciv spune ca nu se poate cita persoana juridica prin afisare decat daca se refuza sa primeasca citatia sau nu exista nimeni la acea adresa...insa trebuie sa se faca dovada despre aceasta.
Ce ziceti, as avea vreo sansa reala sa cer constatarea nulitatii actelor de procedura indeplinite in acest dosar pe motivul necitarii legale? art. 93?
Daca nu ar fi primit hotararea, parerea mea este ca ar fi trebuit sa ai sorti de izbanda, mai ales ca lipsa de procedura nu constituie motiv de citare prin afisare la usa instantei si/sau prin publicitate insa, avand in vedere ca a expirat termenul legal de formulare a cererii in anulare ... nu prea cred ca ai sanse reale, mai ales ca, cel putin in Bucuresti, sincer iti spun, instantele nu isi bat prea tare capul cu somatiile de plata.
Romy, indiferent de forma in care i-a fost comunicata, a luat la cunostinta de continutul hotararii si prin urmare ii este opozabila, deci termenul de formulare a cererii in anulare oricum a expirat; este adevarat ca in ultima vreme instantele au inceput sa procedeze ca la carte, adica exact cum dispune OG 5/2001 si anume sa comunice prin scrisoare recomandata insa eu asa cred, ca odata de a semnat dovada, recipisa ce-o fi fost, s-a dus termenul.
Este un recurs in interesul legii care spune ca: "Cererea de învestire cu formulă executorie a ordonanţei de admitere, în tot sau în parte, a somaţiei de plată nu este admisibilă dacă aceasta nu a fost comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire."
Urgent somatie
OANA GORAN
dragi colegi,
am urmatoarea problema: am depus cerere de investire cu formula executorie a ordonantei prin care mi se admite somatia de plata.....
mai ... (vezi toată discuția)