avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare casa veche
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare casa veche

Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in rezolvarea unei probleme: Parintii mei au construit o casa in 1962 , fara autorizatie (au deschis de atunci pana acum rol fiscal )
Terenul pe care este casa a revenit mamei mele prin hotarare judecatoreasca irevocabila in 2000 si au nr cadastral.Pentru realizarea intabularii casei vor avea nevoie de actul de proprietate.Cum pot obtine act de proprietate pentru casa? Va multumesc mult!
Cu stima, Nina.
Cel mai recent răspuns: Denisa deny , utilizator 22:11, 8 Aprilie 2021
Trebuie sa deschideti o actiune in instanta de accesiune imobiliara!
Cu toate actele ce le detineti, inclusiv hotararea judecatoreasca din 2000, faceti o programare la un cabinet de avocatura pentru a va redacta actiunea si a va indruma ce pasi trebuie sa faceti mai departe, eventual sa va reprezinte in instanta,daca doriti.
Ca sa inteleg, terenul este intabulat, iar casa nu pentru ca nu aveti titlu.
Aveti 2 posibilitati :
1. In cazul in care puteti dovedi ca materialele folosite la constructie v-au apartinut Dvs., e necesara doar o actiune in constatarea dreptului de proprietate.
2. In cazul in care nu puteti dovedi provenienta materialelor, e necesara o actiune in accesiunea artificiala a dreptului de proprietate, faptul ca exista rol fiscal pe numele Dvs. prezumand buna-credinta cu efectele ce decurg de aici.
Hotarea judecatoreasca va constitui titlu de proprietate, iar in baza acesteia veti putea intabula constructia.

1 nu trebuie sa-l dovedeasca, se presupune ca tot ceea ce e incorporat terenului apartine proprietarului. :D Actiunea in constatare e inadmisibila aici, caci in urma unei astfel de hotarari reclamantul ar obtine un drept de proprietate asupra unui imobil, deci e revendicare! Plata la valoare si tot tacamul!

Hotararea nu va da neaparat drept de intabulare, au existat spete cand, la cererea Primariei s-a hotarat demolarea. Caci toata lumea care nu obtinea autorizatie de construire isi facea casa si apoi... in instanta cu accesiunea!

Scuze doamna, in mesajul privat am inteles ca si casa e din 1962...#-o Am citit in dunga mesajul dv.
Buna dimineata!Multumesc pentru sfaturi!
Inainte de a va adresa instantei, va sfatuiesc sa incercati una din variantele:
- obtinerea unui certifiat de atestare a constructiei de la Primarie in baza caruia OCPI intabuleaza dreptul de proprietate (ma refer la Certificatul prevazut in Ordinul 634/2006, anexa 17)
sau
- obtinerea autorizatiei de construire.

In opinia mea prima solutie este mai simpla si mai putin costisitoare.

Succes!

Alte discuții în legătură

Edificare imobile construite fara autorizatie de constructie ady09 ady09 va rog sa-mi spuneti prevederile legale cu privire la modalitatile de edificare a unui imobil construit fara autorizatie de constructie , cladire construita ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)
Se poate face intabulare, doar cu titlu de proprietate? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt mostenitorul unei case si teren intr-un sat din Salaj. Strabunicii mei au act de donatie din 1942, conform caruia au dobandit ... (vezi toată discuția)