avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune

Buna ziua!
Sotia X descopera ca sotul are un dosar penal, obiectul fiind inselaciunea (art. 215 C.p.) Sotul Y a primit bani de la cateva persoane carora le-a promis loc de munca in strainatate. Banii nu au mai fost returnati si persoanele implicate nu au plecat la munca, fiind pacalite. El a mai fost condamnat tot pentru inselaciune, a facut inchisoare si acum este eliberat conditionat. Sotia, care nu stia trecutul lui pana a aparut citatia, este posibil sa fie acuzata de complicitate?
Daca infractiunea a fost realizata in timpul casatoriei si paguba nu poate fi recuperata de la sotul care nu poate fi gasit, sotia trebuie sa plateasca paguba?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:36, 14 Martie 2008
Posibil.
Nu sotia, paguba se plateste din bunurile condamantului. Puteti cere in vederea contracararii unei eventuale actiuni civile in pretentii imparteala bunurilor comune, pentru ca, in cazul in care nu sunteti si Dvs. condamnata pentru aceeasi infractiune, creditorii sa fi satisfacuti doar din bunurile sotului.
Eu sfatuiesc "sotia Y" sincer sa lase povestea cu "nu stiati trecutul pana la citatie :)" , sa-si angajeze un avocat bun si in cazul in care e adevarat ce sustine.
Nu spun mai mult, ca nu e roza situatia.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2008
Radu Popescu, Avocat
Sotul Y este intr-o situatie cam "delicata", fiind in stare de recidiva in momentul de fata, iar infractiunea sav in prezent este tot cea prev de 215.
In opinia mea de data asta chiar va face niste ani de puscarie, fiind exclusa o alta forma de executare decat detentia.
In ceea ce o priveste pe Sotia X, faptul ca este casatorita cu Sotul Y nu atrage dupa sine automat o eventuala complicitate la sav infract prev de 215. Poate fi martor daca va dori sa dea o declaratie avand aceasta calitate.
In ceea ce priveste recuperarea pagubelor de catre partile civile constituite, avand in vedere ca raspunderea penala este personala NICI O ALTA persoana (in speta data) nu poate fi obligata de catre instanta sa acopere prejudiciul material sau moral suferit de partile vatamate (civile) de pe urma sav infract de catre inculpat.
Chiar daca bunurile sunt comune creditorii personali (in speta partile civile in procesul penal) NU vor putea urmari pentru realizarea creantelor lor bunurile comune ale sotilor.
Pana la urma problema se va pune in momentul in care partile vatamate vor cere executarea hot jud de condamnare a Sotului Y si probabil ca vor cere in instanta civila impartirea bunurilor comune.
DECI PAGUBA NU SE PLATESTE DIN BUNURILE COMUNE ALE SOTILOR DECAT DACA AMANDOI VOR FI CONDAMNATI PENAL SI OBLIGATI CIVIL PRIN ACEEASI SENTINTA PENALA.
Irene 71,
Daca v-ati propus sa ma contraziceti, trebuia sa fi citit mai atent ce am scris. Ati fi observat ca acelasi lucru l-am spus si eu privitor la cine si cum raspunde, mai ales ca eu am plecat de la premisa ca vor raspunde amandoi (eu am si practicat in domeniu, nu am citit numai carti). Cel mai probabil insa, partile vatamate se vor constitui parti civile, iar judecata va avea loc in fata instantei penale. La fel de probabil sa nu vreti sa depuneti marturie impotriva sotului, cat timp legea nu va obliga.
Daca doriti, va scriu si eu un tratat sa citati din el data viitoare:))
Procesul a fost amanat deja de 5 ori, ultimele 2 find datorita lipsei inculpatului (declararea unui domiciliu fals, viciu de procedura etc), singura legatura cu sotul este internetul si telefonul mobil.
In acest caz daca familia sotiei, care este impotriva sotului si doreste divortul, reuseste sa afle unde se ascunde, poate ajuta in vreun fel justitia pentru rezolvarea cat mai urgenta a acestui caz?
Daca sotul continua sa gaseasca motive de a amana procesul, cand se va putea finaliza acest caz? Exista o limita de timp?
In cei 2 ani de casatorie a aparut un copil care complica situatia. Care sunt variantele sotiei de a scapa de acest infractor?
Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri.
Familia poate face ce doreste. Sotia poate divorta.
Pe de alta parte, inteleg ca sotia se duce si la proces.

Alte discuții în legătură

Cerere de constituire ca parte civila intr-un proces penal sammy44 sammy44 Buna ziua .Va citez dintr-o ordonanta ( din 06.08.2007) data de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti : ,, Prin procesele - verbale ... (vezi toată discuția)
Un procuror retrage masura asiguratorie , un alt procuror o mentine sammy44 sammy44 Fostul sot a detinut 2 firme de pe urma carora s-au inregistrat plangeri penale pt. infract. prev, de art.215 Cp si art, 84 din Legea 59/1934. La ambele firme ... (vezi toată discuția)
Accident rutier din culpa Andrei86X Andrei86X Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat la cele de mai jos. In data de 15/05 la orele 17.00 am produs un accident din culpa (nu am pastrat distanta ... (vezi toată discuția)