avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cerere de constituire ca parte civila intr-un proces ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cerere de constituire ca parte civila intr-un proces penal

Buna ziua .Va citez dintr-o ordonanta ( din 06.08.2007) data de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti :
,, Prin procesele - verbale intocmite la datele de 17.07.2002 , 02.08.2002 , 04.09.2002 si 28.05.2003 organele de cercetare penala ale politiei au dispus inceperea urmaririi penale fata de ....( este vorba de mine si de fostul sot , fara ca eu sa fac parte din firma sotului si nefiind nici angajata la aceasta firma) pt infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata , inselaciune , fals si uz de fals , infractiuni la legea cecului. Ulterior Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti prin ordonanta nr.../din 21.10.2005 a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor savarsite de ( fostul sot care era administratorul firmei ) din infr. prev. de art. 290 din Cp , art.215 al 1 si 4 din Cp , art. 289 din Cp , art. 291 din Cp , art. 215 al. 1,4 si 5 din Cp , art.84 pct2 din Legea 59/1934 in infract. prev. de art. 215 al. 1,2,3,4 si 5 din Cp cu aplic. art. 41 al.2 din Cp , art.282 al. 1 si 2 din Cp , cu aplic. art.41 al. 2 din Cp , art.84 pct. 2 din Legea 59/1935 , toate cu aplic. a art. 33 lit. a din Cp si , schimbarea incadrarii juridice a faptelor comise de inv. ....( numele meu ) din infract. prev. de art.215 al. 1 si 4 din Cp , art. 290 din Cp si art. 84 pct. 2 din Legea 59/1934 in infract. prev. de art.215 al. 1 , 2 , 3 , 4 si 5 din Cp , art. 282 al. 1,2 din Cp , art. 84 pct. 2 din Legea 59/1934 , toate cu aplic. art. 33 lit. a din Cp . Pentru infract. prev. de art. 282 din Cp , Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Bucuresti s-a pronuntat prin ordonanta nr..../ D/P/2005 din 28.11.2006 cand , in temeiul art. 249 din Cpp rap. la art.11 pct.1 lit. b din Cpp si art. 10 lit. d din Cpp s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala fata de sus numitii intrucat din probele administrate a rezultat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infract.''
Procurorul respectiv a dispus scoaterea de sub urmarire penala a noastra pt infract. prev. de art. 215 al. 1,2,3,4 si 5 din Cp cu aplic. art. 41 al. 2 din Cp , intrucat din probele administrate a rezultat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infract.( lipsa intentiei ca element al laturii subiective) . A mai dispus declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Judecatoria sect.2 Bcuresti pt infract. prev. de art. 290 din Cp , art. 291 din Cp , art. 84 al. 2 din Legea 59/1934 fata de cei 2 invinuiti si mentinerea masurilor asiguratorii dispuse in cauza.
Parchetul de pe langa Judecatoria sect. 2 a dat o ordonanta in 07.03.2008 prin care ni se comunica scoaterea de sub urmarire penala sub aspectul savarsirii infract. prev. de art. 290 si 291 Cp si incetarea urmaririi penale pt infract. prev. de art. 84 pct. 2 din Legea 59/1934 fata de invinuitii de mai sus precum si nup pt. infract. prev. si ped. de art. 286 Cp.
V-am scris toate datele exacte intrucat in timpul cercetarilor penale , una din societatile pagubite a facut o adresa in data de 26.02.2007 pt. constituire ca parte civila in procesul penal , aceeasi societate cerand la data de 28.10.2002 luarea unei masuri asiguratorii asupra imobilului proprietatea comuna a ambilor soti. Ma intreb in cat timp se va da curs adresei de constituire ca parte civila intr-un proces penal ( cu toate ca nu s-a ajuns in faza de judecata) daca de la data acelei adrese au trecut mai bine de 17 luni si nu am primit nici un fel de citatie de la nici o instanta judecatoreasca , ce se intampla cu sechestrul asiguratoriu , intre timp fiind pe rol si un proces de partaj
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 08:16, 4 Aprilie 2009
Actiunea civila poate fi alaturata actiunii penale in cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vatamate ca parte civila. Repararea pagubei se face potrivit dispozitiilor legii civile:
a) in natura, prin restituirea lucrului, prin restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin desfiintarea totala ori partiala a unui inscris si prin orice alt mijloc de reparare;
b) prin plata unei despagubiri banesti, in masura in care repararea in natura nu este cu putinta.
De asemenea, se acorda despagubiri banesti pentru folosul de care a fost lipsita partea civila.
Art. 15. C.pr.pen.- Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.
Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.
Masurile asiguratorii-art.163-170 C.pr.pen.
Art. 163. - Masurile asiguratorii se iau in cursul procesului penal de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata si constau in indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru a bunurilor mobile si imobile, in vederea repararii pagubei produse prin infractiune, precum si pentru garantarea executarii pedepsei amenzii.*)
Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului si ale persoanei responsabile civilmente, pana la concurenta valorii probabile a pagubei.
Masurile asiguratorii pentru garantarea executarii pedepsei amenzii se iau numai asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului.
Nu pot fi sechestrate bunuri care apartin unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, precum si cele exceptate de lege
Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua la cererea partii civile sau din oficiu.
Luarea masurilor asiguratorii este obligatorie:
a) in cazul in care prin infractiune s-a adus o paguba avutului uneia din unitatile la care se refera art. 145 din Codul penal, fara deosebire, daca este sau nu parte civila constituita;
b) in cazul in care cel vatamat este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa.
Art. 164. - Ordonanta de luare a masurii asiguratorii se aduce la indeplinire de catre organul de urmarire penala care a luat masura.
Incheierea instantei judecatoresti prin care s-a dispus luarea masurii asiguratorii se aduce la indeplinire prin executorul judecatoresc.
Masurile asiguratorii dispuse de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata pot fi aduse la indeplinire si prin organele proprii de executare ale unitatii pagubite, in cazul in care aceasta este una din cele la care se refera art. 145 din Codul penal.
In cazurile in care urmarirea penala se efectueaza de catre procuror, acesta poate dispune ca masura asiguratorie luata sa fie adusa la indeplinire de catre secretarul parchetului.
Art. 165. - Organul care procedeaza la aplicarea sechestrului este obligat sa identifice si sa evalueze bunurile sechestrate, putand recurge in caz de necesitate si la experti.
Bunurile perisabile, obiectele din metale sau pietre pretioase, mijloacele de plata straine, titlurile de valoare interne, obiectele de arta si de muzeu, colectiile de valoare, precum si sumele de bani care fac obiectul sechestrului vor fi ridicate in mod obligatoriu.
Bunurile perisabile se predau unitatilor comerciale cu capital majoritar de stat, potrivit profilului activitatii, care sunt obligate sa le primeasca si sa le valorifice de indata.
Metalele sau pietrele pretioase ori obiectele confectionate cu acestea si mijloacele de plata straine se depun la cea mai apropiata institutie bancara competenta.
Titlurile de valoare interne, obiectele de arta sau de muzeu si colectiile de valoare se predau spre pastrare institutiilor de specialitate.
Obiectele prevazute in alin 4 si 5 se predau in termen de 48 de ore de la ridicare. Daca obiectele sunt strict necesare urmaririi penale, depunerea se face ulterior, dar nu mai tarziu de 48 de ore de la rezolvarea cauzei de catre procuror, dupa terminarea urmaririi penale.
Obiectele sechestrate se pastreaza pana la ridicarea sechestrului. Mijloacele de plata straine pot fi valorificate de indata de institutia bancara competenta, in cazul cand aceasta ar gasi necesar.
Sumele de bani rezultate din valorificarea facuta potrivit alin. 3 si 7, precum si sumele de bani ridicate potrivit alin. 2 se consemneaza, dupa caz, pe numele invinuitului, inculpatului sau persoanei responsabile civilmente, la dispozitia organului care a dispus instituirea sechestrului, caruia i se preda recipisa de consemnare a sumei, in termen de cel mult 3 zile de la ridicarea banilor ori de la valorificarea bunurilor. Daca exista pericol de instrainare, celelalte bunuri mobile sechestrate vor fi puse sub sigiliu sau ridicate, putandu-se numi un custode.
Art. 166. - Organul care aplica sechestrul incheie proces-verbal despre toate actele efectuate potrivit art. 165, descriind amanuntit bunurile sechestrate, cu indicarea valorii lor. In procesul-verbal se arata bunurile exceptate de lege de la urmarire, gasite la persoana careia i s-a aplicat sechestru. De asemenea, se consemneaza obiectiile partilor sau ale altor persoane interesate.
Un exemplar de pe procesul-verbal se lasa persoanei careia i s-a aplicat sechestrul, iar in lipsa, celor cu care locuieste, administratorului, portarului ori celui care in mod obisnuit il inlocuieste, sau unui vecin. In cazul cand parte din bunuri ori totalitatea lor au fost predate unui custode, se lasa acestuia o copie de pe procesul-verbal. Un exemplar se inainteaza si organului care a dispus luarea masurii asiguratorii, in termen de 24 de ore de la incheierea procesului-verbal.
Pentru bunurile imobile sechestrate, organul care a dispus instituirea sechestrului cere organului competent luarea inscriptiei ipotecare asupra bunurilor sechestrate, anexand copii de pe actul prin care s-a dispus sechestrul si un exemplar al procesului-verbal de sechestru.
Art. 167. - Sumele de bani datorate cu orice titlu invinuitului, inculpatului sau partii responsabile civilmente de catre o a treia persoana, ori de catre cel pagubit, sunt poprite in mainile acestora si in limitele prevazute de lege, de la data primirii actului prin care se infiinteaza sechestrul. Aceste sume vor fi consemnate de debitori, dupa caz, la dispozitia organului care a dispus poprirea sau a organului de executare, in termen de 5 zile de la scadenta, recipisele urmand a fi predate aceluiasi organ in 24 de ore de la consemnare.
Art. 168. - In contra masurii asiguratorii luate si modului de aducere la indeplinire a acesteia, invinuitul sau inculpatul, partea responsabila civilmente, precum si orice alta persoana interesata se pot plange organului de cercetare penala care a dispus luarea masurii ori procurorului care supravegheaza cercetarea penala, pana la sesizarea instantei de judecata, dupa care plangerea se adreseaza acelei instante.
Hotararea instantei de judecata poate fi atacata separat cu recurs. Recursul nu suspenda executarea.
Dupa solutionarea definitiva a procesului penal, daca nu s-a facut plangere impotriva aducerii la indeplinire a masurii asiguratorii, se poate face contestatie potrivit legii civile.
Art. 169. - Daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata constata ca lucrurile ridicate de la invinuit sau inculpat, sau de la orice persoana care le-a primit spre a le pastra, sunt proprietatea persoanei vatamate ori au fost luate pe nedrept din posesia sau detinerea sa, dispune restituirea acestor lucruri persoanei vatamate. Orice alta persoana care pretinde un drept asupra lucrurilor ridicate poate cere, potrivit dispozitiilor art. 168, stabilirea acestui drept si restituirea.
Restituirea lucrurilor ridicate are loc numai daca prin aceasta nu se stinghereste aflarea adevarului si justa solutionare a cauzei si cu obligatia pentru cel caruia ii sunt restituite sa le pastreze pana la ramanerea definitiva a hotararii.
Art. 170. - Organul de cercetare penala cu aprobarea procurorului sau instanta de judecata poate lua masuri de restabilire a situatiei anterioare savarsirii infractiunii, cand schimbarea acelei situatii a rezultat in mod vadit din comiterea infractiunii, iar restabilirea este posibila.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2008
ContSters53919, utilizator
Multumesc pt. informatiile date , dar asteptam un raspuns la intrebarile puse de mine .
Daca cititi cu atentie acele articole, veti gasi exact raspunsurile la intrebarile dvs.
Am spus ca, constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmariririi penale, iar in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare(pana la intrarea in cercetare).
Avand in vedere ca pentru o infractiune vi s-a dat n.u.p. iar pentru cealalta s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, latura civila a ramas nerezolvata, dar partea civila se poate indrepta impotriva dvs. pe civil.(daca intre fapta si prejudiciu exista legatura de cauzalitate).
Pentru a doua intrebare:
Daca vi s-a dat n.u.p. si rezolutia(ordonanta) nu a fost atacata, adresati-va cu o cerere procurorului care a luat masura asiguratorie, atasati si copie de pe ordonanta/rezolutia data de parchetul sect.2 si solicitati ridicarea sechestrului asigurator.
Am fost explicita?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2008
ContSters53919, utilizator
Multumesc foarte mult !
Buna ziua

O problema cam pe aceiasi tema: ce ceva ani in urma, contabilul unei societati transfera din conturile firmei la care lucra in contul unor alte firme anumite sume de bani. Transferurile s-au facut in baza unor facturi care ulterior s-au dovedit a fi false (la sensul ca nu reprezentau tranzactii reale). Conducerea firmei a actionat in instanta contabilul respectiv (considerand ca el stia sau ca trebuia sa stie ca acele facturi sunt false) si s-a constituit parte civila pentru recuperarea sumei. In urma judecatii, s-a stabilit ca respectivul contabil a actionat de buna credinta si nu avea cum sa-si dea seama ca acele facturi nu sunt reale, iar reclamantului i s-a respins cererea de recuperare a prejudiciului pe motiv ca trebuia sa se constituie parte civila impotriva firmelor care au incasat efectiv banii. Intre timp firmele respective au fost radiate din RC (art.31(5) din Legea 359/2004), de la emiterea facturilor au trecut mai bine de 7 ani iar de la radierea firmelor aproape 4 ani.
Intrebarea este: se mai pot recupera in vreun fel acele sume?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Un procuror retrage masura asiguratorie , un alt procuror o mentine sammy44 sammy44 Fostul sot a detinut 2 firme de pe urma carora s-au inregistrat plangeri penale pt. infract. prev, de art.215 Cp si art, 84 din Legea 59/1934. La ambele firme ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac sa mi recuperez banii pe 21 august 2009 s a facut o perchezitie la mine acasa deoarece fiul meu minor era acuzat de furt si talharie,la aceea perchezitie mi au fost cofiscate mai ... (vezi toată discuția)
Sechestru asigurator ;urmarire penala pentru evaziune fiscala . gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua. Sotul meu,administratorul unei firme , este urmarit penal pentru evaziune fiscala ,motiv pentru care s-a instituit sechestru asigurator pe ... (vezi toată discuția)