avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE CU PROBLEME
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE CU PROBLEME

Buna seara,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a lamuri o problema legata de o succesiune. In 1992, bunicul din partea mamei a decedat, bunica fiind decedata inca din 1977.Bunicul a fost proprietarul unei case de locuit, a unui teren in suprafata de 1650 m.p. situat in intravilan si a unui teren arabil in suprafata de 37800 m.p. situat in extravilan si tatal a 2 fete (mama si matusa mea). Celor 2 fiice trebuia sa le revina 1/2 din ceea ce a mostenit bunicul, dar matusa mea, intotdeauna a sustinut ca ei i se cuvine totul, fiind fiica cea mica. Pentru ca matusa s-a mutat din Bucuresti in casa bunicului de la tara, mama a hotarat sa-i lase ei casa si terenul aferent (1650 m.p.) situat in intravilan iar in schimbul acestiu lucru, mama sa primeasca in plus inca 1 ha din terenul care i s-ar fi cuvenit din extravilan. Ca urmare din cei 37800 m.p. mama ar fi trebuit sa mosteneasca 28900 m.p iar matusa mea ar fi mostenit casa, terenul afertent de 1650 m.p si 8900 m.p. in intravilan.
Au mers la notariat, dar lucrurile au decurs total pe dos: matusa mea a inceput sa faca scandal ca ei i se cuvine tot , mamei mele i s-a facut rau,fiind in varsta si cu probleme cardiace, nu a mai putut vorbi, verisoara mea care le-a insotit la notariat a explicat altceva notarului si ca urmare atribuirea bunurilor s-a facut astfel:
- mama a primit doar 1 ha de teren in extravilan
- matusa a primit restul: casa si terenul aferent de 1650 m.p. si suprafetele de 1.5 ha si 12800 m.p. terenuri arabile in extravilan.
De cand s-a intamplat lucrul acesta si de cand si-a dat mama seama cu adevarat ca au pacalit-o, nu mai are liniste.

Vreau sa stiu daca se poate face ceva, sa se revina asupra succesiunii si sa se imparat in mod egal terenul arabil sau sa se respecte dorinta mamei - in schimbul cedarii partii ei de casa si teren aferent sa primeasca inca 1 ha de teren arabil.
Putem contesta succesiunea? Care sunt pasii de urmat? Avem nevoie de un avocat?
Astept un raspuns de la dumneavoastra, pentru ca tin neaparat ca mama sa-si recapete linistea sufleteasca.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 12:52, 5 Martie 2008
in cazul in care mama Dvs. a semnat ca primarul, sub convingerea si avand reprezentarea faptului ca succeisunea se imparte in mod egal, iar succesiunea a fost facuta asa cum ati aratat, actul poate fi anulat pentru eroare sau dol- vicii de consimatamant.
Da, veti avea nevoie de un avocat pentru a anula actul de partaj voluntar in instanta.
Primul pas este sa programati o intalnire cu un avocat, sa luati toate actele pe care le aveti, inclusiv actele privind succesiunea bunicii, si sa-i explicati pe larg situatia, mai ales privitor la atitudinea inselatoare a matusii Dvs.

Mult succes
Raspunsul de mai sus mi se pare, sincer, optimist.

Sanse foarte multe nu prea sunt avand in vedere ca au semnat in fata notarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea 18/91 stregicu stregicu Buna ziua Dupa decesul mamei mele eu impreuna cu sora mea am actionat in judecata comisia locala pentru aplicarea legii 18/91 ca sa elibereze titlurilor de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta teren cu acte leusan leusan Bunicul meu are casa si teren insup de 125 mp.El este nevazator gr I ,Am cautat in niste documente si am descopeit o adresa de la Primaria orasului din care ... (vezi toată discuția)