Nu stiu ce proiect aveti, dar art. 57 nu are legatura cu ceea ce intrebati (sau nu rezulta din mesaj legatura). Acesta este art. 57 din proiect:
Art. 57. – (1) Fac excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă.
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) stagiul complet de cotizare este de 22 ani şi 6 luni, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 25 de ani şi 6 luni în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.
Persoana pentru care intrebati a lucrat in zona I sau II de expunere la radiatii?
Daca nu a lucrat in zone de expunere la radiatii, raspunsurile sunt:
1. Reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta prevazuta in anexa 6 a proiectului, deci din 57 de ani si 11 luni.
2. Aici sa inteleg asa: ca cei 20 de ani realizati in specialitate, din care 18 ani in grupa I de munca, sunt inclusi in perioada de 27 de ani de ani?
Daca am inteles bine situatia stagiilor si daca perioada de 18 ani lucrata in grupa I de munca se incadreaza la art. 30, alin. (1), lit. c) din proiectul legii, atunci persoana pentru care intrebati poate solicita pensie pentru limita de varsta la 48 de ani si 11 luni (asta insemnand octombrie 2013, daca nu gresesc si eu si calculatorul).
Dar de unde stiti ca persoana pentru care intrebati va realiza toate stagiile pana in 2014? :)
3. Punctajul mediu anual se determina in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 6 a proiectului (deci, sunt avute in vedere stagiile minime si complete de cotizare si varstele standard de pensionare
in functie de data nasterii).