avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare

In art 55 din proiectul legii pensiilor se prevede ca persoanele care au stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limnita de varsta cu reducerea varstei conf tab 1 sau 2 dupa caz

Intrebari:

1. de ex pentru un cadru militar nascut in noiembrie 1964 reducerea se face din varsta standard de pensionare de 60 ani prevazuta la art 57 sau din varsta prevazuta la anexa nr 6, respectiv reducerea se face din 57 ani si 11 luni, conform esalonarii de la aceasta anexa.
2. un cadru militar nascut in noiembrie 1964, face 01.02.2014
- un stagiu de cotizare de 27 de ani cu 2 ani timp util inclus (dar fara perioadele asimilate...armata, facultate la zi);
- un stagiu de cotizare in specialitate de 20 ani din care 18 ani de grupa I, respectiv conditii speciale, cumulati din mai multe perioade;
- in aceste conditii poate sa solicite pensionarea pentru limita de varstaincepand cu 01.02.2014 , avand in vedere reducerea varstei standard de 9 ani pentru cei 18 ani lucrati in conditii speciale?
3. la stabilirea punctajului pensiei, suma punctajelor medii anuale rezultate din timp util, perioadele asimilate, stagiul de cotizare efectiv.... se va imparti la 30 (stagiul complet de cotizare pt militari) sau la 25 ani si 11 luni, conform esalonarii de la anexa 6?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:45, 3 Decembrie 2010
Nu stiu ce proiect aveti, dar art. 57 nu are legatura cu ceea ce intrebati (sau nu rezulta din mesaj legatura). Acesta este art. 57 din proiect:
Art. 57. – (1) Fac excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. b).
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă.
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) stagiul complet de cotizare este de 22 ani şi 6 luni, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii, respectiv de 25 de ani şi 6 luni în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.

Persoana pentru care intrebati a lucrat in zona I sau II de expunere la radiatii?

Daca nu a lucrat in zone de expunere la radiatii, raspunsurile sunt:
1. Reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta prevazuta in anexa 6 a proiectului, deci din 57 de ani si 11 luni.

2. Aici sa inteleg asa: ca cei 20 de ani realizati in specialitate, din care 18 ani in grupa I de munca, sunt inclusi in perioada de 27 de ani de ani?
Daca am inteles bine situatia stagiilor si daca perioada de 18 ani lucrata in grupa I de munca se incadreaza la art. 30, alin. (1), lit. c) din proiectul legii, atunci persoana pentru care intrebati poate solicita pensie pentru limita de varsta la 48 de ani si 11 luni (asta insemnand octombrie 2013, daca nu gresesc si eu si calculatorul).

Dar de unde stiti ca persoana pentru care intrebati va realiza toate stagiile pana in 2014? :)

3. Punctajul mediu anual se determina in functie de stagiul complet de cotizare prevazut in anexa 6 a proiectului (deci, sunt avute in vedere stagiile minime si complete de cotizare si varstele standard de pensionare in functie de data nasterii).

Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
[ link extern ]
aceasta este agresa unde se poate citi textul proiectului
1. cu scuzele de rigoare, superficialitatea iese la iveala fara sa vrei
din neatentie am scris art 57....in loc de art 54. La alineatele (1),(2) si (3) de la acest articol se prevad reducerile de varsta si stagiu de care vorbeam.
2. in octombrie 2013 se indeplinesc anumite conditii, insa abia la data de 19.01.2014 se cumuleaza 18 ani de grupa I si conditii speciale astfel incat sa opereze reducerea de 9 ani necesara.
3. acestea fiind datele, va rog sa urmariti daca se indeplinesc cumva conditiile de pensie anticipata sau anticipata partiala, inainte de data rezultata mai sus in cazul pensiei pentru limita de varsta. PS la perioadele de cotizare inscrise in primul mesaj nu sunt incluse sporurile de vekime pentru grupa I sau II, respectiv pentru conditii speciale.
Va multumesc.
buna seara
as vrea sa va mai intreb ceva in leg cu art. 66 al proiectului legii pensiilor cu toate textul pare f clar:
- la art 66 se spune ca reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la art. 65 alin (1), adica reducerea de 5 ani, nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere......,
ceea ce conduce la ideea ca nici reducerea varstei prevazuta de art. 55 in baza conditiilor de munca deosebite sau speciale;
- daca asa stau lucrurile cum sunt expuse mai sus nu cumva in anumite situatii o persoana nu se incadreaza la conditiile de pensionare anticipata partiala dar se incadreaza la conditiile de pensionare pentru limita de varsta, deoarece reducerea de la art 55 poate merge kiar pana la 8, respectiv 13 ani?
va multumesc
Gata, m-ati zapacit. :) Haideti sa va spun cum suna intrebarea dvs.: cand poate beneficia de pensie o persoana care va realiza un stagiu de 27 de ani in 2014?

1. In privinta art. 54 din proiectul legii, raspunsul meu nu se schimba: reducerea varstei se face din varsta standard de pensionare prevazuta in anexa 6, in functie de data nasterii.

2. Persoana pentru care intrebati poate beneficia de pensie anticipata partiala la 52 de ani si 11 luni daca realizeaza stagiul complet de cotizare de 27 de ani si 11 luni. De pensie anticipata poate beneficia la aceeasi varsta, daca depaseste cu 8 ani stagiul complet de cotizare de 27 de ani si 11 luni (27 de ani si 11 luni + 8 ani = 35 de ani si 11 luni).

3. In legatura cu ultimul mesaj, putina teorie:
Orice persoana poate beneficia de pensie anticipata / anticipata partiala numai cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, in functie de data nasterii. Aceasta reducere (a varstei standard) nu poate fi cumulata cu alte reduceri.

Deci, persoana pentru care intrebati poate solicita pensie anticipata / anticipata partiala la 52 de ani si 11 luni, nu mai devreme (conditia privitoare la varsta este aceeasi pentru ambele categorii de pensie, conditia referitoare la stagiul complet de cotizare difera).

In cazul pensiei pentru limita de varsta, situatia se schimba: reducerea varstei standard de pensionare poate fi mult mai mare, in functie de numarul anilor lucrati in grupe de munca sau in conditii deosebite / speciale. Nenumarate persoane care au lucrat in aceste conditii perioade mai mari de timp, indeplinesc conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cu mult inainte de a indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata / anticipata partiala.

Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - mai btmariuss btmariuss buna ziua! as avea o intrebare ? la varsta de 48 ani ce urmeaza a fi impliniti in luna august 2011 cu o vechime de 22 ani in MAI grupa 1 și 5 ani ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)
Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate? ContSters61634 ContSters61634 Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv ... (vezi toată discuția)