Pe scurt: am vrut sa fac modificari in apartament iar pt una dintre modificari ar fi trebuit sa cer autorizatie mai intai. M-a reclamat un vecin, am platit amenda si trebuie sa intru in legalitate. Am toate actele mai putin proiectul vizat de Inspectoratul teritorial in Constructii care printr-o adresa imi cere ca expertul meu sa faca o inspectie vizuala asupra tuturor apartamentelor de pe scara mea (lipseste cartea tehnica a mobilului). M-am adresat Asociatiei de locatari solicitandu-le sprijinul in aceasta actiune. Mi s-a raspuns ca prin ceriinta mea incalc dreptul de propietate si ca ei nu pot da curs acestei actiuni. In conseciinta, am fost in audienta la inspectorat cu raspunsul lor. Domnul in cauza mi-a recomandat sa fac apel la Legea 230/2007 priviind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, cap. III, art. 15: "Cu un preaviz de 5zile, propietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau, in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze [...]". Refacand cererea catre administratie, mi s-a raspuns ca este adevarat, ca ei pot intra in apartamentele in cauza, si eu de asemenea dar nu expertul meu caci dansul nu face parte din membrii asociatiei de locatari si nici nu ma poate reprezenta pt ca nu il pot imputernici cu dreptul meu. Ei nu vor sa dea curs acestei cereri deoarece nu este solicitata de asociatie ci doar de mine, propietar al apartamentului fiind dar fara drept de a fi reprezentata de expert. Eu personal, nu pot face expertiza caci nu are valoare. Ii pot obliga cumva sa-mi aprobe cererea de inspectare sau exista vreun drept de-al meu, obligatie a asociatiei pe care ma pot baza ca sa-i contest in continuare? Nu vreau sa ajung sa-i reclam la Inspectorat ca nu au Cartea tehnica, caz in care sunt pasibili de o amenda mare. Practic e rea vointa din partea lor... Nu este obligatoriu ca oamenii sa ne si primeasca in casa lor pt inspectie dar macar sa am posibilitatea sa inspectez si sa astern pe hartie cele constatate: modificari, fara modificari, negasiti acasa, nu m-au primit in apartament.
Eu cred ca are dreptate.De ce sa aduceti dv un expert si el sa intre in casele tuturor.Pentru ca dv ati facut o modificare pentru care nici nu ati cerut inainte autorizatie.
Sa trimita Inspectoratul adresa catre asociatia de locatari cum ca vrea sa trimita un expert care sa constate daca nu s-a deteriorat constructia prin modificarea dv.
Anuntati inspectoratul ca dv ati incercat si intrebati daca nu pot sa vina ei direct si totodata daca ati platit amenda mai bine intrebati ce se intampla daca ramaneti asa cu modificarea facuta si fara autorizatie.
Aceea expertiza se cere pt ca Asociatia de locatari nu are cartea tehnica a imobilului, aceasta fiind una dintre atributiile sale.
Conform LEGE nr.114 din 11 octombrie 1996, Legea locuinţei :
"Art. 24. - Asociaţia de proprietari îndeplineşte următoarele atribuţii:
[...]
h) completează la zi cartea tehnică a construcţiei;
i) asigură urmărirea comportării în timp a construcţiei, pe toată durata ei; "
Eu caut cai amiabile pt constatarea situatiei imobilului, aceasta expertiza fiind una dintre ele. Eu as putea pur si simplu sa le solicit Cartea Tehnica si sa-i denunt ca nu o au in felul asta fiind pasibili de o amenda fff mare.
Oricum am sa incerc si ceeace spuneti dvs. : Adresa din partea Inspectoratului. Eu am platit amenda si chiar vreau sa duc toate formalitatile pana la capat ca sa nu am nici o discutie cum ca pericletez siguranta blocului.
Da, am gresit ca am facut modificarea in cauza fara aprobare dar si in cazul aprobarii s-ar fi ajuns tot aici caci NU EXISTA CARTEA TEHNICA a imobilului.
Multumesc si daca mai exista alte sugestii, le citesc cu placere.
Sunt foarte multe asociatii de proprietari ca nu au aceasta carte.
Noi locuim intr-un bloc nou si nu aveam carte tehnica.Am cerut la constructor si nu ne-a bagat in seama.Am cerut la dezvoltator si nu ne-a dat nimic.Inca mai facem eforturi sa dam de actele de constructie a blocului de autorizatii etc.
Nu se stie cind s-a predat lucrarea de catre cine etc.
Blocul in care locuiesc este din 1963 deci nu se poate spune ca e constructorul de vina. Ok, nu exista carte tehnica dar atunci cand am vrut sa expertizez toate apartamentele impreuna cu expertul meu, am fost refuzata. De ce in conditiile in care nu exista carte tehnica iar ultima expertiza a fost facuta in 1990 si se stipuleaza ca trebuie facute reparatii? E simplu sa spui "Nu avem" dar si mai simplu e sa spui "Nu pot" desi ti se pun la dispozitie, fara costuri, toate cele necesare. Nu mergeam doar eu cu expertul, am solicitat prezenta cuiva delegat de asociatie tocmai pt a nu se considera ca urmaresc ceva anume. Stim sa ne plangem ca ne lipsesc banii si actele dar cand putem sa le obtinem, refuzam din pprincipiu.