Este vorba mai exact de incalcarea principiului egalitatii armelor,sau cel putin asa presupune reclamantul.
Astfel, intr-o cauza penala reclamantul a sustinut incalcarea principiului egalitatii armelor , deoarece el, ca persoana care a intentat actiunea, nu dispune decat de 5 zile pentru a depune cererile de proba, pe cand cel pe care l-a chemat in judecata in calitate de inculpat avea la dispozitie 10 zile pentru a depune cererile sale de proba .
Curtea a decis ca nu s-a incalcat acest principiu dat fiind ca era in interesul reclamantului sa se obtina o hotarare rapida iar, pe de alta parte, el a fost cel care a avut initiativa actiunii, astfel ca a putut dispune de timpul necesar spre a strange probe.
Eu cred ca, chiar daca a avut initiativa actiunii, nu trebuia sa i se impuna doar acele 5 zile, poate partea adversa venind cu anumite probe de care reclamantul nu a avut cunostinta sau stiu eu, mai are nevoie de ceva timp sa aduc contraargumente.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa insa as vrea sa stiu si parerea voastra.
Va multumesc !
Eu cred că nu s-a încălcat art. 6. Paragraful 3 lit. b se referă la dreptul ACUZATULUI de a dispune de timpul și de facilitățile necesare pregătirii apărării. Pe de altă parte mi se pare normal ca acesta să beneficieze de o perioadă de timp mai mare pe considerentul că reclamantul își pregătește probele chiar înainte de introducerea plângerii penale pe când acuzatul dispune de timp începând cu momentul în care devine obiectul acuzației și ca să-și organizeze bine apărarea are nevoie de timp pentru a studia dosarul, pentru a comunica cu avocatul său, etc.
Egalitatea armelor e definita ca egalitatea procedurala intre acuzare si acuzat in cadrul procesului penal. Nu cred ca are sanse. In principiu jurisprudenta CEDO este saraca in ceea ce priveste drepturile denuntatorului. Daca a fost repetat lezata si sistemul penal roman n-a protejat-o ar putea merge pe articolul 2, dreptul la viata.
In doctrina CEDO egalitatea rmelor are un sens mai larg dar bine conturat; Se incalca egalitatea armelor atunci cand sunt incalcate drepturile procesuale ale unei parti in favoarea partii potrivnice, in limbajul nostru se traduce "judecata partinitoare". Privin dispozitiile instantei privind respectarea termenelor de administrarea probelor nu are nici o legatura cu dezechilibru armelor in cadrul procesual..Asa consider eu.=D>:(
Curtea arata ca daca , conditiile in care s-a desfasurat procedura judiciara nu corespund exigentelor unui proces echitabil, fiind incalcat principiul egalitatii armelor sau dreptul la aparare(cazul Barbera) sau s-a incalcat dreptul la probatiune(nu s-au admis probele propuse) cazul Bacanu si SC "R"-fiind astfel incalcat dreptul la aparare, (insa CEDO lasa la latitudinea instantelor interne de a stabili utilitatea probelor propuse, Curtea verificand doar daca a avut loc un proces echitabil)-in aceste cazuri se constata o incalcare-faptul ca este vorba de 5 zile sau 10 zile, nu cred ca este relevant-Vedeti respectivele cazuri CEDO.
Practica judiciara
ludeea
Buna ziua,
Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru ... (vezi toată discuția)