avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă practica judiciara
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

practica judiciara

Buna ziua,
Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru cealalta parte?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 13:21, 30 Septembrie 2011
si celeilalte parti un exemplar
Este suficient doar pentru instanta,dar avand in vedere principiul egalitatii armelor,va trebui sa depuneti practica judiciara invocata in doua exemplare.
Astfel, o diferenta de tratament in ascultarea martorilor poate incalca principiul egalitatii armelor. Orice inegalitate in comunicarea documentelor poate fi sanctionata in numele acestui principiu. Partile trebuie sa aiba posibilitatea de a prezenta in mod egal mijloacele de proba de care dispun. De asemenea, principiul egalitatii armelor trebuie sa fie respectat in timpul exercitarii cailor de atac.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
andymaurul, utilizator
Practica judiciara nu face parte din categoria inscrisurilor mijloace de proba, care trebuie comunicate si partii adverse.
De aceea este suficient un singur exemplar pentru instanta.
ludeea a scris:

Buna ziua,
Daca vreau sa depun practica judiciara la un dosar in instanta trebuie sa depun doar la instanta sau un exemplar pentru instanta si unul pentru cealalta parte?
Multumesc !


Chiar daca depuneti copii de pe practica judiciara, instanta nu este obligata sa tina cont de solutiile pronuntate in cauze asemanatoare de catre alte instante.

Daca aveti si practica CEDO atunci este mai bine sa depuneti asa ceva.

Chiar daca practica judiciara nu ar putea fi considerat ca inscris in acceptiune de mijloc de proba depunerea intr-un singur exemplar la instanta si fara a se comnunica si partii adverse constituie o incalcare a dreptului la aparare.
Este ca si cum in procesul civil s-ar sopti la urechea instantei fara sa auda nimeni alcineva in afara de judecator ceea ce sustineti.Fiind vorba de o sustinere scrisa exista dreptul ca partea adversa sa poata combatea chiar in sedinta publica.
Desi se poate sustine ca exista o asemanare cu situatia in care se depun concluzii scrise, eu aproape intodeauna am solicitat la instanta sa imi fie comunicate si mie concluziile scrise daca se depun in sedinta publica.Daca nu solicitam concluzii scrise insemna ca partea adversa nu avea nicio sansa sa castige procesul orice ar fi scris...si nu avea sens sa mai pierd timpul...(cum ar fi de exemplu pe exceptia tardivitatii...)
Daca s-au depus ulterior si am considerat necesar am mers dupa dosar si am facut copii xerox.
Prin urmare, se poate concluziona ca exista dreptul de a primi un exemplar dupa concluziile scrise chiar si dupa intrarea in pronuntare.
Dreptul de a combate in scris exista si poate fi exercitat sau nu de partea potrivnica dupa cum considera.
Am avut chiar si situatii in care am pus partea adversa sau avocatul sa faca xerox si sa imi aduca si am reluat mai tarziu sedinta de judecata.Instanta a fost de acord sa se procedeze in acest mod.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Folosirea altor sentinte david - adrian1 david - adrian1 intr-un litigiu de munca, pot face referire la alte sentinte date de alte instante?acestea sunt spete asemanatoare, in care au fost sustinute aceleasi motive ... (vezi toată discuția)
Nedepunerea concluziilor scrise ramy84 ramy84 In cazul in care instanta de drept penal pune in vedere partilor faptul ca au la dispozitie o saptamana pentru a depune concluzii scrise, iar una dintre parti ... (vezi toată discuția)
S-a incalcat art 6 din cedo ? ce parere aveti ? Georgiana R Georgiana R Este vorba mai exact de incalcarea principiului [b]egalitatii armelor[/b],sau cel putin asa presupune reclamantul. Astfel, intr-o cauza penala reclamantul a ... (vezi toată discuția)