avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... punerea la dispozitie internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

punerea la dispozitie internet

Buna ziua, as vrea si eu sa primesc un raspuns in legatura cu 3 probleme:
1. DIn cata am vazut punerea la dispozitie pe internet este considerata, potrivit legii penale, ca infractiune cu pedeapsa inchisorii de la 1 la 4 ani sau cu amenda. Insa legea nu precizeaza nimic in legatura cu ipotezele care se incadreaza inchisorii si cele relative amenzii penale. Prin urmare sunt curios sa aflu cam ce solutii s-au dat in jurisprudenta instantelor romanesti, daca ele exista, cu privire la doar punerea la dispozitie a matierialelor pe internet, evident fara vanzarea acestora si alte actiuni. Exista decizii care pedepsesc simpla punerea la dispozitie chiar cu inchisoare?
2. In cazul in care esti judecat penal pentru aceasta infractiune, indiferent ca vei primi pedeapsa inchisorii sau a amenzii, este aceasta pedeapsa incompatibila sau interzice exercitarea profesiei de avocat?
3. Chiar daca legea nu-ti interzice acest lucru, in practica, ea ar deveni imposibila, intrucat firmele de avocatura ar fi total impotriva unui asmenea lucru?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: damien , utilizator 15:37, 1 Decembrie 2010
la ce fel de materiale va referiti? detaliati putin pentru a obtine un raspuns pertinent.
La simplul file-sharing al filmelor prin intermediul unor programe (torrent, odc), iar celelalte doua intrebari se refera la consecintele unui litigiu avand acest obiect.
Cred ca va referiti la Legea dr de aut
Art. 139^8
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.


1. S-a dat si inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei
2. Legea 51/1995 considera nedemn a fi avocat in cazul "condamnarii definitive prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".
3. Nu e cazul
Ultima modificare: Miercuri, 1 Decembrie 2010
eumarian, utilizator
Multumesc pentru raspuns, da, la drepturile de autor ma referam, ma scuzati pentru incoerenta. Dar poate fi dovedita intentia doar la simplul sharing. Iar in cazul in care pedeapsa este doar amenda, legea 51/95 si alte legi speciale nu sanctioneaza acest lucru, si nici practica? Multumesc.
Exista intentie, doar nu e culpa, vroiati sa oferiti acele fisiere spre a fi descarcate. In cazul amenzii, nu vad niciun motiv pentru a nu putea urma avocatura.

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
O mama disperata Baiatul meu, de 18 ani si jumatate, elev in clasa a XII-a a fost conectat prin programul Direct Connect (DC) la o retea de mii de utilizatori de calculatoare ... (vezi toată discuția)
Modificare legislatie didi23 didi23 buna. as dori sa intreb daca s-a schimbat ceva in legislatia rutiera sau penala, dupa noile reglementari, in legatura cu art 85 de mai jos in legatura cu ... (vezi toată discuția)